Vejvoda: Sporazum i bez Mladića?

EU će potpisati sporazum o stabilizaciji sa Srbijom i bez hapšenja Ratka Mladića, navodi svoja saznanja Ivan Vejvoda.

Izvor: B92

Petak, 30.11.2007.

13:33

Default images

Direktor Balkanskog fonda za demokratiju kaže da je, prema njegovim saznanjima, u Briselu odlučeno da se sa Srbijom potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i bez hapšenja tog haškog optuženika. Kao razlog se navodi održavanje stabilnosti na Balkanu.

"Ukoliko je cilj stabilnost i mir na Balkanu, a samim tim i prosperitet i uključivanje u Uniju, onda bi trebalo videti koji su to potezi koji mogu da se vuku da bi svima bilo dobro i zato je u ovom trenutku neprimereno postavljati taj najviši uslov Ratka Mladića za potpisivanje sporazuma", rekao je Vejvoda.

Vejvoda je, na predstavljanju novog trobroja Evropski forum, rekao da bi hapšenje Mladića mogao da bude uslov za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Uniji, kao što je bio slučaj sa Hrvatskom.

"Uslov Haškog tribunala neće otići, biće samo možda taktički pomeren za mesec, šest meseci kako bi Srbija nastavila svoj put i dinamiku integracija", rekao je Vejvoda.

On je naglasio da će za potpisivanje sporazuma morati da dođe do novih dokaza saradnje sa Tribunalom, poput hapšenja Stojana Župljanina ili Gorana Hadžića ili dodatni uvid istražiteljima suda u dokumentaciju.

Vejvoda je, govoreći o eventualnoj odluci o nezavisnosti Kosova, rekao da snaga Srbije leži u njenoj umerenosti, trezvenosti i razboritosti po tom pitanju.

"Neprimeren odgovor bi samo štetio budućnosti Srbije i delim mišljenje da izabrana vlast, Vlada Srbije, mora naći meru odgovora", rekao je Vejvoda.

Docent na Fakultetu političkih nauka Jovan Teokarević rekao je da su dva plusa za Srbiju to što je parafirala Sporazum o asocijaciji i stabilizaciji i što su lideri EU uspeli da se dogovore oko Lisabonskog ugovora koji je otvorio mogućnost za novo proširenje Unije.

Minus koga se svi pribojavaju, dodao je Teokarević, je potencijalna nepovoljno rešenje statusa Kosova.

"Od promena 2000. godine ovo je možda vreme velikih iskušenja i za EU i za Srbiju. Najvažnije je da se ostane hladne glave, da se promišljeno i ne naprečac razgovara i razmišlja šta će država raditi", rekao je Teokarević.

On je rekao da bi najgore bilo ako bi se, kao što to rade dokazani "anievropejci", Srpska radikalna stranka i Socijalistička partija Srbije, zbog nepovoljnog statusa Kosova prekinuli odnosi sa svima koji su doprineli ili koji bi priznali nezavisno Kosovo.(

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: