Pretplata za RTS od 1. oktobra?

Od 1. oktobra grđani Srbije će uz račune za struju plaćati i pretplatu za Radio-televiziju Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.08.2005.

11:14

Default images

Izmenom Zakona o radiodifuziji građani će uz oktobarski račun za struju morati da plate i pretplatu za RTS. Konačan iznos tv pretplate nije utvrđen, a procene su da će biti oko 300 dinara mesečno. Ministar kulture Dragan Kojadinović ne očekuje da će zbog tv pretplate Elektroprivreda Srbije biti oštećena, jer će RTS imati poseban žiro račun.

On je dodao da je naplata preko računa za struju, i pred nekih mana, najefikasniji mehanizam za finansiranje javnog servisa: "I EPS i RTS su javna preduzeća, mislim da tu neće biti nikakvih problema prilikom naplate pretplate. Ne postoje nikakve teškoće i opasnosti za prihode i račune Elektroprivrede Srbije, za pretplatu će postojati poseban žiro račun. Činjenica je da u ovoj zemlji svi imaju struju, nemaju svi telefone, nemaju svi infostan, to je jedini način da se u ovoj situaciji naplati pretplata i mislim da u tehničkoj realizaciji toga neće biti nikakvih problema", rekao je Kojadinović.

Poslanici Demokratske stranke u Skupštini Srbije kritikovali su izmene Zakona o radiodifuziji, kojima se ukida pravo veta predstavniku Vojvodine u Savetu za radiodifuziju. Šef poslanika DS Dušan Petrović ocenjuje da se time narušava autonomija Vojvodine, dok se vlast u Srbiji i medij koji treba da bude javni servis, sve više centralizuje. "Zaista nema ni jednog jedinog razloga da se Vojvodini ne da mogućnost da njen predstavnik, koga bira ovaj parlament, ne dobije pravo da na specifičan način odlučuje o onim pitanjima iz Zakona o radiodifuziji koja se tiču i koja su vezana za Autonomnu pokrajinu Vojvodinu. Bez decentralizacije nema stabilne države i ako država bude, kao u ovom slučaju, i dalje insistirala na centralističkim rešenjima, onda nam nema stabilnosti", rekao je Petrović.

U Skupštini je danas bilo reči i o povlačenju optužnice protiv Marka Miloševića. Iako je ministar pravde Zoran Stojković rekao da je za Vladu Srbije slučaj ukidanja optužnice protiv Marka Miloševića završen, Srpski pokret obnove, prema rečima ministra Kojadinovića, i dalje će insistirati da se taj slučaj rasvetli do kraja. On je rekao da istraga treba da se nastavi kako bi se videlo da li je na Zorana Milovanovića, koji je tražio povlačenje optužnice, neko uticao, vršio pritisak ili ga zastrašivao da to učini.

Poslanici će se o izmenama Zakona o radiodifuziji i o Zakonu o visokom obrazovanju izjasniti sutra. Očekuje se da oba zakonska predloga budu usvojena. Inače, današnja sednica kasnila je jer je predsednik parlamenta Predrag Marković zatražio da se održi sednica Odbora za Kosovo i Metohiju povodom ubistva dvojice srpskih mladića na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: