U ponedeljak o odboru za Deltu

Predstavnici poslaničkih grupa Skupštine nisu se saglasili da li će formirati anketni odbor za pitanje monopola kompanije Delta.

Izvor: B92, Beta

Petak, 30.11.2007.

08:13

Default images

To je tražila Liberalno-demokratska partija, a predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić rekao je novinarima posle konsultacija da će sve poslaničke grupe svoj stav o formiranju anketnog odbora pokazati u ponedeljak. Jučerašnje konsultacije završene su bez konkretne odluke. Vladajuća kolacija tražila je dodatno vreme pre no što donese odluku o tome da li će podržati zahtev LDP-a.

Dulić je dodao da će poslanici u ponedeljak glasati da li da se dnevni red sednice Skupštine proširi i da se u njega uvrsti taj predlog LDP-a.

Prema njegovim rečima, na konsultacijama se vodila žučna rasprava o tome da li Skupština može da se bavi tim pitanjem u trenutku dok državni organi sprovode određene radnje o tome.

Dulić je rekao da je tema koju je LDP postavio široka i da zahvata različite segmente koje bi trebalo ispitati i da podržava da se u parlamentu vodi rasprava o nerazjašnjenim pitanjima u slučaju kada nadležne institucije ne daju odgovore.

Dulić je podsetio da je Jovanović na jučerašnjim konsultacijama predao dokumenta koja su i sastavni deo krivične prijave protiv kompanije Delta i njenog vlasnika Miroslava Miškovića.

"Pošto je G17 plus i do sada otvoreno govorila da ne želi da podrži tu inicijativu zbog toga što iza nje mi stojimo, nadam se da će druge stranke vladajuće koalicije imati snage da razumeju javni interes i činjenicu da društvo ne može tolerisati beskrupulozni odnos kompanije Delta i njenog vlasnika prema interesu građana", rekao je juče Čedomir Jovanović.

Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić navela je da ta stranka nije za formiranje anketnog odbora jer G17 plus nema nameru da učestvuje u predizbornoj kampanji Čedomira Jovanovića.

"Poslanički klub G17 plus nema nameru da učestvuje u predizbornoj kampanji Jovanovića, to će morati da radi na nekom drugom mestu", kaže ona.

Radikali čekaju da vladajuća koalicija donese odluku, ali veruju da odbor neće biti fomiran zbog rasprave o budžetu i održavanja predsedničkih izbora.

DS proverava dokumentaciju

Portparolka Demokratske stranke Jelena Marković izjavila je da će ta stranka doneti odluku o predlogu za formiranje anketnog odbora nakon što razmotri dokumentaciju o tom slučaju.

Markovićeva je novinarima u Skupštini Srbije rekla da je DS naložio pravnom timu da razmotri svu dokumentaciju koju je Jovanović dostavio parlamentu i zatražio od nadležnih organa da obaveste dokle se stiglo sa istragom.

"Nemamo tu nikakvu dilemu, nismo u šakama nikakvih moćnika i tajkuna, ali u ovom trenutku tražimo najbolje modele kako bi oni koji su eventualno nelegalno stekli novac i monopol mogli da odgovaraju", rekla je Markovićeva.

Ona je objasnila da DS želi da razmotri da li je bolje da se navodi o poslovanju kompanije Delta ispituju na anketnom odboru Skupštine Srbije ili da se ostavi nadležnima da preduzmu određene korake o kojima će informisati javnost.

"Tražimo najadekvatnije mehanizme. S obzirom da anketni odbor može samo da predloži, a ne i da naloži konkretne mere, hoćemo da znamo šta je adekvatnije za javnost i za pravdu", rekla je Markovićeva.

DSS: Dokumenti LDP-a nisu ozbiljni

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić kaže da je ta stranka protiv osnivanja anketnog odbora o poslovanju Delte i da LDP nije dostavio nikakve ozbiljne dokumente zbog kojih bi DSS promenio svoj stav.

Aligrudić je novinarima posle konsultacija šefova poslaničkih grupa ponovio da se sadržaj zahteva za formiranje anketnog odbora već "iscrpljuje" u nadležnostima nekoliko državnih organa koje je Skupština i izabrala.

Prema rečima Aligrudića, DSS je protiv monopolskog ponašanja, ali je u konkretnom slučaju u pitanju "politička priča koja ima pozadinu o kojoj bi trebalo pitati Čedomira Jovanovića".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: