Sreda, 25.09.2002.

10:43

Ljubljanski institut analizirao predsedničke kandidate

Izvor: B92

Ljubljanski institut analizirao predsednièke kandidate IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

dragan - syd

pre 21 godinu

Ma nemojte molim vas , Kostunica pobedjuje na izbori . A sto se tice ovi u Ljubljanu i njihova analiza , slobodno nek gledaju svoj poso , vase partnerstvo jer zavrsilo 91god , a to ste vi sami izabrali , a Srbija ce na izbore izabrati kandidata koji zeli , svidjalo vam se ili ne !

Sanja

pre 21 godinu

Vi ste zaista smesni kada pricate o nekom narucivanju ankete od strane Djindjica a i ako verujete da cete sa Kostunicom zaista stici do Evrope bez granica. A sto se tice onih koji se pitaju zasto Slovenci ne prodaju svoje banke i firme, oni su prodali strancima najvecu Novu ljubljansku banku, trenutno prodaju Lek Novaritasu, a Pivovovarnu Union su prodali belgijancima...tako da su vam primedbe neosnovane.

Zivadin

pre 21 godinu

Moj licni institut je procenio da slovenci pretrnuli da ce im i novi Merkator biti uzet kada se ova izdajnicka ekipa koja vlada Srbijom skine sa vlasti, pa brze bolje prave institut, koji navodno stvara vest, koju nas Labus tako prepotentno koristi.
To je ista prica kao sa JP Morganom i PWC -jem iz NY , obe firme kupljene jer su propale a pregovarju sa Srbijom?!?! ( koja jos nije savim kupljna, posle secerana ostaju nam samo secerasi za prodaju)

Ranko

pre 21 godinu

Dobro je da ste ovo objavili bas sad pred odluku.Da, kazem pred odluku, jer Srbija odlucuje hoce li dozvoliti dalje cerupanje od strane dosmanlijskog sistema i vanjskih poslodavaca. Tacno se vidi kakav je sve interes ovde prisutan. Sloveniji bas odgovara Labus!
Sta, za 8 god. Srbija u EU. Pa neka pita LJubomira Madjara je li to moguce. Kolika godisnja stopa rasta treba da se ostvaruje. Minimalno 25%. A imamo realnost:Jedva 1,5% godisnje. Koji lazov!
Djindjicu, nece ovo proci. Sto je najcrnje, dosmanlije Kostunicu naslikase nacionalistom, a sta su oni? Obicna mafija koja sve sto smisli da uradi uradi to za sebe, ko smirgla Srbiju i narod. Prodaju sve sto vredi,prodace i NIS i Beopetrol , sve, bas sve pa ce reci uspeli smo,napuniti sopstvene dzepove... pa idemo. Pre tog dana mora im se stati na put. Hocemo Voju i novu Vladu Srbije, novi parlament. To je zahtev naroda postene Srbije.

Stefan

pre 21 godinu

Koga je uopste briga koga podrzavaju u dezeli...Pa Slovenci samo gledaju da se uvaljuju ovde sa njihovom robom, koja je inace poprilicno skupa, valjda racunaju na nostalgiju. Raspitajte se bre, koliko kosta Gorenje na Zapadu, upola manje od drugih, (u centru Brisla je bar tako) jedino se ovde uvaljuju na taj nacin. Ne radi se o inatu, nego o prostoj logici, najboljem interesu za nas.
To sto podrzavaju Labusa samo je minus za njega.

micha

pre 21 godinu

Imam "pouzdanu" informaciju da su se Slovenci uzasno potresli cinjenicom da je na istrazivenje o predsednickim kandidatima u Srbiji nekog njihovog Instituta na sajt b92 stiglo cak 39 reagovanja.
Kako mi rekose doneta je odluka da se odreknu jednodnevne zarade svakog zaposlenog. Imajuci u vidu da im je nacionalni dohodak negde oko 10.000 evra pro capita to ih nece mnogo kostati. Nas inat nema cenu. Glavom kroz zid,pa sta nam Bog da. Pa ljudi moji, u jednom od proslih vekova je srpski parlament sa samo nekoliko glasova vise doneo odluku o izgradnji prve zeleznicke pruge iznedju Beograda i Uzica.
Argumenti protiv izgradnje pruge nisu se gotovo uopste razlikovali od slicnih koji se cuju danas u 21 veku kada je prosperitet u pitanju.
U pamet se braco Srbi. Ima nas dosta i pametni smo. Resimo se balasta proslosti. Dace Bog valjda...

dragan - USA

pre 21 godinu

Cudno je da se niko od komentatora nije ostavio komentar na tekst o protestu ratnih vojnih invalida. To je prava slika Srbije - sramota.
Zamolio bh redakciju B92 da objavi broj ziro racuna za pomoc ovim nesretnim ljudima.

Nenad

pre 21 godinu

Na osnovu procitanih komentara stekoh utisak da je najveci problem sta nam to slovenci o nama pisu,ko je to iza tog instituta,u ciju korist ili propast je lansirana ta vest.
A moze li biti da taj institut samo pokusava informisati svoj narod o zbivanjima i dogadjajima van granica njihove drzave ? sto je u svetu oko Srbije sasvim normalno.
Pitam se kad li ce ti "biraci" prestati tragati za nekim komplotima protiv Srbije i Jugoslavije i vec jednom poceti razmisljati o politici za buducnost drustva i drzave...

Post-it

pre 21 godinu

Koliko verujem Kostunici toliko verujem i ostalim "patriotama". Za one kratkovidne sto ne razumeju slovenacki i koji se vade na jednostavnost teksta valja jos jednom ponoviti da tu lepo pise: "Iz te analize izdvajamo najzanimljivije delove..." Znaci pojednostavilo se zbog obimnosti grdiva. Hvala na saslusanju i prijatno vece.

Milan

pre 21 godinu

Međunarodni institut za međureligijske, medjunacionalne i bliskoistočne studije iz Ljubljane ?????........analizira politicku situaciju u Srbiji (vidim, krajnje nepristrasno) - E, pa bas nam se crno pise kad ce takvi da nam sole pamet!

Zoran

pre 21 godinu

Oni se nalaze na ovoj adresi :
http://www.ifimes.org
Cini mi se da su skoro poceli da rade (svezi su u ovome poslu). Obratite paznju na sastav zaposlenih ! Ovo je za njih odlicna reklama, sve u svemu 1:0 za njih :)

JocaGomboca

pre 21 godinu

E moji srbijanci...jel' nije bilo dosta inata? Jel vam lepo kad se inatite? Meni nije. Jer zbog vaseg inata sam prov'o najbolje godine zivota pod sankcijama, u siromastvu i bedi. A vasa deca? Ne mislite o njima. Vas inat vam je vazniji od njih. Sad ce neko da glasa za Kostunicu zbog toga sto je neko ko nije srbin reko za njega ovo ili ono. Da li je inat pokretacka snaga vaseg zivota? Zasto ga onda ne kanalisete na nesto sto je dobro? Ovo je sramota. Ako Europa digne ruke od nas ne treba da se cudimo.

Dragan

pre 21 godinu

Ovo je jos jedna od narucenih analiza Djindjica i ekipe za obmane.A i slovencima odgovara Labus i takva Srbija gde ce oni do mile volje da otvaraju kako neko vec rece Merkatore,Elane i Mure a mi ne mozemo ni da primirisemo njihovo trziste,i to nije zbog kako bi neki rekli nekvaliteta nase robe vec NE DAJU nama da udjemo na njihovo trziste.I to nije nacionalizam.

Zoka

pre 21 godinu

Svi oni koji su nakaradno privatizovali kompanije u zemlji za vreme Milosevica, ne zele videti Dijasporu u zemlji, ali mozda i bi da bi zaradili jos novca preko tendera. Zato im gori pod nogama, jer ni stranci nece da kupe nesto sto se ne zna ko je vlasnik, pogotovu sto i neke komnije nemaju u opste buducnost. Zato tu neslogu medju Srpskim narodom iskoriscavaju bolje organizovane nacije i otvaraju cisto nove i rentabilne kompanije. A ovi koji se iritiraju na Dijasporu, radije zele kupiti robu s naznakom Made in EU, paralelno da se ponizi Srpska Dijaspora.

ovaj

pre 21 godinu

smesno je to sto treba neko(u ovom slucaju slovenci),onako,iz 5dana(pitanje da li i toliko)pracenja kampanje,da nam kaze ko je kakav i ko sta nudi,a jos su smesniji ovi sto to sa oduseevljenjem prihvataju...ma imam ja oci i mozak,i ne treba niko da me uverava ovo ili ono...istokao sto me niko nije mogao uveriti da ce slovenci propasti kad odu iz juge...te nemaju sirovine,te nemaju trziste,te ovo,te ono...znaci ne treba nikom imalo pametnom i postenom neko da soli pamet...ma zna Srbija

Peca

pre 21 godinu

Pa ovo je carobno! Je li ovo neka slovenacka krizna grupa ili nesto slicno? Tako je ova analiza jednostavna, onako u jednoj lapidarnoj formi, ali odsecna i jasna> jedan kandidat je lepo ocesljan i umiven, proevropski, drugi nacionalista, ratni huskac, koljac jednom recju. Uz sve to i intelektualci su za ovog evropskog a za ovog drugog prostakluk i neznanje.
Bas bi bilo interesantno videti celu analizu i to na osnovu kojih istrazivanja su dosli do ovakvih zakljucaka. Ili je to spisak zelja mozda? Ako pobedi Kostunica, kao sto i hoce, onda mi Srbi ispadosmo nazadni, glupi prostaci. Ako pobedi Labus, odlicno bice jos neki Merkator u Srbijici, koji prodaje 70% slovenacke i 20% srpske robe - po ugovoru)– pravi mali potrosacki raj! Takvi smo pozeljni Slovencima, a da li ce ovde biti demokratija ili ovaj zuti sultanizam, to ne zanima ovaj respektabilni institut. Pitajte ih da li su svoju vladu proglasili nacionalistickom, seljackom i nazadnom kada nije dozvolila otvaranje megamarketa strancima i sacuvala slovenacki biznis i proizvod.
Sramota!

Rodoljub Srbinovic

pre 21 godinu

Davno nisam cuo vecu glupost. Neko prethodno je dobro rekao da je razlog za ovakvu bezocnu propagandu neki Merkator, Mura, ili ko zna koja druga firma. Jer jedino sa Labusom na celu srpska nacionalna imovina se moze rasprodati Slovencima za budzasta i dati im u zakup najbolje lokacije u Srbiji za bagatelu, a jos usput ih pustiti da suportiraju nezavisnost Kosova. "Labusa podrzavaju urbano stanovništvo, inteligencija, privredni preduzetnici, i veliki broj nacionalnih manjina". Rodio sam se i odrastao u gradu, po obrazovanju sam magistar, po zanimanju sam finansijki planer, po veroispovesti sam Protestant (mada Srbin, manjina sam u Srbiji). Dakle sve sam ono sto su Slovenci naveli kao Labusove glasace, a moj glas ce ipak pripasti Kostunici. A imam i dosta drugara koji su slicnog "nivoa" kao ja i razmisljaju na isti nacin. Zasto? Jer nam je dosta lazi i prevare g. Djindjica i njegovog CK. Da nisu izbacili DSS iz parlamenta, tj. ponasali se kao Milosevic, Labus bi verovatno dobio moj glas. Ovako ne. Usput, imam dvojno drzavljanstvo (tj. rezervnu drzavu) i navodna "ksenofobicna" izjava g. Kostunice me nije pogodila na nacin na koji neka gospoda to dozivljava. Znamo kome je to bilo upuceno, i gdja Udovicki moze slobodno da se prijavi. Takodje mojim prijateljima iz dijaspore jako smeta Djindjicev ksenofobicni stav sto im ne dozvoljava da glasaju. A ne dozvoljava im zato sto zna da oni sa strane bolje vide nego oni unutra kao sto je neko ranije u komentaru to vec naveo u vezi sa Slovencima i njihovom perspektivom.

Vlada

pre 21 godinu

Izvinjavam se sto ovaj komentar pisem pod ovom vescu, ali me stav o nezamenljivosti dijaspore vec pocinje da iritira. Na zalost, dragi nasi iseljenici, mi se za razliku od vas nismo odlucili za rezervne drzave sirom belog sveta. Zato bi vas zaposljavali u upravnim odborima i menadzmentu? Vratite se u zemlju i dokazite. Onoliko koliko ja poznajem dijasporu u SAD, ono sto valja vise ne zeli da ima nikakve veze sa Jugoslavijom, a ostali ni tamo nisu nista uspeli da urade. Zato, ako hocete da budete u upravi, izadjite na tendere, kupite fabrike i dokazite da nesto vredite.

lela

pre 21 godinu

Kostunica jeste nacionalista ali i demokrata, on jeste za reforme ali sustinske-ne kozmeticke.Ovo govorim, jer smo se sa nadom vratili kuci posle pobede DOS-a i Kostunice, ali smo videli da posten covek i dalje nema perspektive,tj. sada si morao da budes u DS-u, da bi opstao, znaci u sustini se nista nije promenilo, a to se kaze : sjasila kurta da uzjase murta.
SAd smo opet u inostranstvu, ali se vracamo opet sa nadom da ce do tih promena zaista doci i da ce biti bolje- postenije za 4-5 godina, jer smo svesni da ce promene-reforme biti bolne.
Idealno bi bilo da Kostunica bude presednik Srbije, da se donese novi Ustav, novi parament. izbori, nova vlada sa premijerom tipa Labus,ali pod kontrolom,a ne ovako sve u rukama jednog coveka-to ne valja, pa makar bio i moj miljenik Kostunica i valjda nece on napraviti istu gresku ko njegovi prethodnici.

Djenka

pre 21 godinu

Hm... Da zaostajemo, zaostajemo. Ali najvise materijalno, a ne duhovno, kao sto to pokusavaju da objasne braca sloven(c)i. Zaboravljaju svoje poreklo (po ko zna koji put). A sto se ulaska u Evropu tice, daj Boze ujedinjenu Evropu bez granica sto pre. Ali oprez, ne treba trcati pred rudu, kad mi budemo spremni za Evropu bice i ona spremna za nas. Cini mi se da neki zaboravljaju da gospodin Labus nece imati podrsku vlade koja se i onako raspada tako da ako pobedi nece moci da uradi nista od onoga sto je planirao. A nemocan predsednik nam zaista nije potreban u ovom trenutku, imamo vec M.M. koji nesposobniji i nemocniji ne moze biti.

Valentina

pre 21 godinu

Ovakva istrazivanja su radile agencije za SPS i Milosevica. Sve su analize u to vreme govorile da ce posle Milosevica biti potop. Takva je i ova analiza. Na cemu se ovi zakljuci zasnivaju toga nema u tekstu. Odakle im informacije sta ce da se desi i ko je kakav. Da mozda nisu koristili usluge Deda Miloja iz pomoravlja? Ovo uopstavanje da za Kostunicu glasaju samo poljoprivrednici, siromasni i neobrazovani su price za malu decu. Da za Kostunicu glasaju siromasni u Srbiji, on bi imao 99% glasova. Prvo, nivo obrazovanja Kostunice je mnogo veci nego Labusov i Djindjicev, tako da ta teorija pada u vodu. Drugo, Kostunica jeste demokrata, i jeste za ukljucenje Srbije u Evropu, ali pod malo podnosljivijim uslovima.
I jos jedna stvar, nekima ovde stalno smeta kada dijaspora daje komentare na desavanja u Srbiji dok su analize iz Slovenije dobro dosle. Vrlo glupo.

sasa jokic

pre 21 godinu

Svidja mi se onaj komentar,e bas cu iz inata da glasam za Kostunicu,nije mu bilo dosta sto je iz inata jeo korenje dvanaest godina.
Ova analiza danas dolazi iz Slovenije,sutra ce doci iz Francuske,prekosutra iz Italije,i nije bitno odakle,bitno je da je to cinjenicno stanje i normalno je da Slovenci prizeljkuju pobedu Labusa jer ce u tom slucaju moci da razvijaju biznis koji ce biti koristan i za njih i za nas.Tako je i sa drugim zemljama.
Zar gospoda koja brane Kostunicu misle da ce investicije privuci njegova demagogija,savezi sa sindikatima,postepene reforme(sto je njegova inovacija na polju ekonomije,za poslovni svet glupost naravno)pljuvanje po Labusu i njegovom timu,sa kojima su ti isti investitori sklapali sporazume?
Dajte gospodo otvorite oci i priznajte sebi,kao sto sam ja pre godinu ipo dana,da ste pogresili i da je on samo jedna malo blaza varijanta Slobodana Milosevica.
Kakav crni demokrata,pa pogledajte mu kabinet i saradnike,sve go komunista.
Opametite se Srbi,ni je bas ne mirisem Slovence ali oni dodjose do EU,treba ih poslusati.pogotovo oko ekonomskih pitanja.

Dragon

pre 21 godinu

Da su bar pravi Nemci napravili analizu moglo bi se i pronaci nesto istinito. Ako intelektualaca krasi urbano poreklo i diploma neke visokoskolske ustanove ili fakulteta, a ja ih imama dve, kako to onda da mi je taj Labus toliko mrzak. Program mu je izvanredan kao i Kostunicin, ali je mnogo mutan tip.
Ako cemo gledati programe ni Seseljev nije los. Slobodan nam je gradio brze pruge vekovima. Djindjic nas uvodi u Evropu bez grejanja. Labus nam obecava kredite kao da je otkrio toplu vodu. Uzurpirali su ponovo ''demokratske medije'' za licne promocije. Sluze se trikovima. Otece ponovo vlast u Srbiji jer ona nikada i nije bila po volji naroda. Jedini moguci nacin da se ode u Evropu i Svet jos uvek ostaje ''bekstvo iz Srbije''.

PERA

pre 21 godinu

Samo neka Slovenci ne daju svoje analize, mozemo slobodno reci da su nas njihove vodje vodile pravo u propast dobrih cetrdeset godina
Pripadam onoj intelegenciji koja je obrazovana u YU i na zapadu magistar sam finansija i podrzavaqm Kostunicu, a Labusa vidim kao demagoga, okruzenog frazolozima koji nemaju dugorocni program. Program trcanja u MMF i Svetsku Banku uz ne briznu uradjenu privatizaciju nije najbolji put za Srbiju. Kada Kostunica pobedi vrlo brzo ce se naci tim najboljih koji ce zeleti da rade za njega u oblasti javnih sluzbi i ekonomije iako ne moraju biti politicki u istoj ravni. Gospodin Labus nece stititi interese vecine i u politici je kompletni novajlija.
Slovenacke analize, su vrlo povrsne i nemaju dobru analiticarsku podlogu. Glavno da nasa braca Slovenci ne zaostaju za svetom. Mi jos pamtimo i 91 i sve godine pre.

Zoran

pre 21 godinu

"Nećemo izdržati" F.M.Dostojevski
Naš AUTOBUS trenutno ide uzbrdo. Goriva malo ima malo nema. Ima čak i prikolicu sa tendencijom ta se otkači. Pola prozora fali, svetla su čkiljava itd. Jedna ekipa kako-tako uspeva da upravlja vozilom, čak su i putnici prestali da iskaču i da više i ne razmišljaju o tome. Problem nastaje od trenutka kada je obavezno platiti kartu i ponašati se pristojno. Putnici su vidno nervozniji. Pojavljuje se novi vozač. Tvrdi da se autobus kreće u pogrešnom pravcu i neprilagođenom brzinom. Jednom kaže "Suviše je brzo!", drugi put "Ovo je sporo". Upitan kako bi trebalo - sleže ramenima. Veliki broj putnika zalaže se da on sedne za volan. Nastaje gužva. Lete kišobrani, jaja i psovke. Autobus se sve više kreće bez kontrole. Postoji mogućnost da bude isključen iz saobraćaja.

Cedomir Tosovic

pre 21 godinu

Postovana gospodo nije uopste vazno kome cemo da prodamo nase "Bogastvo" nego ko zeli kod nas nesto da kupi dali su to stranci ili nasi.Ali mora da nam bude jasno da taj ako kod nas nesto kupi mora da ima sredstava da ulozi u modernizaciju i pitanje koliko je takvih kupaca,i jos nesto u Svetu jedna firma vredi onoliko koliko ima dobiti.Treba negde procitati koliko je Npr.poznata Fabrika BMW uzela novca kad su prodali ROVER bez MINI MORISA (1.Evro)verovali ili ne onda razmislite koliko nase Firme vrede.Ako G-din Kostunica pobedi pitanje da li ce i taj 1.Evro moci da se dobije.

paja

pre 21 godinu

To su ti Srbijanci! Bas za inat ce da glasa za onog jer su Slovenci rekli da je on gori od onog drugog, a boli ga briga dali ce njegova deca i deca njegove dece imati neki pristojan posao sa pristojnom platom, stanom kolima itd... Zemljo otvori se!

Pedja

pre 21 godinu

Da, Djindjiceve reforme su zaista fantasticne. Reformisao je imena onih koji vladaju, a nacin je ostavio isti. Uredbe vlade, kontrola sudstva, kontrola medija, kontroverzni biznismeni,...
I sama Labusova kampanja, gde pioniri Demokratske omladine imaju svaki dan saopstenja kao ranije opstinski odbori JUL-a i SPS-a Donje Mutnice je zaista fantasticna. Tako i ovaj komentar zapravo i ne zasluzuje komentar.

aca

pre 21 godinu

Bas im hvala. Ovo je narudzbina G17 verovatno. To sto oni kazu je suprotno od onoga sto misle skoro svi analticari na Zapadu koji cene Kostunicu iako se u ponecemu ne slazu sa njim.Ako ovi Slovenci tako savetuju nas sto ne posavetuju svoje da rsprodaju Sloveniju i njene firme. Slovenci bas nisu doveli razne Djelice iz MMfa, vec su sve firme sacuvali. Naravno one najgore su prodali da bi pocele da rade.Njima su cak i sve vodece banke drzavne ili u vlasnistvu Slovenaca.Budimo pametni kao Slovenci pa birajmo nacionalistu u pozitivnom smislu tj. Kostunicu.

Zoro

pre 21 godinu

Cine se da su neki ovde pobrkali loncice. Novi JU diktator je Zoran Djindjic. On je taj koji ce uciniti sve da se zadrzi na vlasti. Na zalost, ljudi koji ne zive ovde to ne vide. Nije da vam prigovaram zbog toga, ali to je fakat.Djindjic je zlo za Srbiju. Uspeo je cak da nagovori Labusa da se kandiduje kako bi bar na kratko odlozio sopstveni pad. Takodje, uspeo je da na taj nacin potrosi Labusa koji ce se posle gubitka na izborima sigurno povuci.
Zamolio bih vas nesto, ne ocajavajte zbog cinjenice sto ce Kostunica da pobedi na izborima. Zao mi je Labusa, ali o tome je trebalo ranije da razmislja. Licno, slazem se sa idejom da bi za Srbiju najbolje bilo da Kostunica bude predsednik, a Labus premijer. Mozda ce tako i biti. Voleo bih da Djindjic nestane sa politicke scene u Srbiji. Bilo bi mi drago da na celu DS vidim Labusa. Bila bi to, definitivno, najbolja partija u Srbiji.

ted koppel

pre 21 godinu

Lepo je sto se slovenci brinu za zdravlje Srbije. Ako su toliko brizni, zasto ne dozvole da srpske firme otvore supermarket u Ljubljani? Eto nase robe u Evropi!
Nadam se da ce Kostunica kad pobedi da uslovi reciprocitet u svim transakcijama sa slovenijom, i da im zapreti da se manu Kosovskih preduzeca.

Ivan Zorkic

pre 21 godinu

Sada ce Kostunica da izjavi da to nema veze, posto oni ne zive ovde. To "ne zive ovde" je, izgleda, zamenilo ono "Nato placenici". Danas, kada nas novi jugo-diktator zeli da nekoga ocrni, samo treba da mu iskopa nekog rodjaka iz inostranstva, ne daj Boze dvojno drzavljanstvo, prokomentarise kako taj neko "nije odavde", i time resi problem. Ja se samo nadam da ZNA SRBIJA sta je NAJBOLJE ZA SRBIJU.

Milan

pre 21 godinu

Ne bi bilo zgoreg da nas b92 upozna sa pomenutim institutom malo bolje. Mislim ko ga finansira, ko upravlja institutom i koji cilj imaju. Mozda kraci opis dosadasnjih radova nije zgoreg. Ovako prenosenje ne govori nista, mislim mozda iza instituta stoji Kostunica pa ovako nesto napisu da bi Srbi rekli: "to sto nam Slovenci zele mi ne zelimo". Mozda Djindjic stoji iza svega, a ni vanzemaljci nisu iskljuceni.

Miki

pre 21 godinu

Eh kad bi narod video, glasali bi za timski rad i za interese gradjana Srbije.Za Srpske privredne interese i za ukljucivanje Srpske Dijaspore, s svojim kapitalom i menadzmentom. Tako da najprofitabilnija privreda ostane pod vecinskom kontrolom Srpskog kapitalnog vlastnistva. Jer tako razmisljaju Slovenci, Austrijanci, Nemci, Francuzi,Holandjani,Englezi,Norvezani, Svedjani i druge razvijene zemlje. Mora biti balans izmedju stranog i domaceg vlastnistva privrednih resursa. Ali ako neko to naziva nacionalizmom, a ne tumaci kao patritizam od interesa jedne zajednice i njihovih gradjana, to je njihov problem. Nece Srbija, nikad vise pasti pod uticaj etiketiranja da su nacionalisti, a za uzvrat privredno interesne sfere stranih zemalja, koje se sluze s tim sloganom, u sustini zele doci do tako atraktivnog Srpskog trzista.

Petar Antunovic

pre 21 godinu

Dok sam zivio u Beogradu, citao sam Vreme, gledao Studio B i slusao B92. I mislio da "nas" ima dovoljno za politicke promjene. Kakva zabluda. Vecina ne cita, ne vidi i ne cuje.

Rade

pre 21 godinu

A sto samo kod nas konzervativce zovu nacionalistima? Ja jesam za Labusa, al nije smak sveta ako Kostunica pobedi. Ja mislim da je sreca za Srbiju da taj covek postoji, jer da ga nema svi bi glasovi otisli Seselju i ostalim netolerantnim (da ne kazem onu rec na F) tipovima. Kostunica jeste konzervativan, al je demokrata. Al bi to bilo dobro da on bude predsednik a da Labus bude premijer. Gde bi nam bio kraj.

Milan R.

pre 21 godinu

Da, da, oni sigurno bolje znaju od nas ovde, to je bas logicno. Oni samo navijaju za one koji ce im dati bolje uslove da otvore svoje Merkatore, Mure i druge radnje i za one koji ce im prodati fabrike koje nesto vrede.

Milos Vukasinovic

pre 21 godinu

Zaista su mi ponekad analiticari smesni.Kostunica se razlikuje od Djinsjica samo u nacinu na koji bi vodio drzavu.I Kostunica je za reforme,za ulazak u Evropu i da ne nabrajam dalje.Jedina razlika je sto bi Kostunicin tim to uradio na drugaciji nacin.

M.Pet

pre 21 godinu

Gos. Labus nije izmilslio EU I ne sire se EU od srbije prema Engelskoj
vec je ulazak Srbije u EU jedan sasvim logican i normalan put.
Bas me zanima kakve ce trikove da pokusaju gubitnici (DS) un nardenih
dva tri dana, posto prebijene aktiviste GSS koji se smeju pred kamerama
i sa slucajno naislim Labusom su vrlo providne!

Miroslav I

pre 21 godinu

Sigurno ce ova analiza izazvati zestoke reakcije konzervativaca u Srbiji. Istina itekako boli. Ova analiza 100% tacno odslikava stanje u Srbiji. Nema sta da joj se oduzme ni doda. Slovenci nas bolje poznaju nego mi sami sebe. Obicno su oni "sa strane" objektivniji.

Davidovic Dragan

pre 21 godinu

Međunarodni institut za međureligijske, medjunacionalne i bliskoistočne studije, (IFIMES) iz Ljubljane pravi ovakve analize? Jako cudno. Imaju tako ozbiljno ime.
Analiza na jednostavnom nivou cak mi se cini malo banalizovana. Ako su gospoda iz Slovenije imali poluobecanja od gospodina Labusa za naredni poslovni period onda mi se ova analiza cini opravdana. Moju reakciju je izazvalo to sto nisam "vecinom" neki seoski gradjanin, niti razoranani sledbenik gosponina Slobodana Milosevica niti nacionalista. "Moja retorika" nije nacionalisticka i putujuci i radeci po svetu sam naucio da ne pocenjujem nikoga i u stalnoj sam potrazi za realnim visinama srpske religije i medjunacionalnim odnosima unutar Srbije a u okvirima svetskih nacija. Naucio sam da postoji jako puno parametara, koji cak ne mogu unapred da se predvide, a koji mogu da pomere i ozbiljno da uticu na realnost.
Ko god bude predsednik Srbije treba mu pomoci. Zasluzuje. Predvidjati nekom losu buducnost je jako los ukus.

Zoran

pre 21 godinu

Ovi bi mogli da budu u predizbornom stabu Miroljuba Labusa. U ovom komentaru pada u oci primitivizam i neprofesionalnost ovog instituta.
Glupost ovih analiza je sledece :
1) Praviti konflikt izmedju socijalnih grupa, grad-selo, generacija, po profesionalnom statusu, intelektualnom nivou je karakteristika primitivizma bez obzira od koga dolazila.
2) Kad se daju ovakve analize obicno se daje statistika
3) Ne daje se objasnjenje zasto je Kostunica protiv reformi, ekonomije i protiv preduzetnika ? Kostunica po politickom opredeljenju pripada desnici, kao Labus i Djindjic, i ako ne brani interes bogatijeg sloja u drustvu - koji to socijalni sloj zastupa Kostunica ?
4) Koliko je dosad Labusova politika (ili Djindjiceva) uticala da bi zaposlio urbano stanovnistvo. Koliko je radnika iz urbane sredine izgubilo posao ? Po kojoj to logici urbano stanovnistvo podrzava Labusa ?
5) Da li ova analiza znaci : ja sam seljak, glup, nacionalista i zato cu glasati za Kostunicu.
6) Mislio sam da su ovakvi novinarski izvestaji zakonski zabranjeni u Srbiji, medjutim, izgleda da gresim. Ovakvi izvestaji imaju za cilj stvaranje sukoba izmedju razlicitih grupacija ljudi. Mislim da su ovakve analize opasne i stetne po drustvo.

Deki

pre 21 godinu

Pobeda Labusa znacila bi porast kriminala i nezaposlenosti u Srbiji i dalje gusenje medijskih i drugih sloboda od strane rezima ostataka ostataka dos-a.

Krstan Kovjenic

pre 21 godinu

Postovana gospodo, opet jedno naruceno i dobro placeno "istrazivanje" od strane DJINDJICA & Co. Sve belosvetske kvazi strucne analize dokazano antisrpski raspolozenih "strucnjaka", cak i slovenackih bajnih "strokovnjaka" koji su se iskazali kao "veliki srboljupci", su upregnuli u svoj jaram propagande samo sa ciljem da sto duze, ako je to ikako moguce, ostanu na vlasti i da rasprodaja Srbije i srpskih nacionalnih interesa makar jos malo potraje. E, moj narode srpski, olovna vremena nikako da prodju, kajase i korbac, istina, drze "domaci" Ameri i zbog toga njihova batina boli jos vise.

Krstan Kovjenic

pre 21 godinu

Postovana gospodo, opet jedno naruceno i dobro placeno "istrazivanje" od strane DJINDJICA & Co. Sve belosvetske kvazi strucne analize dokazano antisrpski raspolozenih "strucnjaka", cak i slovenackih bajnih "strokovnjaka" koji su se iskazali kao "veliki srboljupci", su upregnuli u svoj jaram propagande samo sa ciljem da sto duze, ako je to ikako moguce, ostanu na vlasti i da rasprodaja Srbije i srpskih nacionalnih interesa makar jos malo potraje. E, moj narode srpski, olovna vremena nikako da prodju, kajase i korbac, istina, drze "domaci" Ameri i zbog toga njihova batina boli jos vise.

M.Pet

pre 21 godinu

Gos. Labus nije izmilslio EU I ne sire se EU od srbije prema Engelskoj
vec je ulazak Srbije u EU jedan sasvim logican i normalan put.
Bas me zanima kakve ce trikove da pokusaju gubitnici (DS) un nardenih
dva tri dana, posto prebijene aktiviste GSS koji se smeju pred kamerama
i sa slucajno naislim Labusom su vrlo providne!

Deki

pre 21 godinu

Pobeda Labusa znacila bi porast kriminala i nezaposlenosti u Srbiji i dalje gusenje medijskih i drugih sloboda od strane rezima ostataka ostataka dos-a.

Milan R.

pre 21 godinu

Da, da, oni sigurno bolje znaju od nas ovde, to je bas logicno. Oni samo navijaju za one koji ce im dati bolje uslove da otvore svoje Merkatore, Mure i druge radnje i za one koji ce im prodati fabrike koje nesto vrede.

Zoran

pre 21 godinu

Ovi bi mogli da budu u predizbornom stabu Miroljuba Labusa. U ovom komentaru pada u oci primitivizam i neprofesionalnost ovog instituta.
Glupost ovih analiza je sledece :
1) Praviti konflikt izmedju socijalnih grupa, grad-selo, generacija, po profesionalnom statusu, intelektualnom nivou je karakteristika primitivizma bez obzira od koga dolazila.
2) Kad se daju ovakve analize obicno se daje statistika
3) Ne daje se objasnjenje zasto je Kostunica protiv reformi, ekonomije i protiv preduzetnika ? Kostunica po politickom opredeljenju pripada desnici, kao Labus i Djindjic, i ako ne brani interes bogatijeg sloja u drustvu - koji to socijalni sloj zastupa Kostunica ?
4) Koliko je dosad Labusova politika (ili Djindjiceva) uticala da bi zaposlio urbano stanovnistvo. Koliko je radnika iz urbane sredine izgubilo posao ? Po kojoj to logici urbano stanovnistvo podrzava Labusa ?
5) Da li ova analiza znaci : ja sam seljak, glup, nacionalista i zato cu glasati za Kostunicu.
6) Mislio sam da su ovakvi novinarski izvestaji zakonski zabranjeni u Srbiji, medjutim, izgleda da gresim. Ovakvi izvestaji imaju za cilj stvaranje sukoba izmedju razlicitih grupacija ljudi. Mislim da su ovakve analize opasne i stetne po drustvo.

Davidovic Dragan

pre 21 godinu

Međunarodni institut za međureligijske, medjunacionalne i bliskoistočne studije, (IFIMES) iz Ljubljane pravi ovakve analize? Jako cudno. Imaju tako ozbiljno ime.
Analiza na jednostavnom nivou cak mi se cini malo banalizovana. Ako su gospoda iz Slovenije imali poluobecanja od gospodina Labusa za naredni poslovni period onda mi se ova analiza cini opravdana. Moju reakciju je izazvalo to sto nisam "vecinom" neki seoski gradjanin, niti razoranani sledbenik gosponina Slobodana Milosevica niti nacionalista. "Moja retorika" nije nacionalisticka i putujuci i radeci po svetu sam naucio da ne pocenjujem nikoga i u stalnoj sam potrazi za realnim visinama srpske religije i medjunacionalnim odnosima unutar Srbije a u okvirima svetskih nacija. Naucio sam da postoji jako puno parametara, koji cak ne mogu unapred da se predvide, a koji mogu da pomere i ozbiljno da uticu na realnost.
Ko god bude predsednik Srbije treba mu pomoci. Zasluzuje. Predvidjati nekom losu buducnost je jako los ukus.

Milos Vukasinovic

pre 21 godinu

Zaista su mi ponekad analiticari smesni.Kostunica se razlikuje od Djinsjica samo u nacinu na koji bi vodio drzavu.I Kostunica je za reforme,za ulazak u Evropu i da ne nabrajam dalje.Jedina razlika je sto bi Kostunicin tim to uradio na drugaciji nacin.

Miroslav I

pre 21 godinu

Sigurno ce ova analiza izazvati zestoke reakcije konzervativaca u Srbiji. Istina itekako boli. Ova analiza 100% tacno odslikava stanje u Srbiji. Nema sta da joj se oduzme ni doda. Slovenci nas bolje poznaju nego mi sami sebe. Obicno su oni "sa strane" objektivniji.

Petar Antunovic

pre 21 godinu

Dok sam zivio u Beogradu, citao sam Vreme, gledao Studio B i slusao B92. I mislio da "nas" ima dovoljno za politicke promjene. Kakva zabluda. Vecina ne cita, ne vidi i ne cuje.

Miki

pre 21 godinu

Eh kad bi narod video, glasali bi za timski rad i za interese gradjana Srbije.Za Srpske privredne interese i za ukljucivanje Srpske Dijaspore, s svojim kapitalom i menadzmentom. Tako da najprofitabilnija privreda ostane pod vecinskom kontrolom Srpskog kapitalnog vlastnistva. Jer tako razmisljaju Slovenci, Austrijanci, Nemci, Francuzi,Holandjani,Englezi,Norvezani, Svedjani i druge razvijene zemlje. Mora biti balans izmedju stranog i domaceg vlastnistva privrednih resursa. Ali ako neko to naziva nacionalizmom, a ne tumaci kao patritizam od interesa jedne zajednice i njihovih gradjana, to je njihov problem. Nece Srbija, nikad vise pasti pod uticaj etiketiranja da su nacionalisti, a za uzvrat privredno interesne sfere stranih zemalja, koje se sluze s tim sloganom, u sustini zele doci do tako atraktivnog Srpskog trzista.

Rade

pre 21 godinu

A sto samo kod nas konzervativce zovu nacionalistima? Ja jesam za Labusa, al nije smak sveta ako Kostunica pobedi. Ja mislim da je sreca za Srbiju da taj covek postoji, jer da ga nema svi bi glasovi otisli Seselju i ostalim netolerantnim (da ne kazem onu rec na F) tipovima. Kostunica jeste konzervativan, al je demokrata. Al bi to bilo dobro da on bude predsednik a da Labus bude premijer. Gde bi nam bio kraj.

Ivan Zorkic

pre 21 godinu

Sada ce Kostunica da izjavi da to nema veze, posto oni ne zive ovde. To "ne zive ovde" je, izgleda, zamenilo ono "Nato placenici". Danas, kada nas novi jugo-diktator zeli da nekoga ocrni, samo treba da mu iskopa nekog rodjaka iz inostranstva, ne daj Boze dvojno drzavljanstvo, prokomentarise kako taj neko "nije odavde", i time resi problem. Ja se samo nadam da ZNA SRBIJA sta je NAJBOLJE ZA SRBIJU.

Milan

pre 21 godinu

Ne bi bilo zgoreg da nas b92 upozna sa pomenutim institutom malo bolje. Mislim ko ga finansira, ko upravlja institutom i koji cilj imaju. Mozda kraci opis dosadasnjih radova nije zgoreg. Ovako prenosenje ne govori nista, mislim mozda iza instituta stoji Kostunica pa ovako nesto napisu da bi Srbi rekli: "to sto nam Slovenci zele mi ne zelimo". Mozda Djindjic stoji iza svega, a ni vanzemaljci nisu iskljuceni.

Zoran

pre 21 godinu

"Nećemo izdržati" F.M.Dostojevski
Naš AUTOBUS trenutno ide uzbrdo. Goriva malo ima malo nema. Ima čak i prikolicu sa tendencijom ta se otkači. Pola prozora fali, svetla su čkiljava itd. Jedna ekipa kako-tako uspeva da upravlja vozilom, čak su i putnici prestali da iskaču i da više i ne razmišljaju o tome. Problem nastaje od trenutka kada je obavezno platiti kartu i ponašati se pristojno. Putnici su vidno nervozniji. Pojavljuje se novi vozač. Tvrdi da se autobus kreće u pogrešnom pravcu i neprilagođenom brzinom. Jednom kaže "Suviše je brzo!", drugi put "Ovo je sporo". Upitan kako bi trebalo - sleže ramenima. Veliki broj putnika zalaže se da on sedne za volan. Nastaje gužva. Lete kišobrani, jaja i psovke. Autobus se sve više kreće bez kontrole. Postoji mogućnost da bude isključen iz saobraćaja.

Cedomir Tosovic

pre 21 godinu

Postovana gospodo nije uopste vazno kome cemo da prodamo nase "Bogastvo" nego ko zeli kod nas nesto da kupi dali su to stranci ili nasi.Ali mora da nam bude jasno da taj ako kod nas nesto kupi mora da ima sredstava da ulozi u modernizaciju i pitanje koliko je takvih kupaca,i jos nesto u Svetu jedna firma vredi onoliko koliko ima dobiti.Treba negde procitati koliko je Npr.poznata Fabrika BMW uzela novca kad su prodali ROVER bez MINI MORISA (1.Evro)verovali ili ne onda razmislite koliko nase Firme vrede.Ako G-din Kostunica pobedi pitanje da li ce i taj 1.Evro moci da se dobije.

aca

pre 21 godinu

Bas im hvala. Ovo je narudzbina G17 verovatno. To sto oni kazu je suprotno od onoga sto misle skoro svi analticari na Zapadu koji cene Kostunicu iako se u ponecemu ne slazu sa njim.Ako ovi Slovenci tako savetuju nas sto ne posavetuju svoje da rsprodaju Sloveniju i njene firme. Slovenci bas nisu doveli razne Djelice iz MMfa, vec su sve firme sacuvali. Naravno one najgore su prodali da bi pocele da rade.Njima su cak i sve vodece banke drzavne ili u vlasnistvu Slovenaca.Budimo pametni kao Slovenci pa birajmo nacionalistu u pozitivnom smislu tj. Kostunicu.

Zoro

pre 21 godinu

Cine se da su neki ovde pobrkali loncice. Novi JU diktator je Zoran Djindjic. On je taj koji ce uciniti sve da se zadrzi na vlasti. Na zalost, ljudi koji ne zive ovde to ne vide. Nije da vam prigovaram zbog toga, ali to je fakat.Djindjic je zlo za Srbiju. Uspeo je cak da nagovori Labusa da se kandiduje kako bi bar na kratko odlozio sopstveni pad. Takodje, uspeo je da na taj nacin potrosi Labusa koji ce se posle gubitka na izborima sigurno povuci.
Zamolio bih vas nesto, ne ocajavajte zbog cinjenice sto ce Kostunica da pobedi na izborima. Zao mi je Labusa, ali o tome je trebalo ranije da razmislja. Licno, slazem se sa idejom da bi za Srbiju najbolje bilo da Kostunica bude predsednik, a Labus premijer. Mozda ce tako i biti. Voleo bih da Djindjic nestane sa politicke scene u Srbiji. Bilo bi mi drago da na celu DS vidim Labusa. Bila bi to, definitivno, najbolja partija u Srbiji.

paja

pre 21 godinu

To su ti Srbijanci! Bas za inat ce da glasa za onog jer su Slovenci rekli da je on gori od onog drugog, a boli ga briga dali ce njegova deca i deca njegove dece imati neki pristojan posao sa pristojnom platom, stanom kolima itd... Zemljo otvori se!

ted koppel

pre 21 godinu

Lepo je sto se slovenci brinu za zdravlje Srbije. Ako su toliko brizni, zasto ne dozvole da srpske firme otvore supermarket u Ljubljani? Eto nase robe u Evropi!
Nadam se da ce Kostunica kad pobedi da uslovi reciprocitet u svim transakcijama sa slovenijom, i da im zapreti da se manu Kosovskih preduzeca.

Pedja

pre 21 godinu

Da, Djindjiceve reforme su zaista fantasticne. Reformisao je imena onih koji vladaju, a nacin je ostavio isti. Uredbe vlade, kontrola sudstva, kontrola medija, kontroverzni biznismeni,...
I sama Labusova kampanja, gde pioniri Demokratske omladine imaju svaki dan saopstenja kao ranije opstinski odbori JUL-a i SPS-a Donje Mutnice je zaista fantasticna. Tako i ovaj komentar zapravo i ne zasluzuje komentar.

PERA

pre 21 godinu

Samo neka Slovenci ne daju svoje analize, mozemo slobodno reci da su nas njihove vodje vodile pravo u propast dobrih cetrdeset godina
Pripadam onoj intelegenciji koja je obrazovana u YU i na zapadu magistar sam finansija i podrzavaqm Kostunicu, a Labusa vidim kao demagoga, okruzenog frazolozima koji nemaju dugorocni program. Program trcanja u MMF i Svetsku Banku uz ne briznu uradjenu privatizaciju nije najbolji put za Srbiju. Kada Kostunica pobedi vrlo brzo ce se naci tim najboljih koji ce zeleti da rade za njega u oblasti javnih sluzbi i ekonomije iako ne moraju biti politicki u istoj ravni. Gospodin Labus nece stititi interese vecine i u politici je kompletni novajlija.
Slovenacke analize, su vrlo povrsne i nemaju dobru analiticarsku podlogu. Glavno da nasa braca Slovenci ne zaostaju za svetom. Mi jos pamtimo i 91 i sve godine pre.

Dragon

pre 21 godinu

Da su bar pravi Nemci napravili analizu moglo bi se i pronaci nesto istinito. Ako intelektualaca krasi urbano poreklo i diploma neke visokoskolske ustanove ili fakulteta, a ja ih imama dve, kako to onda da mi je taj Labus toliko mrzak. Program mu je izvanredan kao i Kostunicin, ali je mnogo mutan tip.
Ako cemo gledati programe ni Seseljev nije los. Slobodan nam je gradio brze pruge vekovima. Djindjic nas uvodi u Evropu bez grejanja. Labus nam obecava kredite kao da je otkrio toplu vodu. Uzurpirali su ponovo ''demokratske medije'' za licne promocije. Sluze se trikovima. Otece ponovo vlast u Srbiji jer ona nikada i nije bila po volji naroda. Jedini moguci nacin da se ode u Evropu i Svet jos uvek ostaje ''bekstvo iz Srbije''.

Valentina

pre 21 godinu

Ovakva istrazivanja su radile agencije za SPS i Milosevica. Sve su analize u to vreme govorile da ce posle Milosevica biti potop. Takva je i ova analiza. Na cemu se ovi zakljuci zasnivaju toga nema u tekstu. Odakle im informacije sta ce da se desi i ko je kakav. Da mozda nisu koristili usluge Deda Miloja iz pomoravlja? Ovo uopstavanje da za Kostunicu glasaju samo poljoprivrednici, siromasni i neobrazovani su price za malu decu. Da za Kostunicu glasaju siromasni u Srbiji, on bi imao 99% glasova. Prvo, nivo obrazovanja Kostunice je mnogo veci nego Labusov i Djindjicev, tako da ta teorija pada u vodu. Drugo, Kostunica jeste demokrata, i jeste za ukljucenje Srbije u Evropu, ali pod malo podnosljivijim uslovima.
I jos jedna stvar, nekima ovde stalno smeta kada dijaspora daje komentare na desavanja u Srbiji dok su analize iz Slovenije dobro dosle. Vrlo glupo.

sasa jokic

pre 21 godinu

Svidja mi se onaj komentar,e bas cu iz inata da glasam za Kostunicu,nije mu bilo dosta sto je iz inata jeo korenje dvanaest godina.
Ova analiza danas dolazi iz Slovenije,sutra ce doci iz Francuske,prekosutra iz Italije,i nije bitno odakle,bitno je da je to cinjenicno stanje i normalno je da Slovenci prizeljkuju pobedu Labusa jer ce u tom slucaju moci da razvijaju biznis koji ce biti koristan i za njih i za nas.Tako je i sa drugim zemljama.
Zar gospoda koja brane Kostunicu misle da ce investicije privuci njegova demagogija,savezi sa sindikatima,postepene reforme(sto je njegova inovacija na polju ekonomije,za poslovni svet glupost naravno)pljuvanje po Labusu i njegovom timu,sa kojima su ti isti investitori sklapali sporazume?
Dajte gospodo otvorite oci i priznajte sebi,kao sto sam ja pre godinu ipo dana,da ste pogresili i da je on samo jedna malo blaza varijanta Slobodana Milosevica.
Kakav crni demokrata,pa pogledajte mu kabinet i saradnike,sve go komunista.
Opametite se Srbi,ni je bas ne mirisem Slovence ali oni dodjose do EU,treba ih poslusati.pogotovo oko ekonomskih pitanja.

Djenka

pre 21 godinu

Hm... Da zaostajemo, zaostajemo. Ali najvise materijalno, a ne duhovno, kao sto to pokusavaju da objasne braca sloven(c)i. Zaboravljaju svoje poreklo (po ko zna koji put). A sto se ulaska u Evropu tice, daj Boze ujedinjenu Evropu bez granica sto pre. Ali oprez, ne treba trcati pred rudu, kad mi budemo spremni za Evropu bice i ona spremna za nas. Cini mi se da neki zaboravljaju da gospodin Labus nece imati podrsku vlade koja se i onako raspada tako da ako pobedi nece moci da uradi nista od onoga sto je planirao. A nemocan predsednik nam zaista nije potreban u ovom trenutku, imamo vec M.M. koji nesposobniji i nemocniji ne moze biti.

Vlada

pre 21 godinu

Izvinjavam se sto ovaj komentar pisem pod ovom vescu, ali me stav o nezamenljivosti dijaspore vec pocinje da iritira. Na zalost, dragi nasi iseljenici, mi se za razliku od vas nismo odlucili za rezervne drzave sirom belog sveta. Zato bi vas zaposljavali u upravnim odborima i menadzmentu? Vratite se u zemlju i dokazite. Onoliko koliko ja poznajem dijasporu u SAD, ono sto valja vise ne zeli da ima nikakve veze sa Jugoslavijom, a ostali ni tamo nisu nista uspeli da urade. Zato, ako hocete da budete u upravi, izadjite na tendere, kupite fabrike i dokazite da nesto vredite.

lela

pre 21 godinu

Kostunica jeste nacionalista ali i demokrata, on jeste za reforme ali sustinske-ne kozmeticke.Ovo govorim, jer smo se sa nadom vratili kuci posle pobede DOS-a i Kostunice, ali smo videli da posten covek i dalje nema perspektive,tj. sada si morao da budes u DS-u, da bi opstao, znaci u sustini se nista nije promenilo, a to se kaze : sjasila kurta da uzjase murta.
SAd smo opet u inostranstvu, ali se vracamo opet sa nadom da ce do tih promena zaista doci i da ce biti bolje- postenije za 4-5 godina, jer smo svesni da ce promene-reforme biti bolne.
Idealno bi bilo da Kostunica bude presednik Srbije, da se donese novi Ustav, novi parament. izbori, nova vlada sa premijerom tipa Labus,ali pod kontrolom,a ne ovako sve u rukama jednog coveka-to ne valja, pa makar bio i moj miljenik Kostunica i valjda nece on napraviti istu gresku ko njegovi prethodnici.

Rodoljub Srbinovic

pre 21 godinu

Davno nisam cuo vecu glupost. Neko prethodno je dobro rekao da je razlog za ovakvu bezocnu propagandu neki Merkator, Mura, ili ko zna koja druga firma. Jer jedino sa Labusom na celu srpska nacionalna imovina se moze rasprodati Slovencima za budzasta i dati im u zakup najbolje lokacije u Srbiji za bagatelu, a jos usput ih pustiti da suportiraju nezavisnost Kosova. "Labusa podrzavaju urbano stanovništvo, inteligencija, privredni preduzetnici, i veliki broj nacionalnih manjina". Rodio sam se i odrastao u gradu, po obrazovanju sam magistar, po zanimanju sam finansijki planer, po veroispovesti sam Protestant (mada Srbin, manjina sam u Srbiji). Dakle sve sam ono sto su Slovenci naveli kao Labusove glasace, a moj glas ce ipak pripasti Kostunici. A imam i dosta drugara koji su slicnog "nivoa" kao ja i razmisljaju na isti nacin. Zasto? Jer nam je dosta lazi i prevare g. Djindjica i njegovog CK. Da nisu izbacili DSS iz parlamenta, tj. ponasali se kao Milosevic, Labus bi verovatno dobio moj glas. Ovako ne. Usput, imam dvojno drzavljanstvo (tj. rezervnu drzavu) i navodna "ksenofobicna" izjava g. Kostunice me nije pogodila na nacin na koji neka gospoda to dozivljava. Znamo kome je to bilo upuceno, i gdja Udovicki moze slobodno da se prijavi. Takodje mojim prijateljima iz dijaspore jako smeta Djindjicev ksenofobicni stav sto im ne dozvoljava da glasaju. A ne dozvoljava im zato sto zna da oni sa strane bolje vide nego oni unutra kao sto je neko ranije u komentaru to vec naveo u vezi sa Slovencima i njihovom perspektivom.

Peca

pre 21 godinu

Pa ovo je carobno! Je li ovo neka slovenacka krizna grupa ili nesto slicno? Tako je ova analiza jednostavna, onako u jednoj lapidarnoj formi, ali odsecna i jasna> jedan kandidat je lepo ocesljan i umiven, proevropski, drugi nacionalista, ratni huskac, koljac jednom recju. Uz sve to i intelektualci su za ovog evropskog a za ovog drugog prostakluk i neznanje.
Bas bi bilo interesantno videti celu analizu i to na osnovu kojih istrazivanja su dosli do ovakvih zakljucaka. Ili je to spisak zelja mozda? Ako pobedi Kostunica, kao sto i hoce, onda mi Srbi ispadosmo nazadni, glupi prostaci. Ako pobedi Labus, odlicno bice jos neki Merkator u Srbijici, koji prodaje 70% slovenacke i 20% srpske robe - po ugovoru)– pravi mali potrosacki raj! Takvi smo pozeljni Slovencima, a da li ce ovde biti demokratija ili ovaj zuti sultanizam, to ne zanima ovaj respektabilni institut. Pitajte ih da li su svoju vladu proglasili nacionalistickom, seljackom i nazadnom kada nije dozvolila otvaranje megamarketa strancima i sacuvala slovenacki biznis i proizvod.
Sramota!

ovaj

pre 21 godinu

smesno je to sto treba neko(u ovom slucaju slovenci),onako,iz 5dana(pitanje da li i toliko)pracenja kampanje,da nam kaze ko je kakav i ko sta nudi,a jos su smesniji ovi sto to sa oduseevljenjem prihvataju...ma imam ja oci i mozak,i ne treba niko da me uverava ovo ili ono...istokao sto me niko nije mogao uveriti da ce slovenci propasti kad odu iz juge...te nemaju sirovine,te nemaju trziste,te ovo,te ono...znaci ne treba nikom imalo pametnom i postenom neko da soli pamet...ma zna Srbija

Zoka

pre 21 godinu

Svi oni koji su nakaradno privatizovali kompanije u zemlji za vreme Milosevica, ne zele videti Dijasporu u zemlji, ali mozda i bi da bi zaradili jos novca preko tendera. Zato im gori pod nogama, jer ni stranci nece da kupe nesto sto se ne zna ko je vlasnik, pogotovu sto i neke komnije nemaju u opste buducnost. Zato tu neslogu medju Srpskim narodom iskoriscavaju bolje organizovane nacije i otvaraju cisto nove i rentabilne kompanije. A ovi koji se iritiraju na Dijasporu, radije zele kupiti robu s naznakom Made in EU, paralelno da se ponizi Srpska Dijaspora.

JocaGomboca

pre 21 godinu

E moji srbijanci...jel' nije bilo dosta inata? Jel vam lepo kad se inatite? Meni nije. Jer zbog vaseg inata sam prov'o najbolje godine zivota pod sankcijama, u siromastvu i bedi. A vasa deca? Ne mislite o njima. Vas inat vam je vazniji od njih. Sad ce neko da glasa za Kostunicu zbog toga sto je neko ko nije srbin reko za njega ovo ili ono. Da li je inat pokretacka snaga vaseg zivota? Zasto ga onda ne kanalisete na nesto sto je dobro? Ovo je sramota. Ako Europa digne ruke od nas ne treba da se cudimo.

Dragan

pre 21 godinu

Ovo je jos jedna od narucenih analiza Djindjica i ekipe za obmane.A i slovencima odgovara Labus i takva Srbija gde ce oni do mile volje da otvaraju kako neko vec rece Merkatore,Elane i Mure a mi ne mozemo ni da primirisemo njihovo trziste,i to nije zbog kako bi neki rekli nekvaliteta nase robe vec NE DAJU nama da udjemo na njihovo trziste.I to nije nacionalizam.

Zoran

pre 21 godinu

Oni se nalaze na ovoj adresi :
http://www.ifimes.org
Cini mi se da su skoro poceli da rade (svezi su u ovome poslu). Obratite paznju na sastav zaposlenih ! Ovo je za njih odlicna reklama, sve u svemu 1:0 za njih :)

Post-it

pre 21 godinu

Koliko verujem Kostunici toliko verujem i ostalim "patriotama". Za one kratkovidne sto ne razumeju slovenacki i koji se vade na jednostavnost teksta valja jos jednom ponoviti da tu lepo pise: "Iz te analize izdvajamo najzanimljivije delove..." Znaci pojednostavilo se zbog obimnosti grdiva. Hvala na saslusanju i prijatno vece.

Milan

pre 21 godinu

Međunarodni institut za međureligijske, medjunacionalne i bliskoistočne studije iz Ljubljane ?????........analizira politicku situaciju u Srbiji (vidim, krajnje nepristrasno) - E, pa bas nam se crno pise kad ce takvi da nam sole pamet!

dragan - USA

pre 21 godinu

Cudno je da se niko od komentatora nije ostavio komentar na tekst o protestu ratnih vojnih invalida. To je prava slika Srbije - sramota.
Zamolio bh redakciju B92 da objavi broj ziro racuna za pomoc ovim nesretnim ljudima.

micha

pre 21 godinu

Imam "pouzdanu" informaciju da su se Slovenci uzasno potresli cinjenicom da je na istrazivenje o predsednickim kandidatima u Srbiji nekog njihovog Instituta na sajt b92 stiglo cak 39 reagovanja.
Kako mi rekose doneta je odluka da se odreknu jednodnevne zarade svakog zaposlenog. Imajuci u vidu da im je nacionalni dohodak negde oko 10.000 evra pro capita to ih nece mnogo kostati. Nas inat nema cenu. Glavom kroz zid,pa sta nam Bog da. Pa ljudi moji, u jednom od proslih vekova je srpski parlament sa samo nekoliko glasova vise doneo odluku o izgradnji prve zeleznicke pruge iznedju Beograda i Uzica.
Argumenti protiv izgradnje pruge nisu se gotovo uopste razlikovali od slicnih koji se cuju danas u 21 veku kada je prosperitet u pitanju.
U pamet se braco Srbi. Ima nas dosta i pametni smo. Resimo se balasta proslosti. Dace Bog valjda...

Nenad

pre 21 godinu

Na osnovu procitanih komentara stekoh utisak da je najveci problem sta nam to slovenci o nama pisu,ko je to iza tog instituta,u ciju korist ili propast je lansirana ta vest.
A moze li biti da taj institut samo pokusava informisati svoj narod o zbivanjima i dogadjajima van granica njihove drzave ? sto je u svetu oko Srbije sasvim normalno.
Pitam se kad li ce ti "biraci" prestati tragati za nekim komplotima protiv Srbije i Jugoslavije i vec jednom poceti razmisljati o politici za buducnost drustva i drzave...

Ranko

pre 21 godinu

Dobro je da ste ovo objavili bas sad pred odluku.Da, kazem pred odluku, jer Srbija odlucuje hoce li dozvoliti dalje cerupanje od strane dosmanlijskog sistema i vanjskih poslodavaca. Tacno se vidi kakav je sve interes ovde prisutan. Sloveniji bas odgovara Labus!
Sta, za 8 god. Srbija u EU. Pa neka pita LJubomira Madjara je li to moguce. Kolika godisnja stopa rasta treba da se ostvaruje. Minimalno 25%. A imamo realnost:Jedva 1,5% godisnje. Koji lazov!
Djindjicu, nece ovo proci. Sto je najcrnje, dosmanlije Kostunicu naslikase nacionalistom, a sta su oni? Obicna mafija koja sve sto smisli da uradi uradi to za sebe, ko smirgla Srbiju i narod. Prodaju sve sto vredi,prodace i NIS i Beopetrol , sve, bas sve pa ce reci uspeli smo,napuniti sopstvene dzepove... pa idemo. Pre tog dana mora im se stati na put. Hocemo Voju i novu Vladu Srbije, novi parlament. To je zahtev naroda postene Srbije.

Stefan

pre 21 godinu

Koga je uopste briga koga podrzavaju u dezeli...Pa Slovenci samo gledaju da se uvaljuju ovde sa njihovom robom, koja je inace poprilicno skupa, valjda racunaju na nostalgiju. Raspitajte se bre, koliko kosta Gorenje na Zapadu, upola manje od drugih, (u centru Brisla je bar tako) jedino se ovde uvaljuju na taj nacin. Ne radi se o inatu, nego o prostoj logici, najboljem interesu za nas.
To sto podrzavaju Labusa samo je minus za njega.

Zivadin

pre 21 godinu

Moj licni institut je procenio da slovenci pretrnuli da ce im i novi Merkator biti uzet kada se ova izdajnicka ekipa koja vlada Srbijom skine sa vlasti, pa brze bolje prave institut, koji navodno stvara vest, koju nas Labus tako prepotentno koristi.
To je ista prica kao sa JP Morganom i PWC -jem iz NY , obe firme kupljene jer su propale a pregovarju sa Srbijom?!?! ( koja jos nije savim kupljna, posle secerana ostaju nam samo secerasi za prodaju)

dragan - syd

pre 21 godinu

Ma nemojte molim vas , Kostunica pobedjuje na izbori . A sto se tice ovi u Ljubljanu i njihova analiza , slobodno nek gledaju svoj poso , vase partnerstvo jer zavrsilo 91god , a to ste vi sami izabrali , a Srbija ce na izbore izabrati kandidata koji zeli , svidjalo vam se ili ne !

Sanja

pre 21 godinu

Vi ste zaista smesni kada pricate o nekom narucivanju ankete od strane Djindjica a i ako verujete da cete sa Kostunicom zaista stici do Evrope bez granica. A sto se tice onih koji se pitaju zasto Slovenci ne prodaju svoje banke i firme, oni su prodali strancima najvecu Novu ljubljansku banku, trenutno prodaju Lek Novaritasu, a Pivovovarnu Union su prodali belgijancima...tako da su vam primedbe neosnovane.

Krstan Kovjenic

pre 21 godinu

Postovana gospodo, opet jedno naruceno i dobro placeno "istrazivanje" od strane DJINDJICA & Co. Sve belosvetske kvazi strucne analize dokazano antisrpski raspolozenih "strucnjaka", cak i slovenackih bajnih "strokovnjaka" koji su se iskazali kao "veliki srboljupci", su upregnuli u svoj jaram propagande samo sa ciljem da sto duze, ako je to ikako moguce, ostanu na vlasti i da rasprodaja Srbije i srpskih nacionalnih interesa makar jos malo potraje. E, moj narode srpski, olovna vremena nikako da prodju, kajase i korbac, istina, drze "domaci" Ameri i zbog toga njihova batina boli jos vise.

M.Pet

pre 21 godinu

Gos. Labus nije izmilslio EU I ne sire se EU od srbije prema Engelskoj
vec je ulazak Srbije u EU jedan sasvim logican i normalan put.
Bas me zanima kakve ce trikove da pokusaju gubitnici (DS) un nardenih
dva tri dana, posto prebijene aktiviste GSS koji se smeju pred kamerama
i sa slucajno naislim Labusom su vrlo providne!

Deki

pre 21 godinu

Pobeda Labusa znacila bi porast kriminala i nezaposlenosti u Srbiji i dalje gusenje medijskih i drugih sloboda od strane rezima ostataka ostataka dos-a.

Milan R.

pre 21 godinu

Da, da, oni sigurno bolje znaju od nas ovde, to je bas logicno. Oni samo navijaju za one koji ce im dati bolje uslove da otvore svoje Merkatore, Mure i druge radnje i za one koji ce im prodati fabrike koje nesto vrede.

Zoran

pre 21 godinu

Ovi bi mogli da budu u predizbornom stabu Miroljuba Labusa. U ovom komentaru pada u oci primitivizam i neprofesionalnost ovog instituta.
Glupost ovih analiza je sledece :
1) Praviti konflikt izmedju socijalnih grupa, grad-selo, generacija, po profesionalnom statusu, intelektualnom nivou je karakteristika primitivizma bez obzira od koga dolazila.
2) Kad se daju ovakve analize obicno se daje statistika
3) Ne daje se objasnjenje zasto je Kostunica protiv reformi, ekonomije i protiv preduzetnika ? Kostunica po politickom opredeljenju pripada desnici, kao Labus i Djindjic, i ako ne brani interes bogatijeg sloja u drustvu - koji to socijalni sloj zastupa Kostunica ?
4) Koliko je dosad Labusova politika (ili Djindjiceva) uticala da bi zaposlio urbano stanovnistvo. Koliko je radnika iz urbane sredine izgubilo posao ? Po kojoj to logici urbano stanovnistvo podrzava Labusa ?
5) Da li ova analiza znaci : ja sam seljak, glup, nacionalista i zato cu glasati za Kostunicu.
6) Mislio sam da su ovakvi novinarski izvestaji zakonski zabranjeni u Srbiji, medjutim, izgleda da gresim. Ovakvi izvestaji imaju za cilj stvaranje sukoba izmedju razlicitih grupacija ljudi. Mislim da su ovakve analize opasne i stetne po drustvo.

Davidovic Dragan

pre 21 godinu

Međunarodni institut za međureligijske, medjunacionalne i bliskoistočne studije, (IFIMES) iz Ljubljane pravi ovakve analize? Jako cudno. Imaju tako ozbiljno ime.
Analiza na jednostavnom nivou cak mi se cini malo banalizovana. Ako su gospoda iz Slovenije imali poluobecanja od gospodina Labusa za naredni poslovni period onda mi se ova analiza cini opravdana. Moju reakciju je izazvalo to sto nisam "vecinom" neki seoski gradjanin, niti razoranani sledbenik gosponina Slobodana Milosevica niti nacionalista. "Moja retorika" nije nacionalisticka i putujuci i radeci po svetu sam naucio da ne pocenjujem nikoga i u stalnoj sam potrazi za realnim visinama srpske religije i medjunacionalnim odnosima unutar Srbije a u okvirima svetskih nacija. Naucio sam da postoji jako puno parametara, koji cak ne mogu unapred da se predvide, a koji mogu da pomere i ozbiljno da uticu na realnost.
Ko god bude predsednik Srbije treba mu pomoci. Zasluzuje. Predvidjati nekom losu buducnost je jako los ukus.

Milos Vukasinovic

pre 21 godinu

Zaista su mi ponekad analiticari smesni.Kostunica se razlikuje od Djinsjica samo u nacinu na koji bi vodio drzavu.I Kostunica je za reforme,za ulazak u Evropu i da ne nabrajam dalje.Jedina razlika je sto bi Kostunicin tim to uradio na drugaciji nacin.

Miroslav I

pre 21 godinu

Sigurno ce ova analiza izazvati zestoke reakcije konzervativaca u Srbiji. Istina itekako boli. Ova analiza 100% tacno odslikava stanje u Srbiji. Nema sta da joj se oduzme ni doda. Slovenci nas bolje poznaju nego mi sami sebe. Obicno su oni "sa strane" objektivniji.

Petar Antunovic

pre 21 godinu

Dok sam zivio u Beogradu, citao sam Vreme, gledao Studio B i slusao B92. I mislio da "nas" ima dovoljno za politicke promjene. Kakva zabluda. Vecina ne cita, ne vidi i ne cuje.

Miki

pre 21 godinu

Eh kad bi narod video, glasali bi za timski rad i za interese gradjana Srbije.Za Srpske privredne interese i za ukljucivanje Srpske Dijaspore, s svojim kapitalom i menadzmentom. Tako da najprofitabilnija privreda ostane pod vecinskom kontrolom Srpskog kapitalnog vlastnistva. Jer tako razmisljaju Slovenci, Austrijanci, Nemci, Francuzi,Holandjani,Englezi,Norvezani, Svedjani i druge razvijene zemlje. Mora biti balans izmedju stranog i domaceg vlastnistva privrednih resursa. Ali ako neko to naziva nacionalizmom, a ne tumaci kao patritizam od interesa jedne zajednice i njihovih gradjana, to je njihov problem. Nece Srbija, nikad vise pasti pod uticaj etiketiranja da su nacionalisti, a za uzvrat privredno interesne sfere stranih zemalja, koje se sluze s tim sloganom, u sustini zele doci do tako atraktivnog Srpskog trzista.

Rade

pre 21 godinu

A sto samo kod nas konzervativce zovu nacionalistima? Ja jesam za Labusa, al nije smak sveta ako Kostunica pobedi. Ja mislim da je sreca za Srbiju da taj covek postoji, jer da ga nema svi bi glasovi otisli Seselju i ostalim netolerantnim (da ne kazem onu rec na F) tipovima. Kostunica jeste konzervativan, al je demokrata. Al bi to bilo dobro da on bude predsednik a da Labus bude premijer. Gde bi nam bio kraj.

Ivan Zorkic

pre 21 godinu

Sada ce Kostunica da izjavi da to nema veze, posto oni ne zive ovde. To "ne zive ovde" je, izgleda, zamenilo ono "Nato placenici". Danas, kada nas novi jugo-diktator zeli da nekoga ocrni, samo treba da mu iskopa nekog rodjaka iz inostranstva, ne daj Boze dvojno drzavljanstvo, prokomentarise kako taj neko "nije odavde", i time resi problem. Ja se samo nadam da ZNA SRBIJA sta je NAJBOLJE ZA SRBIJU.

Milan

pre 21 godinu

Ne bi bilo zgoreg da nas b92 upozna sa pomenutim institutom malo bolje. Mislim ko ga finansira, ko upravlja institutom i koji cilj imaju. Mozda kraci opis dosadasnjih radova nije zgoreg. Ovako prenosenje ne govori nista, mislim mozda iza instituta stoji Kostunica pa ovako nesto napisu da bi Srbi rekli: "to sto nam Slovenci zele mi ne zelimo". Mozda Djindjic stoji iza svega, a ni vanzemaljci nisu iskljuceni.

Zoran

pre 21 godinu

"Nećemo izdržati" F.M.Dostojevski
Naš AUTOBUS trenutno ide uzbrdo. Goriva malo ima malo nema. Ima čak i prikolicu sa tendencijom ta se otkači. Pola prozora fali, svetla su čkiljava itd. Jedna ekipa kako-tako uspeva da upravlja vozilom, čak su i putnici prestali da iskaču i da više i ne razmišljaju o tome. Problem nastaje od trenutka kada je obavezno platiti kartu i ponašati se pristojno. Putnici su vidno nervozniji. Pojavljuje se novi vozač. Tvrdi da se autobus kreće u pogrešnom pravcu i neprilagođenom brzinom. Jednom kaže "Suviše je brzo!", drugi put "Ovo je sporo". Upitan kako bi trebalo - sleže ramenima. Veliki broj putnika zalaže se da on sedne za volan. Nastaje gužva. Lete kišobrani, jaja i psovke. Autobus se sve više kreće bez kontrole. Postoji mogućnost da bude isključen iz saobraćaja.

Cedomir Tosovic

pre 21 godinu

Postovana gospodo nije uopste vazno kome cemo da prodamo nase "Bogastvo" nego ko zeli kod nas nesto da kupi dali su to stranci ili nasi.Ali mora da nam bude jasno da taj ako kod nas nesto kupi mora da ima sredstava da ulozi u modernizaciju i pitanje koliko je takvih kupaca,i jos nesto u Svetu jedna firma vredi onoliko koliko ima dobiti.Treba negde procitati koliko je Npr.poznata Fabrika BMW uzela novca kad su prodali ROVER bez MINI MORISA (1.Evro)verovali ili ne onda razmislite koliko nase Firme vrede.Ako G-din Kostunica pobedi pitanje da li ce i taj 1.Evro moci da se dobije.

aca

pre 21 godinu

Bas im hvala. Ovo je narudzbina G17 verovatno. To sto oni kazu je suprotno od onoga sto misle skoro svi analticari na Zapadu koji cene Kostunicu iako se u ponecemu ne slazu sa njim.Ako ovi Slovenci tako savetuju nas sto ne posavetuju svoje da rsprodaju Sloveniju i njene firme. Slovenci bas nisu doveli razne Djelice iz MMfa, vec su sve firme sacuvali. Naravno one najgore su prodali da bi pocele da rade.Njima su cak i sve vodece banke drzavne ili u vlasnistvu Slovenaca.Budimo pametni kao Slovenci pa birajmo nacionalistu u pozitivnom smislu tj. Kostunicu.

Zoro

pre 21 godinu

Cine se da su neki ovde pobrkali loncice. Novi JU diktator je Zoran Djindjic. On je taj koji ce uciniti sve da se zadrzi na vlasti. Na zalost, ljudi koji ne zive ovde to ne vide. Nije da vam prigovaram zbog toga, ali to je fakat.Djindjic je zlo za Srbiju. Uspeo je cak da nagovori Labusa da se kandiduje kako bi bar na kratko odlozio sopstveni pad. Takodje, uspeo je da na taj nacin potrosi Labusa koji ce se posle gubitka na izborima sigurno povuci.
Zamolio bih vas nesto, ne ocajavajte zbog cinjenice sto ce Kostunica da pobedi na izborima. Zao mi je Labusa, ali o tome je trebalo ranije da razmislja. Licno, slazem se sa idejom da bi za Srbiju najbolje bilo da Kostunica bude predsednik, a Labus premijer. Mozda ce tako i biti. Voleo bih da Djindjic nestane sa politicke scene u Srbiji. Bilo bi mi drago da na celu DS vidim Labusa. Bila bi to, definitivno, najbolja partija u Srbiji.

paja

pre 21 godinu

To su ti Srbijanci! Bas za inat ce da glasa za onog jer su Slovenci rekli da je on gori od onog drugog, a boli ga briga dali ce njegova deca i deca njegove dece imati neki pristojan posao sa pristojnom platom, stanom kolima itd... Zemljo otvori se!

ted koppel

pre 21 godinu

Lepo je sto se slovenci brinu za zdravlje Srbije. Ako su toliko brizni, zasto ne dozvole da srpske firme otvore supermarket u Ljubljani? Eto nase robe u Evropi!
Nadam se da ce Kostunica kad pobedi da uslovi reciprocitet u svim transakcijama sa slovenijom, i da im zapreti da se manu Kosovskih preduzeca.

Pedja

pre 21 godinu

Da, Djindjiceve reforme su zaista fantasticne. Reformisao je imena onih koji vladaju, a nacin je ostavio isti. Uredbe vlade, kontrola sudstva, kontrola medija, kontroverzni biznismeni,...
I sama Labusova kampanja, gde pioniri Demokratske omladine imaju svaki dan saopstenja kao ranije opstinski odbori JUL-a i SPS-a Donje Mutnice je zaista fantasticna. Tako i ovaj komentar zapravo i ne zasluzuje komentar.

PERA

pre 21 godinu

Samo neka Slovenci ne daju svoje analize, mozemo slobodno reci da su nas njihove vodje vodile pravo u propast dobrih cetrdeset godina
Pripadam onoj intelegenciji koja je obrazovana u YU i na zapadu magistar sam finansija i podrzavaqm Kostunicu, a Labusa vidim kao demagoga, okruzenog frazolozima koji nemaju dugorocni program. Program trcanja u MMF i Svetsku Banku uz ne briznu uradjenu privatizaciju nije najbolji put za Srbiju. Kada Kostunica pobedi vrlo brzo ce se naci tim najboljih koji ce zeleti da rade za njega u oblasti javnih sluzbi i ekonomije iako ne moraju biti politicki u istoj ravni. Gospodin Labus nece stititi interese vecine i u politici je kompletni novajlija.
Slovenacke analize, su vrlo povrsne i nemaju dobru analiticarsku podlogu. Glavno da nasa braca Slovenci ne zaostaju za svetom. Mi jos pamtimo i 91 i sve godine pre.

Dragon

pre 21 godinu

Da su bar pravi Nemci napravili analizu moglo bi se i pronaci nesto istinito. Ako intelektualaca krasi urbano poreklo i diploma neke visokoskolske ustanove ili fakulteta, a ja ih imama dve, kako to onda da mi je taj Labus toliko mrzak. Program mu je izvanredan kao i Kostunicin, ali je mnogo mutan tip.
Ako cemo gledati programe ni Seseljev nije los. Slobodan nam je gradio brze pruge vekovima. Djindjic nas uvodi u Evropu bez grejanja. Labus nam obecava kredite kao da je otkrio toplu vodu. Uzurpirali su ponovo ''demokratske medije'' za licne promocije. Sluze se trikovima. Otece ponovo vlast u Srbiji jer ona nikada i nije bila po volji naroda. Jedini moguci nacin da se ode u Evropu i Svet jos uvek ostaje ''bekstvo iz Srbije''.

Valentina

pre 21 godinu

Ovakva istrazivanja su radile agencije za SPS i Milosevica. Sve su analize u to vreme govorile da ce posle Milosevica biti potop. Takva je i ova analiza. Na cemu se ovi zakljuci zasnivaju toga nema u tekstu. Odakle im informacije sta ce da se desi i ko je kakav. Da mozda nisu koristili usluge Deda Miloja iz pomoravlja? Ovo uopstavanje da za Kostunicu glasaju samo poljoprivrednici, siromasni i neobrazovani su price za malu decu. Da za Kostunicu glasaju siromasni u Srbiji, on bi imao 99% glasova. Prvo, nivo obrazovanja Kostunice je mnogo veci nego Labusov i Djindjicev, tako da ta teorija pada u vodu. Drugo, Kostunica jeste demokrata, i jeste za ukljucenje Srbije u Evropu, ali pod malo podnosljivijim uslovima.
I jos jedna stvar, nekima ovde stalno smeta kada dijaspora daje komentare na desavanja u Srbiji dok su analize iz Slovenije dobro dosle. Vrlo glupo.

sasa jokic

pre 21 godinu

Svidja mi se onaj komentar,e bas cu iz inata da glasam za Kostunicu,nije mu bilo dosta sto je iz inata jeo korenje dvanaest godina.
Ova analiza danas dolazi iz Slovenije,sutra ce doci iz Francuske,prekosutra iz Italije,i nije bitno odakle,bitno je da je to cinjenicno stanje i normalno je da Slovenci prizeljkuju pobedu Labusa jer ce u tom slucaju moci da razvijaju biznis koji ce biti koristan i za njih i za nas.Tako je i sa drugim zemljama.
Zar gospoda koja brane Kostunicu misle da ce investicije privuci njegova demagogija,savezi sa sindikatima,postepene reforme(sto je njegova inovacija na polju ekonomije,za poslovni svet glupost naravno)pljuvanje po Labusu i njegovom timu,sa kojima su ti isti investitori sklapali sporazume?
Dajte gospodo otvorite oci i priznajte sebi,kao sto sam ja pre godinu ipo dana,da ste pogresili i da je on samo jedna malo blaza varijanta Slobodana Milosevica.
Kakav crni demokrata,pa pogledajte mu kabinet i saradnike,sve go komunista.
Opametite se Srbi,ni je bas ne mirisem Slovence ali oni dodjose do EU,treba ih poslusati.pogotovo oko ekonomskih pitanja.

Djenka

pre 21 godinu

Hm... Da zaostajemo, zaostajemo. Ali najvise materijalno, a ne duhovno, kao sto to pokusavaju da objasne braca sloven(c)i. Zaboravljaju svoje poreklo (po ko zna koji put). A sto se ulaska u Evropu tice, daj Boze ujedinjenu Evropu bez granica sto pre. Ali oprez, ne treba trcati pred rudu, kad mi budemo spremni za Evropu bice i ona spremna za nas. Cini mi se da neki zaboravljaju da gospodin Labus nece imati podrsku vlade koja se i onako raspada tako da ako pobedi nece moci da uradi nista od onoga sto je planirao. A nemocan predsednik nam zaista nije potreban u ovom trenutku, imamo vec M.M. koji nesposobniji i nemocniji ne moze biti.

Vlada

pre 21 godinu

Izvinjavam se sto ovaj komentar pisem pod ovom vescu, ali me stav o nezamenljivosti dijaspore vec pocinje da iritira. Na zalost, dragi nasi iseljenici, mi se za razliku od vas nismo odlucili za rezervne drzave sirom belog sveta. Zato bi vas zaposljavali u upravnim odborima i menadzmentu? Vratite se u zemlju i dokazite. Onoliko koliko ja poznajem dijasporu u SAD, ono sto valja vise ne zeli da ima nikakve veze sa Jugoslavijom, a ostali ni tamo nisu nista uspeli da urade. Zato, ako hocete da budete u upravi, izadjite na tendere, kupite fabrike i dokazite da nesto vredite.

lela

pre 21 godinu

Kostunica jeste nacionalista ali i demokrata, on jeste za reforme ali sustinske-ne kozmeticke.Ovo govorim, jer smo se sa nadom vratili kuci posle pobede DOS-a i Kostunice, ali smo videli da posten covek i dalje nema perspektive,tj. sada si morao da budes u DS-u, da bi opstao, znaci u sustini se nista nije promenilo, a to se kaze : sjasila kurta da uzjase murta.
SAd smo opet u inostranstvu, ali se vracamo opet sa nadom da ce do tih promena zaista doci i da ce biti bolje- postenije za 4-5 godina, jer smo svesni da ce promene-reforme biti bolne.
Idealno bi bilo da Kostunica bude presednik Srbije, da se donese novi Ustav, novi parament. izbori, nova vlada sa premijerom tipa Labus,ali pod kontrolom,a ne ovako sve u rukama jednog coveka-to ne valja, pa makar bio i moj miljenik Kostunica i valjda nece on napraviti istu gresku ko njegovi prethodnici.

Rodoljub Srbinovic

pre 21 godinu

Davno nisam cuo vecu glupost. Neko prethodno je dobro rekao da je razlog za ovakvu bezocnu propagandu neki Merkator, Mura, ili ko zna koja druga firma. Jer jedino sa Labusom na celu srpska nacionalna imovina se moze rasprodati Slovencima za budzasta i dati im u zakup najbolje lokacije u Srbiji za bagatelu, a jos usput ih pustiti da suportiraju nezavisnost Kosova. "Labusa podrzavaju urbano stanovništvo, inteligencija, privredni preduzetnici, i veliki broj nacionalnih manjina". Rodio sam se i odrastao u gradu, po obrazovanju sam magistar, po zanimanju sam finansijki planer, po veroispovesti sam Protestant (mada Srbin, manjina sam u Srbiji). Dakle sve sam ono sto su Slovenci naveli kao Labusove glasace, a moj glas ce ipak pripasti Kostunici. A imam i dosta drugara koji su slicnog "nivoa" kao ja i razmisljaju na isti nacin. Zasto? Jer nam je dosta lazi i prevare g. Djindjica i njegovog CK. Da nisu izbacili DSS iz parlamenta, tj. ponasali se kao Milosevic, Labus bi verovatno dobio moj glas. Ovako ne. Usput, imam dvojno drzavljanstvo (tj. rezervnu drzavu) i navodna "ksenofobicna" izjava g. Kostunice me nije pogodila na nacin na koji neka gospoda to dozivljava. Znamo kome je to bilo upuceno, i gdja Udovicki moze slobodno da se prijavi. Takodje mojim prijateljima iz dijaspore jako smeta Djindjicev ksenofobicni stav sto im ne dozvoljava da glasaju. A ne dozvoljava im zato sto zna da oni sa strane bolje vide nego oni unutra kao sto je neko ranije u komentaru to vec naveo u vezi sa Slovencima i njihovom perspektivom.

Peca

pre 21 godinu

Pa ovo je carobno! Je li ovo neka slovenacka krizna grupa ili nesto slicno? Tako je ova analiza jednostavna, onako u jednoj lapidarnoj formi, ali odsecna i jasna> jedan kandidat je lepo ocesljan i umiven, proevropski, drugi nacionalista, ratni huskac, koljac jednom recju. Uz sve to i intelektualci su za ovog evropskog a za ovog drugog prostakluk i neznanje.
Bas bi bilo interesantno videti celu analizu i to na osnovu kojih istrazivanja su dosli do ovakvih zakljucaka. Ili je to spisak zelja mozda? Ako pobedi Kostunica, kao sto i hoce, onda mi Srbi ispadosmo nazadni, glupi prostaci. Ako pobedi Labus, odlicno bice jos neki Merkator u Srbijici, koji prodaje 70% slovenacke i 20% srpske robe - po ugovoru)– pravi mali potrosacki raj! Takvi smo pozeljni Slovencima, a da li ce ovde biti demokratija ili ovaj zuti sultanizam, to ne zanima ovaj respektabilni institut. Pitajte ih da li su svoju vladu proglasili nacionalistickom, seljackom i nazadnom kada nije dozvolila otvaranje megamarketa strancima i sacuvala slovenacki biznis i proizvod.
Sramota!

ovaj

pre 21 godinu

smesno je to sto treba neko(u ovom slucaju slovenci),onako,iz 5dana(pitanje da li i toliko)pracenja kampanje,da nam kaze ko je kakav i ko sta nudi,a jos su smesniji ovi sto to sa oduseevljenjem prihvataju...ma imam ja oci i mozak,i ne treba niko da me uverava ovo ili ono...istokao sto me niko nije mogao uveriti da ce slovenci propasti kad odu iz juge...te nemaju sirovine,te nemaju trziste,te ovo,te ono...znaci ne treba nikom imalo pametnom i postenom neko da soli pamet...ma zna Srbija

Zoka

pre 21 godinu

Svi oni koji su nakaradno privatizovali kompanije u zemlji za vreme Milosevica, ne zele videti Dijasporu u zemlji, ali mozda i bi da bi zaradili jos novca preko tendera. Zato im gori pod nogama, jer ni stranci nece da kupe nesto sto se ne zna ko je vlasnik, pogotovu sto i neke komnije nemaju u opste buducnost. Zato tu neslogu medju Srpskim narodom iskoriscavaju bolje organizovane nacije i otvaraju cisto nove i rentabilne kompanije. A ovi koji se iritiraju na Dijasporu, radije zele kupiti robu s naznakom Made in EU, paralelno da se ponizi Srpska Dijaspora.

JocaGomboca

pre 21 godinu

E moji srbijanci...jel' nije bilo dosta inata? Jel vam lepo kad se inatite? Meni nije. Jer zbog vaseg inata sam prov'o najbolje godine zivota pod sankcijama, u siromastvu i bedi. A vasa deca? Ne mislite o njima. Vas inat vam je vazniji od njih. Sad ce neko da glasa za Kostunicu zbog toga sto je neko ko nije srbin reko za njega ovo ili ono. Da li je inat pokretacka snaga vaseg zivota? Zasto ga onda ne kanalisete na nesto sto je dobro? Ovo je sramota. Ako Europa digne ruke od nas ne treba da se cudimo.

Dragan

pre 21 godinu

Ovo je jos jedna od narucenih analiza Djindjica i ekipe za obmane.A i slovencima odgovara Labus i takva Srbija gde ce oni do mile volje da otvaraju kako neko vec rece Merkatore,Elane i Mure a mi ne mozemo ni da primirisemo njihovo trziste,i to nije zbog kako bi neki rekli nekvaliteta nase robe vec NE DAJU nama da udjemo na njihovo trziste.I to nije nacionalizam.

Zoran

pre 21 godinu

Oni se nalaze na ovoj adresi :
http://www.ifimes.org
Cini mi se da su skoro poceli da rade (svezi su u ovome poslu). Obratite paznju na sastav zaposlenih ! Ovo je za njih odlicna reklama, sve u svemu 1:0 za njih :)

Post-it

pre 21 godinu

Koliko verujem Kostunici toliko verujem i ostalim "patriotama". Za one kratkovidne sto ne razumeju slovenacki i koji se vade na jednostavnost teksta valja jos jednom ponoviti da tu lepo pise: "Iz te analize izdvajamo najzanimljivije delove..." Znaci pojednostavilo se zbog obimnosti grdiva. Hvala na saslusanju i prijatno vece.

Milan

pre 21 godinu

Međunarodni institut za međureligijske, medjunacionalne i bliskoistočne studije iz Ljubljane ?????........analizira politicku situaciju u Srbiji (vidim, krajnje nepristrasno) - E, pa bas nam se crno pise kad ce takvi da nam sole pamet!

dragan - USA

pre 21 godinu

Cudno je da se niko od komentatora nije ostavio komentar na tekst o protestu ratnih vojnih invalida. To je prava slika Srbije - sramota.
Zamolio bh redakciju B92 da objavi broj ziro racuna za pomoc ovim nesretnim ljudima.

micha

pre 21 godinu

Imam "pouzdanu" informaciju da su se Slovenci uzasno potresli cinjenicom da je na istrazivenje o predsednickim kandidatima u Srbiji nekog njihovog Instituta na sajt b92 stiglo cak 39 reagovanja.
Kako mi rekose doneta je odluka da se odreknu jednodnevne zarade svakog zaposlenog. Imajuci u vidu da im je nacionalni dohodak negde oko 10.000 evra pro capita to ih nece mnogo kostati. Nas inat nema cenu. Glavom kroz zid,pa sta nam Bog da. Pa ljudi moji, u jednom od proslih vekova je srpski parlament sa samo nekoliko glasova vise doneo odluku o izgradnji prve zeleznicke pruge iznedju Beograda i Uzica.
Argumenti protiv izgradnje pruge nisu se gotovo uopste razlikovali od slicnih koji se cuju danas u 21 veku kada je prosperitet u pitanju.
U pamet se braco Srbi. Ima nas dosta i pametni smo. Resimo se balasta proslosti. Dace Bog valjda...

Nenad

pre 21 godinu

Na osnovu procitanih komentara stekoh utisak da je najveci problem sta nam to slovenci o nama pisu,ko je to iza tog instituta,u ciju korist ili propast je lansirana ta vest.
A moze li biti da taj institut samo pokusava informisati svoj narod o zbivanjima i dogadjajima van granica njihove drzave ? sto je u svetu oko Srbije sasvim normalno.
Pitam se kad li ce ti "biraci" prestati tragati za nekim komplotima protiv Srbije i Jugoslavije i vec jednom poceti razmisljati o politici za buducnost drustva i drzave...

Ranko

pre 21 godinu

Dobro je da ste ovo objavili bas sad pred odluku.Da, kazem pred odluku, jer Srbija odlucuje hoce li dozvoliti dalje cerupanje od strane dosmanlijskog sistema i vanjskih poslodavaca. Tacno se vidi kakav je sve interes ovde prisutan. Sloveniji bas odgovara Labus!
Sta, za 8 god. Srbija u EU. Pa neka pita LJubomira Madjara je li to moguce. Kolika godisnja stopa rasta treba da se ostvaruje. Minimalno 25%. A imamo realnost:Jedva 1,5% godisnje. Koji lazov!
Djindjicu, nece ovo proci. Sto je najcrnje, dosmanlije Kostunicu naslikase nacionalistom, a sta su oni? Obicna mafija koja sve sto smisli da uradi uradi to za sebe, ko smirgla Srbiju i narod. Prodaju sve sto vredi,prodace i NIS i Beopetrol , sve, bas sve pa ce reci uspeli smo,napuniti sopstvene dzepove... pa idemo. Pre tog dana mora im se stati na put. Hocemo Voju i novu Vladu Srbije, novi parlament. To je zahtev naroda postene Srbije.

Stefan

pre 21 godinu

Koga je uopste briga koga podrzavaju u dezeli...Pa Slovenci samo gledaju da se uvaljuju ovde sa njihovom robom, koja je inace poprilicno skupa, valjda racunaju na nostalgiju. Raspitajte se bre, koliko kosta Gorenje na Zapadu, upola manje od drugih, (u centru Brisla je bar tako) jedino se ovde uvaljuju na taj nacin. Ne radi se o inatu, nego o prostoj logici, najboljem interesu za nas.
To sto podrzavaju Labusa samo je minus za njega.

Zivadin

pre 21 godinu

Moj licni institut je procenio da slovenci pretrnuli da ce im i novi Merkator biti uzet kada se ova izdajnicka ekipa koja vlada Srbijom skine sa vlasti, pa brze bolje prave institut, koji navodno stvara vest, koju nas Labus tako prepotentno koristi.
To je ista prica kao sa JP Morganom i PWC -jem iz NY , obe firme kupljene jer su propale a pregovarju sa Srbijom?!?! ( koja jos nije savim kupljna, posle secerana ostaju nam samo secerasi za prodaju)

dragan - syd

pre 21 godinu

Ma nemojte molim vas , Kostunica pobedjuje na izbori . A sto se tice ovi u Ljubljanu i njihova analiza , slobodno nek gledaju svoj poso , vase partnerstvo jer zavrsilo 91god , a to ste vi sami izabrali , a Srbija ce na izbore izabrati kandidata koji zeli , svidjalo vam se ili ne !

Sanja

pre 21 godinu

Vi ste zaista smesni kada pricate o nekom narucivanju ankete od strane Djindjica a i ako verujete da cete sa Kostunicom zaista stici do Evrope bez granica. A sto se tice onih koji se pitaju zasto Slovenci ne prodaju svoje banke i firme, oni su prodali strancima najvecu Novu ljubljansku banku, trenutno prodaju Lek Novaritasu, a Pivovovarnu Union su prodali belgijancima...tako da su vam primedbe neosnovane.