Ujedinjenje na levici: DA+SDP=SDP

Izvor: B92

Četvrtak, 19.08.2004.

08:36

Default images

Na političkoj sceni je nastavljeno objedinjavanje partija ujedinjenjem DA i SDP.

Demokratska alternativa Nebojše Čovića i Socijaldemokratska partija Slobodana Orlića ujedinile su se u Socijaldemokratsku partiju. Čović i Orlić objašnjavaju da njihove stranke vezuju zajedničke ideje i ciljevi i činjenica da na političkoj sceni nedostaje stranka koja se izvorno zalaže za socijalnu pravdu.

Nebojša Čović je u četvrtak u "Kažiprstu" Radija B92 na pitanje kako je posle podrške Koštunici na izborima ušao u pregovore sa strankama i ličnostima potpuno drugačije orijentacije - sa Borisom Tadićem, a potom i sa Bogoljubom Karićem - odgovorio: "Iako je bila ponuda da se mi integrišemo, da se mi objedinimo... Ja sam upravo rekao ovo što ste vi rekli: Ne možemo mi da se objedinimo ako ste vi desno, a mi levo, mislim na političkoj skali. I to se završilo ovako kako se završilo, a to ne znači da nećemo sarađivati." B92: Kako to da ste onda ušli u pregovore ako ste toliko različiti? Čović: "Pregovori između partije koja se nalazi na levom delu političke skale i partije koja se nalazi na desnom delu političke skale nisu nemogući, postoje koalicije. Samo da vas podsetim, sadašnju vladu čine stranke desne, a i neke od stranaka leve orijentacije."

B92: Zbog čega niste uspeli sa Tadićem da se dogovorite? Čović: "Ja ne mogu da kažem ni da smo uspeli, ni da nismo uspeli. Gospodin Tadić i ja smo imali korektne odnose i imamo ih i sada. Ja ne smatram da je Demokratska alternativa trebala da se utopi u DS. Mi smo – i nama je to zadovoljstvo – imali prilike..." B92: A bolje vam je da se utopite sa Orlićem? Čović: "Pa, nije utapanje sa Orlićem." B92: Dobro, sjedinjavanje. Čović: "Tako je. To je nešto različito."

Podsetimo, SDP je nastala ujedinjenjem Socijaldemokratske unije Žarka Koraća i otcepljenog krila Socijaldemokratije predvođenog Slobodanom Orlićem u proleće 2002. Nakon manje od godinu dana, pre prve redovne skupštine SDP, Koraćevo krilo se otcepilo i ponovo formiralo SDU, nakon čega je Orlić izabran za predsednika SDP.

SDP je, pored Demokratske stranke Borisa Tadića, članica Socijalističke internacionale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: