Uskoro konsultacije o Srebrenici

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović najavila je da će iduće sedmice održati konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa o deklaraciji o Srebrenici.

Izvor: B92

Nedelja, 31.01.2010.

17:04

Default images

Ona je rekla da nije cilj da se rezolucija usvoji tesnom većinom i da je "izvesno da se tim pitanjem bave poslanici različitih poslaničkih grupa" i da se očekuje da će "doći do pokušaja da se tekstovi usaglase".

Predsednica parlamenta je rekla da je "nosilac" aktivnosti Demokratska stranka i da postoje najave na osnovu kojih bi mogla sednicu sa tom, ali i još nekim tačkama dnevnog reda da zakaže početkom februara.

Portparolka DS Jelena Trivan izjavila je da će tekstovi deklaracija o ratnim zločinima biti gotovi u februaru, a da bi trebalo da budu usvojeni do početka redovnog zasedanja parlamenta.

Ona je dodala da su političke konsultacije o tekstovima tih deklaracija u toku i precizirala da postoje inicijative da parlament u februaru razmatra i novi zakon o Skupštini Srbije, kao i nekoliko vladinih predloga zakona, koje će, kako se očekuje, vlada tražiti da budu usvojeni pre redovnog zasedanja.

Trivanova je navela da će se posle konsultacija predsednice Skupštine sa šefovima poslaničkih grupa iduće sedmice znati "kojim redom će te tačke biti zakazivane".

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić rekao je da su naprednjaci spremni da učestvuju u izradi rezolucije o Srebrenici, ako Vlada Srbije zauzme stav o tom pitanju.

On je rekao da bi "Vlada Srbije trebalo da izda saopštenje u kome bi iznela stav prema Srebrenici" i da su naprednjaci spremni da učestvuju u izradi takvog teksta koji bi potom prihvatila i Skupština Srbije.

Predlog deklaracije o osudi svih zločina na prostoru bivše Jugoslavije u skupštinsku proceduru uputiće i poslanici Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, a kako je rekao portparol DSS-a Andreja Mladenović, bilo bi najbolje da je "sve parlamentarne stranke podrže, jer se njome, bez razlike, osuđuju svi ratni zločini i uvažavaju sve nevine žrtve".

On je podsetio da su narodnjaci tekst takve deklaracije republičkom parlamentu predložili još 2005. godine.

Skupština Srbije nalazi se u periodu vanrednog zasedanja, tokom kojeg dnevi red predlažu ili Vlada Srbije ili 84 poslanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: