TV-duel Koštunica-Labus

Izvor: B92

Sreda, 09.10.2002.

09:45

Default images

Prvi put u istoriji organizovanja predsedničkih izbora u Srbiji, građanima je data mogućnost da svoj stav o izboru predsednika države donekle formiraju i praćenjem njihovog direktnog sučeljavanja. U Medija centru u sredu uveče svoje stavove su sučelili Vojislav Koštunica i Miroljub Labus. Odlukom žreba, svom protivniku se prvi obratio Labus, koji je istakao da je prvi krug izbora vodjen u odnosu 10 kandidata na jednog. Labus je u svom uvodnom izlaganju izneo i razloge zbog kojih smatra da Vojislav Koštunica nije pravi izbor za funkciju predsednika Srbije. "Želim da vam kažem dve stvari. Prvo, veoma vas cenim i poštujem, mi smo 2 godine radili, mislim uspešno. Drugo, mislim da vi sada ne biste bili dobar predsednik Srbije. Vi ste pre 2 godine izašli Miloševiću na crtu i svi smo vas u tome podržali, ali danas Srbiji treba drugi predsednik i ja ne mogu da vas podržim u tome. Ukoliko biste vi bili izabrani, u Srbiji bi bilo svađa, afera, velike nesigurnosti. To bi oteralo investitore, povećalo rizik investiranja, kamatne stope bi porasle i to bi značilo šok za privredu u zato je Srbiji potrebna sigurnost i žao mi je što to moram da vam kažem, ali vi niste u ovom trenutku predsednik za Srbiju", rekao je Labus.

Vojislav Koštunica je, odgovarajući na stavove svog protivkandidata,  istakao da je Labus promašio funkciju za koju se kandidovao. "Vi ste na svojoj strani imali Vladu, vi ste bili kandidat Vlade Srbije, imali ste njenu podršku i to na dosta dvosmislen način jer ste član Demokratske stranke i kandidat grupe građana i jedne nevladine organizacije kojoj pripadate i mislim da ste malo promašili funkciju na koju se kandidujete jer kao da se kandidujete za premijera Srbije. Ja sam govorio o predsedničkim ovlašćenjima, predsednik je domaćin koji se brine o državi, o celovitosti države, da bude valjano uređena i da bude demokratska, pravno uređena država", rekao je Koštunica.

Na početku duela, voditelj Vladan Radosavljević pročitao je pismo predsedničkih kandidata, kojim i Koštunica i Labus pozivaju birače da  izadju na drugi krug izbora, 13. oktobra.

Direktan prenos duela vršili su TV B92 i stanice ANEM, a u real-audio tehnici i putem interneta, na www.b92.net. Do 23:00, nas sajt vršio je anketu među posetiocima o tome koji je od predsedničkih kandidata ostavio bolji utisak na gledaoce. Rezultati ove ankete pokazuju da je 399 posetilaca ili 57%, ocenilo ubedljivijim nastup Miroljuba Labusa, nasuprot mišljenju 43% ili 301 posetioca cije su simpatije ostale na strani Vojislava Koštunice.

Direktor agencije “Stratedžik marketing” Srđan Bogosavljević ne očekuje značajne promene rejtinga predsedničkih kandidata posle duela. On je u “Kažiprstu” Radija B92 rekao da Koštunica u odnosu na Labusa ima prednost od oko 20 procenata u drugom krugu. odnos je 60 prema 40 odsto. Međutim, opredeljenost u anketi ne znači i da će svi ti birači izaći na izbore. “TV-duel može za neki procenat da promeni izlaznost, ali odnos snaga teško. Zavisi kako će se kretati taj razgovor. Ako se razgovor bude kretao u jako mirnim tonovima, neće se promeniti ništa u odnosima, ali će biti podignuta izlaznost. Ako bude velika konfrontacija, izlaznost će padati, ali će se možda odnos menjati. Meni je teško da zamislim veliku konfrontaciju Labusa i Koštunice u TV-studiju, ali bilo je stvari koje mi je teško da zamislim, u pitanju je ipak biti predsednik države. Velik je ulog, tako da ne znam kako će se ponašati. Ali, iskreno govoreći, ne očekujem da će to biti neki užasno velik uticaj na biračko telo, pogotovo što se taj duel dešava u trenutku kada i nekoliko atraktivnih stvari, posebno sportskih, na drugim kanalima", rekao je Bogosavljević.

Premijer Srbije Zoran Đinđić izjavio je da će naizmenično na televiziji gledati duel predsedničkih kandidata i košarkašku utakmicu. "Volim košarku i nezgoda je u tome što igraju Partizan i Real, a posle toga je i odbojka, tako da ću verovatno s vremena na vreme da menjam kanale", rekao je Đinđić.

Osnovno pitanje koje se postavlja pred drugi krug je da li će izaći 50 procenata birača. Srđan Bogosavljević kaže da će, na osnovu istraživanja, na birališta izaći 11 odsto manje glasača, izlaznost će biti na ivici zakonske granice. "Na našu predviđenu izlaznost od 3,75 miliona, ili na onu realnu izlaznost o 3,55 miliona, došli bismo do intervala od 3,05 miliona do 3,4 miliona, a potrebna izlaznost je 3,25 miliona. Statistika ne ume da kaže da će biti 3, 25 miliona, ta statistika govori da smo na ivici izlaznosti. Prosto smo u jednoj stupici u kojoj nije baš izvesno ni da neće uspeti ni da će uspeti", rekao je Bogosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: