Polovina plate za hranu

Stanovništvo u Srbiji je u četvrtom kvartalu 2008. godine drastično manje trošilo, prenose rezultate istraživanja Večernje novosti.

Izvor: B92

Utorak, 17.03.2009.

01:33

Default images

Izdaci za ličnu potrošnju, koja podrazumeva kupovinu hrane, plaćanje komunalija, zdravstvenih, transportnih i ostalih usluga, u ukupnoj potrošnji domaćinstva u Srbiji u četvrtom kvartalu 2008. godine iznosili su 43.295 dinara. Najveća stavka je izdatak za hranu i piće od 40,9 odsto, pokazala je anketa o potrošnji domaćinstava u Srbiji, sprovedena po međunarodnim standardima.

U Republičkom zavodu za statistiku ekonomisti tako visok udeo u izdacima za hranu, koji na našem tržištu varira od 39 do 41 odsto mesečne zarade, objašnjavaju značajnim poskupljenjima osnovnih životnih namirnica poslednjih godina.

"Hrana je kod nas i dalje veoma skupa. Zavisno od zemlje, za ove potrebe u svetu se mesečno izdvaja tek 15, a u nekim slučajevima i 20 odsto", smatra pomoćnica direktora u Institutu za ekonomiku domaćinstva Vladana Hamović.

Hamovićeva ukazuje na to da se s druge strane smanjuje i sama potrošnja. Jer, sada za iste pare kupujemo znatno manju količinu namirnica nego, recimo, prošlog leta.

Umesto 420 evra, koliko je letos vredela prosečna zarada, sada za srpsku platu može da se dobije jedva nešto više od 300 evra. To govori da sa velikim variranjem kursa dinara, ali i kretanjem cena prehrambenih proizvoda, oscilira i kupovna moć građana, koja je proteklih godina kod nas, i inače, na veoma niskom nivou, pišu Novosti.

Srpska domaćinstva u četvrtom kvartalu prošle godine raspolagala su sa ukupno 45.637 dinara mesečno. Najveći deo primanja potiče od zarada iz redovnog radnog odnosa (53,6 odsto), dok gotovo trećinu prihoda čine penzije (28,2).

Domaćinstva u Beogradu na ličnu potrošnju, odnosno za hranu, komunalije, zdravstvo, opremanje stana, odeću i obuću troše oko 6.500 dinara više od republičkog proseka. To odnosi 49.840 dinara mesečno.

Za razliku od njih, građani iz centralnog dela zemlje u proseku troše za oko 10.000 dinara manje.

Samo hrana i bezalkoholna pića čine 41,1 odsto troškova domaćinstava u centralnoj Srbiji, bez Beograda. Nešto manje, 39,6 odsto prihoda ode na te potrebe u Vojvodini.

Za stanovanje, vodu, struju i ostale energente taj postotak je manji i iznosi, recimo, 15 odsto prosečnih primanja beogradskih domaćinstava, dok porodice u Vojvodini moraju da izdvoje oko 18,1 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: