Kacin pozdravlja inicijativu Tadića

Poslanik Evropskog parlamenta Jelko Kacin pozdravlja inicijativu predsednika Borisa Tadića da se donese rezolucija kojom se "osuđuje akt genocida u Srebrenici".

Izvor: B92

Sreda, 13.01.2010.

13:40

Default images

Ova predsednikova inicijativa bi umnogome doprinela pozitivnoj energiji i u Beogradu i u Briselu koja se stvara u poslednje vreme u vezi sa perspektivom evropskih integracija Srbije, kaže se u saopštenju Kacina, koji je izvestilac EP za Srbiju.

Osuđivanje ovog najstrašnijeg zločina na zapadnom Balkanu bi trebalo da bude prioritet u naporima Srbije da se distancira od svih ratnih zločina koji teško opterećuju njenu prošlost, smatra Kacin.

U tom smislu, daleko najpozitivniju poruku Beograd bi poslao ukoliko bi se usvojila samo jedna rezolucija koja eksplicitno osuđuje samo zločin u Srebrenici, koji je odlukom Međunarodnog suda za Pravdu u Hagu jedini proglašen za genocid, kao što je to učinio Evropski parlament i parlamenti nekih zemalja regiona zapadnog Balkana.

Ne poričući potrebu osude svih zločina, nameće se pitanje zašto bi dodatnu rezoluciju zvanični Beograd vezivao za trenutak donošenja rezolucije o Srebrenici.

Usvajanjem druge rezolucije srpski parlament bi donekle relativizovao i oslabio poruku kojom želi da osudi počinjeni genocid u Srebrenici. Ako postoji potreba za donošenjem dodatne rezolucije, to otvara i pitanje zašto takvu rezoluciju Narodna skupština nije usvojila ranije, pita Kacin.

Osuda ovog strašnog zločina, bez rezervi i ograda, potez je kojim će Narodna skupština u ime cele Srbije na najbolji način pokazati privrženost evropskim vrednostima, ojačati svoj položaj, ulogu i ugled i osigurati put zemlje ka EU, zaključio je Jelko Kacin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: