Ljubljanski institut analizirao predsedničke kandidate

Izvor: B92

Sreda, 25.09.2002.

10:43

Default images

Međunarodni institut za međureligijske, medjunacionalne i bliskoistočne studije iz Ljubljane napravio je analizu izbora za predsednika Srbije, javlja dopisnik Radija B92 iz Ljubljane Jelica Greganović. Iz te analize izdvajamo najzanimljivije delove: "Predsednički izbori pokazaće da li Srbija ide putem reformi i ka Evropi ili izolacionizmu. Među brojnim kandidatima za predsednika države se izdvajaju Miroljub Labus i Vojislav Koštunica. Put ka Evropi i ekonomske reforme nudi kandidat grupe građana Miroljub Labus, koji dolazi iz Demokratske stranke premijera Srbije Zorana Đinđića. Njegov politički program je zasnovan na ekonomskim reformama i približavanju evroatlantskim integracijama. Labus Srbiji, izmedju ostalog, obećava punopravno učlanjenje u EU 2010. Labusa podržavaju urbano stanovništvo, inteligencija, privredni preduzetnici, ali, što je za današnju Srbiju značajno, i velik broj nacionalnih manjina. Retorika Miroljuba Labusa je reformska, ekonomska, a ne nacionalistička.

Sadašnji jugoslovenski predsednik i predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica svoj politički program zasniva na tradicionalizmu, vešto manipulišući nacionalnim osećanjima birača. Njegov politički program bliži je i sličniji političkim snagama koje su u Srbiji bile do oktobra 2000. Pobeda Koštunice na izborima značila bi povratak Srbije nekoliko koraka unazad, uzrokovala bi još veću unutrašnju nestabilnost, jer bi verovatno nov predsednik raspustio Skupštinu i zakazao prevremene parlamentarne izbore. To bi bio kraj vladavine DOS i početak novog izolacionizma Srbije. Koštuničine birače predstavlja većinom seosko stanovništvo, razočarani nacionalisti i delovi bivših Miloševićevih socijalista. Retorika Vojislava Koštunice je sofisticirano nacionalistička".

U daljem tekstu analize IFIMES naglasava da će se "predsednik Srbije, bez obzira na to da li to bio Labus ili Koštunica, suočiti s nizom problema. Država zaostaje za svetom više od decenije i mora izvesti korenite reforme koje će je vratiti u zajednicu modernih naroda. Politička scena nije iskristalisana, što onemogućava kvalitet vladanja. Verovatno će naredni parlamentarni izbori dovesti do prestrukturiranja političke scene od velikog broja stranaka na, verovatno, 3 politička bloka: reformsko-demokratsko-moderne partije, nacionalističke i partije iz Miloševićevog perioda. Pobeda Miroljuba Labusa verovatno bi Srbiji donela veću stabilnost i šansu da sadašnja Vlada Srbije do kraja izvede počete reforme", procenjuje IFIMES.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: