Struja od marta skuplja za 10 odsto

Vlada Srbije odlučila je da struja od 1. marta poskupi za 10 odsto.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.01.2010.

01:10

Default images

Vlada je na sednici odlučila da se povećanje od 10 odsto primenjuje od početka marta iako je prethodno bilo spekulacija da će poskupljenje električne energije biti od početka aprila. Veću cenu struje tražila je Elektroprivreda Srbije. Računi za stuju u Srbiji od 1. marta biće uvećani za 59 para po kilovat- satu.

Ministar energetike Petar Škundrić navodi da je Vlada prilikom odluke o povećanju cene uzela u obzir makroekonomsku stabilizaciju u zemlji i doprinos EPS-a u tome, ali i vremenske prilike zbog čega nije ispunila zahtev za poskupljenjem od 1. februara.

“Doneli smo odluku da cena poraste 10 odsto od prvog marta, kada očekujemo manju potrošnju električne energije kako u domaćinstvima tako i u privrednim organizacijama”, kaže Škundrić.

Ministar, ipak, navodi da je i pored ovog poskupljenja struja u Evropi jeftinija jedino u Makedoniji.

Međutim, koja je realna cena struje u Srbiji niko ne može da kaže, jer EPS nikada nije saopštio koliki su troškovi proizvodnje jednog kilovata, a kolika je distributivna mrežarina, što su komponente koje čine konačnu cenu.

Iako je poskupljenje električne energije direktno bilo povezivano sa povećanjem plata radnika u EPS-u, Škundrić tvrdi da se o tome i nije razgovaralo sa sindikatom tog preduzeća.

“Mi smo razgovarali o raspodeli onog dela dobiti koju sva javna preduzeća koja prema makroekonomskoj policii i odlukama vlade mogu da podele. Reč je o drugim pitanjima, nije reč o podizanju plata”, navodi on.

Ostalo je međutim nejasno o kojoj dobiti je reč, s obzirom na to da EPS godinama posluje sa gubitkom.

Na pitanje da li će vlada razmatrati još jedno poskupljenje struje u ovoj godini kako je to tražio EPS ministar je odgovorio - o tom-potom. Elektroprivreda je saopštila da je u sredu potrošeno oko 154 miliona kilovat-časova, što je za oko 1,8 miliona kilovat-sati manje nego dan pre i zahvalila se potrošačima zbog takvog ponašanja.

U saopštenju se ističe da se i danas očekuje velika potrošnja i apeluje na potrošače da i dalje nastave sa štednjom, pogotovo u periodu između 17 časova i 21 čas.

Sijka Pištolova, urednica energetskog sajta “Enerdžiobzerver”, kaže da su ta saopštenja manje više čudna.

"Da li je sistem ugrožen ili ne to se ne tiče običnih potrošača. Individualni potrošači redovno plaćaju struju i EPS je obavezan da ih redovno snabdeva. Ne može da očekuje od njih kada se vrate kući promrzli da ne uključe grejalicu", kaže Pištolova.

"Onda je ovo saopštenje meni i smešno, zato što se juče oglasila Elektrtromreža Srbije, koja snabdeva Elektrodistribucije strujom na srednjem naponu. Oni su izjavili da je sistem veoma stabilan, zato mi je malo čudno saopštenje EPS-a da je sistem ugrožen“, ocenjuje ona.

Prvobitno je cena električne energije trebalo da bude povećana za dva puta po deset odsto u toku 2010. godine.

Vlada Srbije je, međutim, 19. januara saopštila da je jedinstvena u stavu da se cena struje ne poveća za 20 odsto, jer bi to uticalo na zivotni standard građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: