Apel Zurofa Mesiću o sahrani Šakića

Centar Simon Vizental pozvao je hrvatskog predsednika da osudi organizatore nedavne sahrane ustaškog komandanta Dinka Šakića.

Izvor: B92

Utorak, 29.07.2008.

19:31

Default images

On je bivši komandant zloglasnog koncentracionog logora Jasenovac, a Zurof od Stjepana Mesića traži osudu zato što se sahrana pretvorila u slavljenje njegovih ustaških zločina. U Centru su zgroženi činjenicom da je pored svih žrtava ustaškog režima i ljudi koji imaju savest, masovni ubica sahranjen u svojoj ustaškoj uniformi, dok ga svešenik Vjekoslav Lasić slavi kao uzor svih Hrvata.

Zurof ističe da, koliko on zna, nijedan zvaničnik ni javna ličnost nije istupila protiv te svirepe izložbe rasizma koji se ne kaje, antisemitizma i ksenofobije, pa od Mesića traži da u svojstvu predsednika država, pogotovo što poznaje njegovu jasnu i nedvosmislenu određenost protiv ustaških zločina, javno osudi organizatore sahrane i sveštenika koji ga je vodio.

"Hrvatskom društvu treba da bude jasno da je Šakić masovni ubica koji je osramotio hrvatski narod, da je njegovo krivično gonjenje i određivanje kazne jedno od najvećih dostignuća hrvatskog društva, a da će Hrvatska jedino ako se odrekne nasleđa Nezavisne države Hrvatske i njenih fanatičnih ekstremista, ustaša, moći postati članicom NATO-a i Evropske unije", istakao je Zurof.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

19 h

Podeli: