Danilović: ukidanje specijalnog suda - povlađivanje organizovanom kriminalu

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.03.2004.

16:33

Default images

Advokat Rajko Danilović ocenjuje da je ideja o ukidanju specijalnih sudova izuzetno opasna, posebno u kontekstu nastavka borbe protiv organizovanog kriminala: “Ta je ideja mogla da dođe samo onima u glavu, koji imaju neke veze sa organizovanim kriminalom i koji imaju neka obećanja organizovanom kriminalu, da će vratiti Srbiju u stanje u kojoj je bila pre početka borbe protiv organizovanog kriminala”, kaže Danilović.

Rajko Danilović smatra da je dosadašnje iskustvo pokazalo da redovni sudovi nisu osposobljeni za procese koji zahtrevaju posebne uslove. Takodje smatra da je obrazloženje ministra pravde o socijalnim razlikama i tenzijama zbog većih platqa u specijalnim sudovima efemerno. „Najvažniji razlog mog protivljenja ideji o ukidanju specijalnih sudova je borba protiv organizovanog kriminala“, insistira advokat Danilović: “Nova vlast, nije ni zasela kako valja u svoje fotelje, a već su gorele džamije po Beogradu. Nova vlast samo što je zasela, a već su počeli ponovo kriminalni obračuni, sačekuše i slično. Kada bi se povlađivalo organizovanom kriminalu i ukinulo posebno odeljenje suda i tužilaštva, kriminal bi ponovo mogao da radi ono što je radio i u vreme kada je Srbija zaista bila najkriminalizovanija država u Evropi”.

Advokat Danilović ne veruje da se u vezi sa aktulenim procesima pred specijalnim sudovima može nešto menjati, s obzirom na činjenicu da su procesi u toku i da bi trebalo da budu okončani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: