Bez pomaka u rešavanju statusa

Početak drugog kruga pregovora o statusu Kosova protekao je očekivano, bez pomaka u pronalasku konačnog rešenja.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 31.08.2007.

07:31

Default images

Obe strane, kao i međunarodni posrednici, saopštili su da nije bilo priče o podeli Kosova i da su predstavnici Srba i Albanaca spremni za direktne pregovore. U Beču je najavljeno i da bi direktan susret mogao da se odigra krajem septembra u Njujorku, na marginama generalne skupštine UN-a.

Pregovori u Beču su iskorišćeni kako bi obe strane u odvojenim susretima predstavila svoje predloge rešenja statusa Kosova. Podela Kosova nije bila tema razgovora Beograda i Prištine sa međunarodnom trojkom.

Nešto više od tri sata razgovora Beograd je iskoristio da detaljno predstavi plan za suštinsku autonomiju. Zbog toga je i sastanak trajao duže jer su predstavnici posredničke trojke postavljali pitanja Beogradskom timu.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić rekao je da je zadovoljan ovim sastankom.

U Beogradskom timu kažu i da su insistirali na dva principa. Kako je objasnio ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, principi se odnose prvenstveno na to da pregovori budu direktni, i da je jedina tema tih razgovora bude status Kosova.

Međutim, upravo po pitanju statusa nastaje problem, jer kosovski Albanci o tome ne žele da razgovaraju i kažu da je status već rešen.

Ono što sledi su kako je najavljeno intenzivni razgovori u toku septembra meseca, ali i mogućnost direktnog dijaloga Beograda i Prištine u Njujorku na marginama zasedanja Generalne skupštine UN-a.

Više o reakcijama i komentarima međunarodne zajednice u posebnoj vesti.

Priština: Pomirenje sa Srbijom

Dok je beogradska delegacija samo u najopštijem prokomentarisala početak pregovora, prištinska delegacija je odmah po povratku iz Beča na aerodromu održala konferenciju za novinare.

Premijer Agim Čeku je kao jedan od glavnih utisaka sa sastanka sa posredničkom trojkom Kontakt-grupe izneo njihove odbijanje da se u nastavku pregovora razgovara o podeli Kosova kao jednom od mogućih rešenja.

"Svi su oni podvukli da je podela neprihvatljiva, i da uopšte ne treba da bude tema ovih pregovora", rekao je Čeku.

Čeku kaže da posle okončanja dodatnih pregovora, Kosovo neće čekati i da će pripremiti odluku o nezavisnosti.

"Mi ne treba da čekamo dugo članove Saveta bezbednosti da se saglase s rezolucijom o nezavisnosti Kosova. U odsustvu ove rezolucije, mi smo spremni da proglasimo nezavisnost u koordinaciji s našim međunarodnim prijateljima i saveznicima i da onda tražimo priznanje Evropske unije i Sjedinjenih Država. Tako da smo mi, kao lideri Kosova i kao institucije Kosova, spremni da preuzmemo na sebe odgovornost za sudbinu naše zemlje", kazao je Čeku.

Predsednik Fatmir Sejdiu je rekao da je njegov tim međunarodnim posrednicima preneo ocenu kosovske strane da nije bilo potrebe za nastavljanjem pregovora, jer je pitanje statusa Kosova zrelo za odlučivanje, ali da je Priština prihvatila da učestvuje u njima zbog kooperativnosti prema međunarodnim partnerima.

I Sejdiu i Čeku, ali i lider opozicije Hašim Tači, odgovarajući na pitanje novinara, rekli su da su ubeđeni da će Kosovo nakon 10. decembra biti međunarodno priznata država.

Oni nisu odbili mogućnost da Kosovski parlament nakon 10. decembra donese odluku o nezavisnosti , ali je Sejdiu, kao vođa pregovaračkog tima, naglasio da deklaracija nezavisnosti može biti donešena samo uz saglasnost međunarodne zajednice.

Glavna novina u odnosu na same razgovore o statusu i o dosadašnjoj platformi Prištine koje se moglo primetiti u izlaganju pregovaračkog tima odnosila se na ideju pomirenja sa Srbijom, koja je juče u Beču iznesena međunarodnoj posredničkoj trojci.

"Predstavili smo ideju o zaključivanju sporazuma, ili traktata koji bi između nas sankcionisao stanje dobrih odnosa i dobrosusedstva , rekao je Sejdiu objasnivši da bi jedan ovakav sporazum sa Srbijom, ukoliko ga ona prihvati, bio bilateralne prirode i predstavljao bi uvod u rešenje mnogih otvorenih pitanja tehničke prirode.

Janjić: Dogovor možda samo oko tehničkih pitanja

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose smatra da je na prvo razgovoru napravljen mali korak u jednom detalju, koji bi međunarodna "trojka" mogla da iskoristi.

"I Priština je prihvatila da učestvuje u dijalogu, tzv. direktnim razgovorima, ali ne o statusu nego o tzv. tehničkim pitanjima. Beograd je odavno insistirao na direktnim razgovorima, s tim što je Beograd tražio da se razgovara o statusu", kaže on za B92.

"Dakle, slažu se u tome da mogu da nastave da razgovore, ne slažu se u tome šta je tema razgovora", navodi on.

"Ja pretpostavljam da je to mali korak, ali da će trojci omogućiti neki kompromis, u smislu da ostavi pitanje statusa za neku drugu fazu i da pokuša da ovu prvu fazu, u narednih mesec dana, koncentriše na tzv. tehnička pitanja", kaže on.

Janjić kaže da je druga novina, koja je sada izrečena javnost, to da je mandat "trojke" do 10. decembra. "Očigledno je da sva očekivanja Beograda da će stvar trajati posle tog vremena nisu realna", kaže on.

"Savet bezbednosti posle toga može da glasa o dve stvari: Ahtisarijevom planu ili nečemu što bi eventualno Priština i Beograd napravili u međuvremenu u ovom razgovoru. Ali, bojim se da će to biti samo oko tehničkih pitanja", zaključuje Janjić.

Mediji: Pomirljivo, ali nepopustljivo

Nova runda pregovora o statusu Kosova počela je juče u pomirljivom tonu sa obe strane, ali bez pomaka ka razrešenju osnovnih neslaganja po pitanju budućnosti Kosova, preneo je kasno sinoć iz Beča Rojters.

Posrednici u pregovorima, koji su se, odvojeno sastali sa delegacijama iz Beograda i Prištine, rekli su da su početni razgovori bili srdačni, kao i da su dobili pristanak obe strane da, tokom naredna tri meseca, ne učine ništa što bi remetilo pregovore, takođe je prenela britanska novinska agencija.

Agencija ukazuje kako diplomate smatraju da ni jedna strana ne pokazuje znake spremnosti da premosti jaz neslaganja i pregovore vide kao kupovinu vremena, pre nego sto Kosmet proglasi nezavisnost bez odobrenja Ujedinjenih nacija.

Prema diplomatskim izvorima, na koje se poziva Rojters, novi pregovori ne daju mnogo više nade da će dogovor biti postignut, nego što je bilo poslednjih godinu dana, a saveznici NATO, sa svojih 16.000 vojnika na terenu strahuju da bi bilo kakva provokacija sa bilo koje strane mogla brzo da preraste u nasilje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: