Skupština završila raspravu

Skupština Srbije završila je raspravu o svim tačkama dnevnog reda vanredne sednice, o kojima će glasati u utorak, 7. oktobra u 10 časova.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 30.09.2008.

13:00

Default images

Poslanici su završili raspravu o predlogu odluke o prestanku dužnosti sudija i tužilaca, a o predlogu za imenovanje Bojana Pudara za zamenika sekretara Skupštine Srbije nije bilo rasprave. Parlament je ranije završio raspravu o izboru članova Saveta Narodne banke Srbije, kao i o izboru četiri zamenika zaštitnika građana.

Glasanje je zakazano za utorak, 7. oktobra u 10 časova.

I dalje rasprave u Skupštini

Poslanici Srpske radikalne stranke uspeli su i četvrti dan vanrednog zasedanja da nametnu raspravu o sukobima u toj stranci.

Oni su optužili Tomislava Nikolića, predsednika Poslaničkog kluba "Napred, Srbijo", da "saučestvuje u pokušaju ubistva Vojislava Šešelja u Haškom tribunalu".

Radikali su sa skupštinske govornice Nikolića optužili da je odgovoran što je Sekretarijat Haškog tribunala Šešelju juče "zabranio komunikaciju sa svojim pravnim timom", navodeći da to vodi nametanju branioca.

Sednici prisustvuje ovlašćeni predlagač te tačke dnevnog reda, predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe i upravu Boško Ristić, zbog čijeg je odsustva, i insistiranja opozicije da on dođe u salu, sednica bila prekinuta na posla sata.

Na dnevnom redu je odluka o prestanku dužnosti više sudija i tužilaca na njihov lični zahtev i zbog prestanka radnog veka, a za nekoliko njih predloženo je razrešenje zbog nesavesnog i nestručnog rada.

Tuča poslanika na ulici?

Karikatura Koraksa (danas.co.rs)
Poslanik kluba "Napred, Srbijo" Predrag Mijatović izjavio je danas da ga je na ulici "fizički napao i najgrublje vređao" poslanik Srpske radikalne stranke Srboljub Živanović, koji odbacuje te optužbe. Taj incident, međutim, nije prijavio policiji jer nije želeo da se pokreće sudski postupak.

Mijatović je novinarima u Skupštini Srbije ispričao da ga je juče, po završetku sednice parlamenta, na pešačkom prelazu prema Andrićevom vencu, poslanik Živanović najpre verbalno napao, a zatim pokušao i da ga glavom udari u glavu, što je izbegao, i da su se nakon toga njih dvojica potukli.

"U ovom incidentu niko nije povređen, sem što sam ja pretrpeo materijalnu štetu, jer su mi naočare polomljene, a tome je prisustvovao i veliki broj građana", kazao je Mijatović, istakavši da je tuča poslanika "izuzetno loša slika i poruka".

Poslanik kluba "Napred, Srbijo" smatra da je napad "orkestriran" jer je Živanović vređao i poslanika "Napred, Srbijo" Ljiljanu Miladinović, kao i njenu porodicu.

Međutim, poslanik radikala Srboljub Živanović negirao je da je kolegu iz poslaničkog kluba "Napred, Srbijo" Predraga Mijatovića fizički napao ispred zgrade Skupštine Srbije.

"Nisam ga pljunuo, ni vređao, kao što nisam vređao ni Ljiljanu Miladinović (poslanika 'Napred, Srbijo'). Njega, verovatno, grize savest što je napustio SRS, pa zbog toga hoće da se opravda pred građanima i svojom porodicom", rekao je Živanović.

Vladajuća većina nada se deblokadi

Poslanici vladajuće većine nadaju se da će rad parlamenta uskoro biti deblokiran i najavili mogućnost izmena Poslovnika o radu skupštine.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Branko Ružić rekao je da se nada da će uskoro biti pronađen način da se deblokira rad parlamenta i ocenio da je izgleda u interesu nekim opozicionim grupacijama da za blokadu optuže vladajuću većinu.

On je istakao da isključivu odgovornost za blokadu parlamenta snose predstavnici nekih opozicionih grupacija.

"Opozicija sada praktično objašnjava građanima zašto je došlo do sukoba unutar jedne političke grupacije, a to nije tema i nije na dnevnom redu parlamenta", kazao je Ružić i poručio da ukoliko žele da stave to na dnevni red treba da prikupe 84 poslanička potpisa i da će se onda o tome raspravljati.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija smatra da će morati da se napravi dogovor o izmenama nekih odredbi Poslovnika Skupštine Srbije koje će jasnije onemogućiti "da se na ovakav način" sprečava rad parlamenta.

Kako je navela, namera je da se napravi šira saglasnost oko poslovničkih rešenja, ali ukoliko to ne bude moguće, većina će izglasati poslovnik oko koga se ona usaglasi.

"Ovo je gubljenje vremena, ali je možda dobro da građani vide koga su poslali u Skupštinu Srbije. Možda je dobro da vide o čemu se radi kada je SRS u pitanju", kazala je Kolundžija.

Šef poslaničkog kluba SRS Dragan Todorović rekao je da oni ne blokiraju rad skupštine i dodao da je potrebna promena Poslovnika o radu te institucije i da bi možda trebalo vratiti poslovnik iz 1992. godine.

On je ocenio da je taj poslovnik bio najbolji moguć kada su prava poslanika u pitanju.

Todorović je rekao da je vladajuća većina 1993. godine taj poslovnik promenila jer im nije odgovarala kritika sa skupštinske govornice i na svaki način su hteli da spreče poslanike da govore o onome što je važno za građane Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: