Kopenhagen: Policija hapsi i danas

Danska policija i danas je nastavila da hapsi demonstrante u Kopenhagenu, koji vrše pritisak da se usvoji sporazum o sprečavanju klimatskih promena.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 13.12.2009.

00:42

Default images

Policija je danas zaustavila oko 400 uglavnom mladih demonstranata, koji su se iz centra grada uputili u luku, gde se nalaze brojne industrijske kompanije i izvedu akciju "Hit The Production". Nakon što su aktivisti zaustavljeni i odbili da budu pretreseni, došlo je do koškanja i guranja sa policijom, posle čega je uhapšeno 257 aktivista.

U kamionu koji je bio na čelu potestne kolone pronađeni su klešta i gas maske, a sama protestna šetnja nije bila prijavljena, saopštila je policija u Kopenhagenu.

U danskoj prestonici je u subotu protestovalo između 50.000 i 100.000 ljudi. Preventivno je privedeno 968 demonstranata, a 13 ih je i danas zadržano u pritvoru. Protiv troje biće podignute optužnice zbog sukoba sa policijom. Radi se o dva Danca i jednom Francuzu.

Policija je izrazila žaljenje što je veliki broj uhapšenih, njih preko 400, bio primoran da svezan sedi na hladnom asfaltu skoro pet sati, dok su čekali na transport prema preventivnom pritvoru.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava kritikovale su danski zakon koji policiji omogućava da preventivno hapsi ukoliko proceni da će demonstracije postati nasilne i zadrži moguće izgrednike u pritvoru do 12 sati bez podizanja optužnice.

"Uhapsili su hiljadu ljudi, a podigli optužnice samo protiv troje. Mnogo ljudi ništa nije uradilo i nije imalo nameru da bilo šta uradi", rekla je portparolka Amnesti internešenela Ida Tisen.

Na konferenciji UN o klimatskim promenama danas je slobodan dan, ali se više od 40 visokih zvaničnika okupilo na neformalnim razgovorima u danskom ministarstvu spoljnih poslova.

Konferencija se održava u glavnom gradu Danske od 7. do 18. decembra, a predstavnici 192 zemlje pregovaraju o sporazumu kojim bi se usporilo globalno zagrevanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: