Donatorska konferencija za Haiti

SAD će biti domaćin međunarodne donatorske konferencije za Haiti koja će se u martu održati u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Izvor: B92

Utorak, 26.01.2010.

01:20

Default images

Američka državna sekretarka Hilari Klinton saopštila je na kraju jednodnevne konferencije u Montrealu, takođe posvećene Haitiju na kojoj se razgovaralo o kratkoročnim i dugoročnim planovima pomoći toj zemljotresom uništenoj zemlji, da se razgovaralo o generalnim principima koji treba da se primene pri organizaciji međunarodne pomoći Haitiju.

"Danas smo se složili o ključnim principima kojim ćemo se rukovoditi, kao što je vodeća uloga vlade Haitija i bliska saradnja u okviru međunarodne zajednice", rekla je Klintonova.

Ona je rekla da SAD imaju nameru da podrže vladu Haitija koja je "pokazala sposobnost vođstva u vrlo teškim okolnostima", i da osiguraju pomoć tako da obnovu zemlje zaista vode Haićani i da ona odgovara potrebama i težnjama haićanskog naroda.

Šef francuske diplomatije Bernar Kušner takođe je podvukao da nije cilj međunarodne pomoći da "okupira" Haiti.

Kanadski ministar inostranih polsova Lorens Kenon rekao je na konferenciji za štampu da je na skupu napravljena "početna mapa puta" kako da se pomogne Haitiju da stane na svoje noge.

Klintonova je rekla da konferencija predstavlja "početak razgovora" o budućnosti Haitija koji će se nastaviti godinama.

Skupu u Montrealu su prisustvovali ministri inostranih poslova 12 zemalja, predstavnici osam međunarodnih organizacija, uključujući i Ujedinjene nacije i Organizaciju američkih država (OAS), kao i šest vodećih nevladinih organizacija.

U zemljutresu jačine 7 stepeni Rihterove skale koji je 12. januara pogodio Haiti poginulo je 150.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: