Milanović: Saradnja s Hagom nužna za ekonomski razvoj

Izvor: B92

Nedelja, 29.02.2004.

17:25

Default images

Ekonomista Svetske banke Branko Milanović ocenio je da je saradnja sa Haškim tribunalom za ratne zločine za Srbiju nužan uslov da održi dobre odnose sa SAD i Evropskom unijom. "Manevarski prostor i ove i svake druge vlade kod nas je mali. Ako ne sarađujemo dovoljno sa Hagom, to ima direktnog odraza na naš međunarodni ekonomsko-politički status", rekao je Milanović za novosadski "Dnevnik". On je precizirao da ne misli prevashodno na američku finansijsku pomoć, bez koje, kako je ocenio, "Srbija može", već pre svega na odnose sa EU i na početak eventualnih pregovora o pridruživanju, kao i na pristup državnim kreditima iz tih zemalja i na odnose sa međunarodnim finansijskim institucijama. "Odsustvo saradnje sa Haškim tribunalom ima direktan efekat na unutrašnju ekonomsku situaciju i vodi njenom pogoršanju, što daje krila radikalima i drugim ekstremnim partijama. To je taj začarani krug", kazao je Milanović. Po njegovim rečima, postoji realna opasnost da pogoršanje odnosa sa SAD i EU ima i direktnog odraza na percepciju Srbije među poslovnim svetom. "Ta percepcija već nije povoljna i ona se može dalje pogoršati. Ne treba zaboraviti da svaki strani investitor ima veliki broj alternativnih opcija: ne samo Bugarsku, Rumuniju, Makedoniju, već i Laos, Vijetnam, Maleziju. Svet može da ide bez nas, kao što je i išao u toku devedesetih godina prošlog veka, ali mi ne možemo bez sveta", naveo je Milanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: