Sa Obamom "putuje i Bela kuća"

London -- Više britanskih listova osvrće se na fantastičnu pratnju s kojom američki predsednik Barak Obama dolazi na predstojeći samit G20 u Londonu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Obama u britansku prestonicu stiže u pratnji 500 članova osoblja, među kojima su 200 članova bezbednosnih i obaveštajnih službi, šest lekara i tim kuvara Bele kuće. I predsednikova supruga Mišel Obama dovodi osam članova ličnog osoblja.

"Kad predsednik putuje, putuje i Bela kuća", objašnjava jedan administrativni zvaničnik.

Pored brojnog osoblja, Obama će na raspolaganju imati i svoju zvaničnu limuzinu, poznatu pod nazivom "zver".

Reč je o specijalnom blindiranom vozilu, napravljenom od ojačanog čelika, aluminijuma i titanijuma, koji je iznutra potpuno zapečaćen, sa rezervoarima kiseonika, tako da može da zaštiti predsednika čak i od hemijskog ili biološkog napada.

Rezervoar za benzin obložen je specijalnom penom koja sprečava mogućnost eksplozije pri eventualnom sudaru, a gume su tako napravljene da obezbeđuju sigurnu vožnju čak i ako su probušene.

Vozilo ima i sopstveno naoružanje i top sa suzavcem, kao i zalihe krvi predsednikove krvne grupe - AB.

Obama će u London iduće sedmice stići sopstvenim predsedničkim "boingom 747", "Air Force One", koji je opremljen i teretanom, a u centralni London će se prevesti sopstvenim super obezbeđenim helikopterom, poznatim kao "Marin One", prenose "Observer" i "Sandej tajms", a javio je Bi-Bi-Si.

Drugi pišu

strana 1 od 89 idi na stranu