Otkazane dalje isporuke vakcina

Srbija je otkazala veći deo pređašnje, tromilionske porudžbine vakcina protiv novog gripa, kaže za B92 ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Izvor: B92

Utorak, 26.01.2010.

23:04

Default images

On dodaje da će zvanična odluka o količini potrebnih vakcina biti doneta posle izveštaja Radne grupe o epidemiološkoj situaciji. Švajcarska farmaceutska kompanija "Novartis", koja proizvodi vakcine protiv novog gripa, upozorila je vlade da ne otkazuju već dogovorene porudžbine i navela da će ubuduće "pouzdane" zemlje imati prioritet.

"Plaćena je ona količina vakcina koja je ušla u zemlju, a to je 857.500. U toku ove i naredne nedelje Ministarstvo zdravlja će pripremiti sveobuhvatni izveštaj u skladu da epidemiološkom situacijom. Mi imamo stručni savet da 300.000 doza treba uvek da bude na raspolaganju, za rezervu na nacionalnom nivou, za slučaj pogoršanja epidemiološke situacije", kaže Milosavljević.

On objašnjava da je do sada potrošeno 160.000 vakcina i da na to treba dodati između 10 i 15 odsto onoga što epidemiolozi zovu rastur, jer su vakcine u pakovanjima od po deset doza.

"Naše rezerve neće biti 300.000, nego će biti veće, oko 600.000, ali ćemo mi tokom januara, februara i marta nastaviti vakcinaciju", kaže ministar zdravlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: