Sahranjen Nenad Bogdanović

Gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović sahranjen danas popodne u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 30.09.2007.

10:36

Default images

Pogrebu je pored porodice i rodbine, prisustvovalo nekoliko hiljada prijatelja i građana, a od gradonačelnika Beograda se oprostio predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić. On je poručio da se građani danas opraštaju od Nenada Bogdanovića, ali ne i od njegovog dela.

Tadić je svog prijatelja i stranačkog kolegu opisao kao strogog, pravičnog i beskonačno vrednog - kao čoveka koji je uvek slavio rad.

Prema Tadićevim rečima, Bogdanović je verovao u Beograd, kao grad drugačiji od svih ostalih na Balkanu.

"Da je bilo namenjeno neko bolje vreme onima koji vode Beograd, Nenad Bogdanović ne bi bio gradonačelnik, ali zato što je ovima koji vode grad bilo namenjeno teško vreme, Nenad Bogdanović je bio gradonačelnik", rekao je Tadić.

Od Bogdanovića se poslednjim govorom oprostio i upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta Branko Cvejić koji je preminulog gradonačelnika Beograda opisao kao beskompromisnog borca za evropsku budućnost Srbije i njene prestonice.

U procesiji koja je pratila Bogdanovićev kovčeg od Crkve svetog Marka do Novog groblja učesvovalo je više hiljada građana, a od gradonačelnika su se oprostili i brojni građani koji su bili okupljeni duž ulica kojima je prolazila procesija.

Do Novog groblja kovčeg sa telom Nenada Bogdanovića pratili su funkcioneri Demokratske stranke Dragan Šutanovac, Dragan Đilas, Bojan Pajtić, Bojan Stanojević, Božidar Đelić i Marko Đurišić.

Sahrani su prisutvovali i ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter, predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić, ministri Mirko Cvetković i Milan Marković, predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović, Goran Pitić, potpredsednik Demokratske stranke Srbije Vladeta Janković.

Komemoracija povodom smrti gradonačelnika Beograda održana je u zgradi Starog dvora u 9 sati, a kovčeg sa posmrtnim ostacima gradonačelnika je bio izložen u Crkvi svetog Marka od 10 časova. U podne je posmrtna povorka, nakon održanog opela, krenula iz Crkve svetog Marka ka Novom groblju.

Danas u Beogradu proglašen je Dan žalosti u znak počasti i sećanja na gradonačelnika Beograda koji je preminuo u četvrtak nakon teške bolesti.

"Vratio je dostojanstvo našem gradu"

Komemoracija povodom smrti Nenada Bogdanoviæa (FoNet)
Zamenica gradonačelnika Beograda rekla je danas da je prerano preminuli Nenad Bogdanović vratio dostojanstvo gradu, a Beograđanima nadu i veru da je u glavnom gradu Srbije moguće pristojno živeti.

Ona je na komemorativnom skupu povodom smrti gradonačelnika Nenada Bogdanovića kazala je da je Beograd bio njegova politika, da je bio strog, da nije voleo govore, protokol ni nameštene stvari. Dodala je i da je Bogdanović bio skroman čovek, asketa i ocenila da je "izgoreo na poslu".

"Postao si prerano najsvetlija istorija Beograda", rekla je Hrustanovićeva.

Na tom skupu govorili su i drugi bliski saradnici i prijatelji Nenada Bogdanovića - predsednik Skupštine grada Milorad Perović, gradski menadžer Bojan Stanojević, predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, ministar bez portfelja u Vladi Srbije Dragan Đilas, Ružica Đinđić i predsednik SANU Nikola Hajdin.

U Skupštini grada komemorativnom skupu povodom smrti Nenada Bogdanovića prisustvovali su predsednik Srbije Boris Tadić, predsednik Skupštine Oliver Dulić, ministri u Vladi Srbije Dragan Šutanovac, Milan Marković, Dušan Petrović, Slobodan Milosavljević, Mirko Cvetković i Tomica Milosavljević.

Prisustvovali su i Aleksandar Vlahović, Miroljub Labus, Branka Bošnjak, Miloljub Albijanić, Goran Pitić, Andreja Mladenović i predsednica opštine Zemun Gordana Pop Lazić iz Srpske radikalne stranke.

Izmene u saobraćaju

Režim saobraćaja u Bulevaru kralja Aleksandra i Ruzveltovoj ulici u Beogradu je bio izmenjen od 9 do 15 časova zbog posmrtne povorke gradonačelniku Beograda.

Bulevar kralja Aleksandra bio je zatvoren za saobraćaj od Dečanske do Ruzvaltove ulice. Vozila nisu mogla da saobraćaju ni Ruzveltovom ulicom od Bulevara kralja Aleksandra do Novog groblja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: