Novi zakon o penzijskom osiguranju

Član UO Republičkog fonda za penzijsko osiguranje Đuro Perić kaže da će se nacrt novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju pred Vladom naći u februaru.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.01.2010.

00:59

Default images

“Trenutno se razmatra mogućnost da starosna granica za penzionisanje muškaraca i žena bude izjednačena“, kaže Perić i dodaje da takvo rešenje trenutno nije prihvatljivo.

Starosne granice za odlazak u penziju od 1. januara pomerene su za šest meseci. Muškarci sada odlaze u penziju sa najmanje 64 i po godine života i 17 godina radnog staža, a žene sa 59 i po godina života i 17 godina staža.

Prema važećem zakonu, starosne granice za penzionisanje treba da budu pomerene 2011. godine za još šest meseci.

Perić, koji je i poslanik PUPS-a u Skupštini Srbije, kaže da bi novim zakonom trebalo da budu sužena prava na beneficirani radni staž. Biće umanjen broj meseci koji se dodaje regularnom radnom stažu, a biće smanjen i broj radnih mesta sa kojih će moći ranije da se penzioniše.

“Ima dosta delatnosti koje su obuhvaćene beneficiranim stažom, što se najviše odnosi na rudare, naročito na podzemne kopove, zatim su tu pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova, zaposleni u hemijskoj, grafičkoj industriji, kao i balerine. Razmotriće se da li svi oni treba da imaju benefite, i ako trebaju, odlučiće se koliko meseci to mesto treba da se beneficira“, dodaje Perić.

On kaže da bi beneficirani staž trebalo da se svede na najosnovnije profesije za koje se zna da zaista postoje posledice.

Naveo je da će se ukidanje beneficija pre svega odnositi na administrativne radnike u pojedinim službama, ali i na rukovodeće pozicije, čije radno mesto nije izloženo rizicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: