Makedonska vlada usvojila tekst sporazuma sa SAD o MKS-u

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.06.2003.

19:04

Default images
Vlada Makedonije u ponedeljak na sednici usvojila je tekst sporazuma sa SAD o neizručenju američkih državljana Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu. Vlada Makedonije saopštila je da će sporazum sa makedonske strane potpisati ministarka spoljnih poslova Ilinka Mitreva.

Potpisivanje ovog sporazuma na zahtev Vašingtona, pored vladajuće Makedonske koalicije, podržava i opoziciona VMRO DPMNE sa istom tezom kao i vladajuče stranke, da je SAD strateški partner Makedonije. U sporazumu SAD prvi put Makedoniju oslovljavaju sa tim imenom, a ne sa "Bivša jugoslovenska republika Makedonija".Predsednik Makedonije Boris Trajkovski ocenio je da je upotreba imena Makedonije u pravnom aktu, kao što je dogovor o MKS prestavlja veliki prodor, ali da se bitka za ustavno ime države produžava u UN, gde se sedam godina vode makedonsko-grčki pregovori u sporu oko imena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: