Ocene proširenja NATO na Balkan

Izvor: B92

Nedelja, 24.11.2002.

10:11

Default images

Predsednik SAD Džorž Buš vratio se u Belu kuću "zadovoljan i ohrabren zadovoljan rezultatima samita NATO i posetama Rusiji, Litvaniji i Rumuniji". "Svaka zemlja mora da se suoči sa opasnošću od terorizma. Svaka slobodna zemlja ima obavezu da u borbi protiv terorizma odigra punu i odgovornu ulogu. Savet bezbednosti UN i NATO su jednoglasni, irački režim potpuno će se osloboditi svog naoružanja za masovno uništenje ili će SAD povesti koaliciju za to spremnih zemalja koje će, u ime mira, razoružati režim u Bagdadu", rekao je Buš u subotu u Bukureštu, u govoru koji je, po oceni diplomatskih posmatrača u Vašingtonu, bio upućen ne samo javnosti u Rumuniji, već i širem balkanskom regionu. Bušov govor je, prema oceni Nacionalnog radija SAD, predstavljao i rekapitulaciju "uspešne nedelje" za NATO.

Radio je, u međunarodnom pregledu, povezao proširenje NATO sa informacijom iz Beograda o obnavljanju "crveno-crne koalicije" uoči ponovnih predsednicckih izbora u Srbiji. "Po Miloševićevom nalogu iz zatvora u Hagu, Socijalistička partija Srbije podržala je ultranacionalistu Šešelja na izborima koji će biti održani 8. decembra. Demokratska vlast u Beogradu nalazi se pred dosad najozbiljnijim izazovom", rečeno je u izveštaju tog radija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: