U četvrtak možda kompromis oko ustavne povelje

Izvor: B92

Sreda, 20.11.2002.

19:04

Default images
Konačan dogovor o načinu izbora poslanika u budući parlament zajedničke države Srbije i Crne Gore mogao bi da bude postignut u četvrtak. Članovi ustavne potkomisije približili su u utorak stavove oko kompromisnog predloga Demokratske stranke da poslanici u prvom sazivu budućeg parlamenta budu delegirani, dok bi dve godine kasnije bili organizovani neposredni izbori. Član ustavne komisije iz DOS-a Boško Ristić u izjavi za Radio B92 kaže da je ovaj predlog realistično rešenje, koje neće ugroziti ničije političke pozicije: "Očekujem da ćemo otkloniti postojeće razlike u odnosu na predlog koji je ponudila DS. Pre svega, očekujem da DSS prihvati ponuđeni predlog, a spor oko toga da li će mandat trajati 1, 2 ili 3 godine po meni nije suštinsko pitanje, već će se krenuti od objektivne situacije u kojoj će se taj parlament naći".

Član komisije iz Demokratske partije socijalista Igor Lukšić očekuje konačan dogovor s obzirom na to da, kako je rekao u izjavi za Radio Crne Gore, "ohrabruju najnoviji konstuktivni tonovi koji dolaze iz Srbije i koji počinju da uvažavaju političku realnost u Crnoj Gori".

U izjavi za B92 član DSS-a u Ustavnoj komisiji Zoran Šami pozdravio je predloge u pravcu kompromisa koji su se pojavili na prethodnom sastanku, za razliku od, kako je rekao, ranije direktne podele na one koji misle da izbori treba da budu neposredni i one koji misle da treba da budu posredni. "Videćemo ko koje stavove zastupa, ko koliko i šta hoće, pre svega šta će strana Crne Gore da kaže. Sutra će se razgovarati o svemu, pa ćemo videti", rekao je Šami.

Istovremeno, koalicija Zajedno za Jugoslaviju ne odustaje od stava da poslanici za savezni parlament budu birani na neposrednim izborima, izjavio je član Ustavne komisije iz federalnog parlamenta Ranko Kadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: