Kako povećavati penzije

Ministarka Diana Dragutinović je za diferencirano povećanje penzija da bi bile manje razlike između minimalnih i maksimalnih penzija.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2008.

01:21

Default images

Ministarka finansija je rekla da su za linearno (jednako) povećanje neophodna ozbiljna dodatna sredstva, koja nisu obezbeđena budžetom za 2008. godinu. "Nisam za rešenje kojim bi povećanje penzije jednog penzionera bilo veće od ukupne penzije drugog", kaže ona za "Politiku". Ona je rekla i da "u siromašnoj Srbiji sa visokom nezaposlenošću penzije ne mogu iznositi 70 odsto prosečne plate".

Dragutinovićeva je kazala da "ni u jednoj zemlji nije moguće da pri rastu proizvodnje od sedam do osam odsto, dohoci 1,6 miliona stanovnika, u ovom slučaju penzionera, porastu realno za 28 odsto, a da to ne izazove velike inflatorne pritiske".

Ukoliko bi se penzije u septembru vanredno povećale za 10 odsto, a u oktobru, po osnovu redovne indeksacije za sedam procenata, ukupan nominalni rast prosečne penzije u toku ove godine dostigao bi oko 40 odsto, dok bi njihov realni rast, pri godišnjoj inflaciji od oko 12 odsto, iznosio 28 procenata, navela je ona.

Istakavši da penzije u Srbiji u proseku jesu male, ona je rekla da je jedini održiv način da budu realno veće jeste da se vodi takva politika koja će obezbediti rast privrede i zaposlenosti.

U prvom koraku to znaći da se mora dobro odmeriti pravi odnos između socijalnih i razvojnih ciljeva. U drugom neophodno je adekvatno balansiranje između interesa raznih socijalnih grupa, kao što su penzioneri, nezaposleni, omladina i siromašni, kazala je ministarka finansija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

17 h

Podeli: