Zabrinutost zbog ekoloških problema

U Kosjeriću problem zaštite životne sredine postao je aktuelan nakon što je Cementara "Titan" dobila dozvolu da spaljuje stare gume i komunalni otpad.

Izvor: B92

Utorak, 17.02.2009.

12:09

Default images

Krajem prošle godine Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja potpisalo je s predstavnicima cementne industrije Memorandum o razumevanju koji daje mogućnost da cementare u Beočinu, Popovcu i Kosjeriću godišnje spale 25.000 tona starih automobilskih guma i 350.000 tona komunalnog otpada. Među ekolozima i građanima vlada zabrinutost za situaciju u gradu

Predsednik kosjerićke opštine Željko Prodanović, iz Demokratske stranke Srbije, pokušao je ovih dana da umiri javnost izjavom da Cementara ne može da preduzme nikakve aktivnosti u vezi s promenama energenata bez saglasnosti Skupštine opštine.

Problem je u tome što Skupština ne funkcioniše već nekoliko meseci zbog sukoba vlasti i opozicije.

Iz "Titana"je stiglo saopštenje da su neosnovane i netačne tvrdnje da je potpisom na Memorandum njihova cementara dala blanko saglasnost da koristi stare gume i otpad kao energent, uz podsećanje da je namera Memoranduma da se stručno analiziraju zakonski okviri u kojima bi korišćenje otpadnih materijala bilo moguće.

Cementara u saopštenju tvrdi da "iznošenje u javnost nagađanja i pretpostavki koje uznemiravaju građane" ima za cilj da se skrene pažnja sa drugih dugogodišnjih problema u toj opštini.

Predsednik opštine je u izjavi novinarima optužio "Titan", koji je nosilac privrednog razvoja opštine, da nije ispunio obavezu podizanja zaštitnog zelenog pojasa, nije rešio ni probleme otpadnih voda, otvorene deponije i izgradnje obilaznog puta, a izostala je prošle godine i uplata od 16,5 miliona dinara u opštinski budžet, što je bila ugovorna obaveza.

Na sve optužbe Cementara je odgovorila podacima da je u proteklih šest godina u projekte zaštite životne sredine uložila 16.000.000 evra, čiji efekti se ogledaju u činjenici da su merenja pokazala da je prisustvo štetnih materija na filteru peći i mlinu sedam puta manje od dozvoljenih vrednosti, dok su na mlinovima cementa i petrol koksa emisije prašine 16 puta niže od dozvoljenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: