Nezavisnost medija i pritisci

Beograd -- Najveće prepreke nezavisnosti medija u Srbiji su pritisci oglašivača i neuspele privatizacije, pre svega lokalnih medija, ocenjeno je na okruglom stolu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Pored problema koji dovode u pitanje sam opstanak medija, ne treba zanemariti ni efekte svetske ekonomske krize koja tek treba da se oseti, upozorava predsednik ANEM-a Saša Mirković na okruglom stolu "Unapređenje pravnih i profesionalnih strandarda medija u Srbiji".

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Slobodan Reljić smatra da će pomoć medijima biti neophodna, ali je ujedno izrazio i sumnju da će se država, ukoliko pomogne medijima, odreći učešća u vlasništvu.

Ne može se predvideti trajanje svetske ekonomske krize, ali je sigurno da će medijska situacija u Srbiji biti promenjena - biće razgrađen postojeći model i stvoren novi, za koji se još uvek ne može predvideti kakav će biti, ističe Reljić.

"Ukoliko se tajkunu ne dopada način na koji o njemu pišete, on se neće oglašavati u vašim novinama, a političar kome ne prijaju tekstovi o njemu optužiće vas da direktno radite za njegove političke protivnike", kaže donedavna glavna i odgovorna urednica "Politike" Ljiljana Smajlović.

Ona ističe da je pristajanjem pojedinih novinara i medija na nastavak "bratstva" sa političarima koji su bili opozicija pre 5. oktobra 2000, jedan od razloga zbog čega javnost na novinare gleda vrlo slično kao i na političare i da za to odgovornost snose mediji.

Prema njenim rečima, pritisci na medije nisu otvoreni, oni su manje ili više direrktni, a oni koji to čine služe se oružjem samih novinara pozivajući se na profesionalizam, objektivnost i javnu odgovornost medija.

strana 1 od 103 idi na stranu