Suđenje Miloševiću nastavlja se s novim sudijom

Izvor: B92

Sreda, 31.03.2004.

09:54

Default images

Suđenje bivšem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom biće nastavljeno sa novim sudijom, umesto obolelog Ričarda Meja, iako Milošević za to nije dao izričitu saglasnost, saznaje danas Beta u Hagu. Tu odluku, koja još nije zvanično objavljena, "u interesu pravde" donelo je sudsko veće u kojem su predsedavajući Patrik Robinson sa Jamajke, O Gon Kvon iz Južne Koreje i, formalno, sudija Mej čija ostavka zbog teške bolesti stupa na snagu 31. maja.

Milošević, po pravilima Tribunala, ima pravo da se na tu odluku žali apelacionom veću. Prema dobro obaveštenim izvorima u Hagu, on to, međutim, neće učiniti ne samo zato što ne priznaje Tribunal, već i stoga što smatra da otezanje suđenja nije u njegovom interesu. Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron najavio je prošle nedelje da će, nakon odluke sudskog veća, imenovati sudiju koji će zameniti Meja "što brže bude praktično moguće".

Pre nego što zauzme mesto u sudnici, Mejov naslednik moraće, po pravilniku suda, da dokaže da se podrobno upoznao sa dosadašnjim tokom suđenja Miloševiću koje je počelo 12. februara 2002. godine.

Milošević je 25. marta odbio da se pred sudijom Meronom izjasni da li je saglasan da proces bude nastavljen sa novim sudijom, ponavljajući da je Tribunal nelegalan i da ne želi da se meša u njegova administrativna pitanja. Sudija Meron je to prihvatio kao uskraćivanje saglasnosti, na koje Milošević ima pravo, a odluku o tome da li će suđenje biti nastavljeno sa novim sudijom ili ne prepustio je veću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: