Švajcarska: Referendum o heroinu

Bern -- Više od polovine Švajcaraca podržalo je na referendumu pilot program vlade da se zavisnicima heroina daje droga u bolnici.

Izvor: Beta
Podeli

Parlament je u martu odobrio tu meru i usvojio zakon, očekujući da će to smanjiti stopu kriminala i šverc opojnih narkotika, ali su konzervativci pozvali na održavanje referenduma. Program s heroinom će se nuditi u 23 ustanove širom Švajcarske.

Heroin će se davati onim zavisnicima kojima nijedna druga terapija nije prethodno pomogla.

Pod strogom kontrolom, doze heroina će se davati u minimalnim količinima, kako bi zavisnik izbegao period krize.

Cilj programa je pomoć zavisnicnima da nauče kako da žive u zajednici. U okviru programa će biti psihoterapije.

Program s heroinom je već pomogao nekim zavisnicima, koji su odlazili u bolnicu ili neku drugu zdravstvenu ustanovu po drogu, čime se izbegava drogiranje na ulicama, naveli su zastupnici tog programa.

SAD i ured UN protiv narkotika kritikovali su taj program, smatrajući da će podstaći upotrebu droge.

Svet

Ostavka indijskog ministra policije

Islamabad, Nju Delhi, Vašington, Moskva -- Ministar finansija Indije Palaniapan Čidambaram preuzeće dužnost ministra policije, posle ostavke Šivradža Patila zbog terorističkih napada u Mumbaju.

Svet nedelja 30.11. 19:27 Komentara: 0

Trovanje alkoholom u Iranu

Teheran -- Dvanaest ljudi je umrlo na jugu Irana od posledica konzumiranja alkoholnog pića, a nekoliko desetina je oslepelo, ili je u teškom zdravstvenom stanju.

Svet nedelja 30.11. 15:23 Komentara: 1

Izrael oslobađa 250 Palestinaca

Tel Aviv -- Vlada Izraela odobrila je oslobađanje 250 Palestinaca iz izraelskih zatvora u skladu s obećanjem premijera Ehuda Olmerta palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu.

Svet nedelja 30.11. 14:52 Komentara: 0

Betankurova u poseti Kolumbiji

Bogota -- Ingrid Betankur, koja je provela više od 6 godina kao talac kolumbijskih gerilaca, doputovala je u posetu Kolumbiji, prvu otkad je oslobođena iz zatočeništva.

Svet nedelja 30.11. 14:29 Komentara: 0
strana 1 od 221 idi na stranu