Besplatne plombe za siromašne

Beograd -- Siromašni građani bi mogli da dobiju pravo na besplatne stomatološke usluge uz zdravstvenu knjižicu, kaže za “Politiku” ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Izvor: Politika
Podeli

Međutim, prema njegovim rečima, za sada nije realno očekivati da svi građani mogu samo o trošku osiguranja u domu zdravlja da plombiraju zub ili naprave krunicu. Ministar kaže da će, kada bude bilo jače ekonomije, biti i većih prava u stomatologiji.

Milosavljević podseća da u ovom trenutku potpunu stomatološku zaštitu u Srbiji dobijaju deca od rođenja do napunjene 18. godine i žene tokom trudnoće i 12 meseci posle porođaja.

Pokrivena je i svaka hitna stomatološka intervencija, a zdravstveno osiguranje pokriva i jednu zubnu protezu posle 65. godine.

Za odrasle stanovnike ministar zdravlja kaže da u Srbiji potroše više novca za cigarete i alkohol nego za sve usluge u zdravstvu, te treba da, umesto što puše i piju, plate stomatološki pregled.

Milosavljević kaže da je tačno da je broj stomatoloških pregleda smanjen od 2005. godine, ali da je značajno što je za polovinu uvećan broj preventivnih pregleda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 828 idi na stranu