Tači o godišnjici nezavisnosti

Premijer Kosova Hašim Tači žali zbog "šovinističkog pristupa" Srbije prema Kosovu i nada se da će Beograd i Priština uspostaviti odnose kao država prema državi.

Izvor: FoNet, Beta

Četvrtak, 12.02.2009.

10:42

Default images

"Očekivali smo da će se Beograd otarasiti mentaliteta iz doba Slobodana Miloševića u odnosima sa Kosovom", izjavio je Tači u intervjuu agenciji Frans pres povodom prve godišnjice od proglašenja nezavisnosti Kosova.

Prema Tačiju, Priština ima dobru volju i duh odgovornosti kako bi se obezbedila normalizacija bilateralnih odnosa, uključujući međusobno priznavanje Kosova i Srbije kao dve nezavisne države, otvaranje ambasade Kosova u Beogradu i ambasade Srbije na Kosovu.

Tači je rekao da vlasti u Srbiji "pretenduju" na članstvo u Evropskoj uniji i NATO, dok u odnosima sa Kosovom imaju potpuno šovinistički odnos, kako bi doveli u opasnost teritorijalni integritet Kosova. "Za Kosovo, slika Srbije bila je genocid, a i dalje je genocid", dodao je Tači.

Premijer Kosova je "ponosan na funkcionisanje države Kosovo" i na činjenicu da je priznaju 54 zemlje sveta. Tokom druge godine nezavisnosti, "očekujemo da postanemo član Međunarodnog moneteranog fonda i Svetske banke", kazao je Tači.

Međutim, dodao je on, "trebalo bi uspostaviti sastanke Prištine i Beograda o pitanjima od zajedničkog interesa, kao što su raseljene osobe, zatim osobe koje žele da se vrate na svoja ognjišta i povrate svoju imovinu".

Zanijer dolazi u Beograd

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer posetiće tokom ovog meseca Beograd, saopšteno je iz Misije UN na Kosovu.

Kako se navodi, Zanijer prihvatio poziv da se "angažuje u konsultacijama o širokom spektru tema koje se odnose na izveštaj generalnog sekretara UN od 24. novembra 2008, u pripremi za narednu sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosovu".

Zanijer će, prema saopštenju, Beograd posetiti "kasnije ovog meseca".

Zanijer je, dodaje se, nedavno imao slične konsultacije sa vlastima u Prištini a takođe se konsultuje sa drugim relevantnim akterima, uključujući Evropsku uniju.

Zanijer u Beograd dolazi na poziv šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića i ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića.

Sejdiju: Nema razgovora sa Beogradom

S druge strane, kosovski predsednik Fatmir Sejdiju izjavio je da lokalne institucije neće prihvatiti da razgovaraju o temama koje inicira Beograd, bez obzira na to što ih predstavlja misija UN na Kosovu.

Sejdiju je kazao da razgovora neće biti posebno ako je u pitanju razgradnja Ahtisarijevog paketa, prenosi danas prištinski list Koha ditore.

Predstavnici UNMIK-a su najavili da će nastaviti sa pokušajima da dovedu zvaničnike Prištine i Beograda za pregovarački sto kako bi razgovarali o kulturnoj baštini I drugim otvorenim pitanjima.

"Nikada nećemo prihvatiti ideju koju je predstavio UNMIK, koji realno završava svoju misiju, da se otvore teme i da se razgovara o temama koje Srbija ima ideju da pokrene, a naravno, razgrađuju i Ahtisarijev paket", rekao je Sejdiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

17 h

Podeli: