PISMO KOSTUNICE LIDERIMA DOS-A

Izvor: B92

Petak, 24.05.2002.

19:00

Default images
Lider Demokratske stranke Srbije i jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica zauzeo se u petak da parlamentarna kriza u Srbiji bude resena dogovorom poslanickih grupa i zatrazio da prava poslanika ne budu suzavana. U pismu liderima koalicije DOS, koji zasedaju u Beogradu, Kostunica je zatrazio ponistenje Zakljucka Administrativnog odbora Skupstine, kojim se predvidja izricanje opomena republickim poslanicima koji ne prisustvuju sednicama Skupstine, a ubacili su identifikacione kartice u elektronski sistem za glasanje.

Kostunica je liderima DOS-a porucio da im se obraca i povodom "sve ociglednijeg odustajanja od programa" na kojima je DOS osvojio vlast i zbog "ozbiljnog izneveravanja ocekivanja gradjana". "DSS je vec saopstila da nece ustuknuti ni pred teskocama u ispunjenju osnovne preuzete obaveze - ocuvanja savezne drzave, ni pred pretnjama iskljucenjem iz DOS-a i oduzimanjem drzavnih funkcija narodnih poslanika. Utoliko pre sto ovde i nije rec o interesu jedne stranke, vec o volji birackog tela i interesima gradjana Srbije", navodi se u pismu jugoslovenskog predsednika liderima DOS-a.

Kostunica ocenjuje da je Skupstina Srbije "obezvredjena kao institucija", a za zakljucak Administrativnog odbora od 20. maja navodi da je "donet naprecac" i da je "pravno nasilje nad Poslovnikom Skupstine i pravna farsa". "Da se poslanicki rad ne svodi samo na prisustvovanje sednicama i puko izglasavanje zakonskih predloga koji poticu od Vlade, vec se umnogome ogleda i u samostalnoj zakonodavnoj inicijativi, svedoci upravo primer DSS-a, cija je poslanicka grupa podnela citav niz vaznih zakonskih predloga koji su potom usvojeni i amandmanima poboljsala mnoge vladine predloge", pise Kostunica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: