Lukašenko pozdravlja odluku Brisela

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pozdravio je odluku EU da produži suspenziju sankcija, koja zvaničnicima te zemlje omogućava da putuju u Uniju.

Izvor: B92

Utorak, 17.03.2009.

20:22

Default images

On je, međutim, poručio da Brisel neće moći da drži Belorusiju "na udici" i traži ukidanje nekih zakona. Ministri spoljnih poslova EU odlučili su da na devet meseci produže suspenziju zabrane putovanja Lukašenku i drugim beloruskim zvaničnicima.

"Ako Evropljani misle da nas mogu držati na udici, dobijajući signale od naših opozicionara, i sve vreme da nas pritiskaju bezveze, pri takvoj poziciji nećemo voditi dijalog", rekao je Lukašenko.

Za opoziciju, Lukašenko je rekao da je "peta kolona" koja radi na štetu države, "neprijatelji beloruskog naroda" koji su "spremni da se prodaju bilo kome samo da skinu glavu Lukašenku i uskoče u njegovu fotelju".

"Kada bismo objavili sve što znamo o opoziciji i tome kako 'radi' u Briselu, Strazburu, drugim gradovima Evrope i Amerike - užasnuli biste se", dodao je on.

Predsednik Belorusije istakao je da je Minsk spreman na dijalog na principima koji su nedavno dogovoreni sa visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom, ali “ne želi da Belorusiju Evropljani cimaju za sitnice".

On je dodao da su Minsk sada podržale velike evropske države, a da se "ne može ništa" zbog toga što "Velika Britanija, Holandija i još poneko ne želi da sarađuje" sa Belorusijom. "Za sada ih ne možemo ubediti", rekao je Lukašenko.

Šef beloruske države je naveo da Belorusija razvija dijalog sa EU, ali ne na štetu odnosa sa Rusijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: