Vakcinisano oko 160 000 ljudi

Protiv novog gripa je vakcinisano oko 160.000 ljudi, dok je oko milion osoba zaštićeno jer je grip preležalo, rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 29.01.2010.

13:31

Default images

"Istini za volju 2,24 odsto vakcinisanih u populaciji u ovom trenutku predstavlja najveći rezultat koji smo ikada imali u vakcinasanju protiv gripa. S druge strane, to je pet do 10 puta veći obuhvat nego ijedna zemlja u okruženju", kazao je Milosavljević. On je kazao da je "procenat obuhvata u Evropi 6,5 odsto" i da je tri puta manji od planiranog u EU.

Milosavljević je ukazao da je u februaru i martu sezona virusa i da postoji mogućnost da virus koji je sada u "tendenciji smirivanja" bude pojačano aktivan i da će Srbija nastaviti da nudi vakcinu građanima.

"H1N1 neće ispariti sa planete. On je potencijalno opasan i u naredna dva meseca i biće sigurno opasan u narednoj sezoni i zato kampanja i sada ima smisla", naveo je ministar zdravlja.

On je rekao da je svuda u svetu odziv na vakcinaciju bio manji od očekivanog i da je to zbog toga što se u medijima, osim činjenica, javljaju poluistine, laži i spinovane laži. Prema podacima "Batuta", u prvoj izveštajnoj nedelji u 2010. godini zabeležen je trend opadanja broja oboljenja sličnih gripu, a u poslednje tri izveštajne nedelje aktivnost virusa gripa je relativno stabilna sa blagim porastom aktivnosti u drugoj i blagim padom u trećoj izveštajnoj nedelji.

Najčešći faktori rizika identifikovani kod umrlih osoba su dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, gojaznost i hronična oboljenja pluća, a najveća učestalost obolevanja registruje se u uzrasnoj grupi do četiri godine.

Od 695 laboratorijski potvrđenih slučajeva, 72 slučaja obolevanja se dovode u vezu sa putovanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: