Lideri G 20 u Pitsburgu

Pitsburg -- Lideri zemalja čije privrede predstavljaju 85 odsto svetske ekonomije sastali su se danas u američkom gradu Pitsburgu, gde raspravljaju o globalnoj krizi.

Izvor: B92
Podeli

Učesnici predstojećeg Samita G 20 treba da odrede nova pravila koja bi trebalo da povećaju kontrolu rada tržišta i smanje rizik pri investiranju. Francuska i Nemačka naročito insistiraju na strožim ograničenjima u isplati ogromnih bankarskih bonusa. Američki zvaničnici, iako u načelu podržavaju takav stav, ipak su uzdržaniji u realizaciji te ideje u praksi.

Lideri 20 najrazvijenijiih ekonomija treba da odluče o tome kada bi vlade trebalo da smanje potrošnju u okviru paketa za podsticanje privrede.

Dok jedna grupa zemalja, među kojima i Kina, upozorava da još ne bi trebalo razmišljati o uklanjanju mera za podsticanje ekonomske aktivnosti, drugi misle da je dugo zadržavanje podsticajnih paketa takođe opasno, jer će doprineti naglom povećanju spoljnog i unutrašnjeg duga u mnogim zemljama i uvećati opasnost od brzog rasta inflacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.