Grčka: Pandemija novog gripa

Grčke vlasti su proglasile najvišu, fazu šest, pandemije novog gripa i upozorile da bi 33 odsto stanovništva te zemlje moglo da se inficira novim virusom H1N1.

Izvor: B92

Petak, 10.07.2009.

13:28

Default images

Grčki ministar zdravlja Dimitris Avramopulos izjavio je da se očekuje da pandemija potraje u narednih 12 do 15 meseci ili, u najgorem slučaju, naredne dve godine. On je upozorio da bi 54 odsto stanovništva Grčke moglo da oboli ukoliko bi dolo do mutacije i virus postao još agresivniji.

Ministar nije isključio ni mogućnost smrtnih ishoda od novog gripa u Grčkoj, prenela je grčka novinska agencija ANA.

"Ono što nam je potrebno jesu - smirenost, pamet i odsustvo panike", rekao je Avramopulos i dodao da vlasti preduzimaju sve neophodne mere.
U Grčkoj je za sada virusom H1N1 inficirana 201 osoba, od čega se 78 odsto obolelih zarazilo u inostranstvu.

U Bugarskoj su registrovana tri nova slučaja, a reč je o osobama koje su doputovale iz Australije i iz Nemačke.

Albanske vlasti su saopštile da se suočavaju sa opasnošću od novog virusa, a zdravstvene službe u toj zemlji su saopštile da je ključno da se identifikuje i izoluje prvi slučaj zaraze kada se pojavi.

Svetska zdravstvena organizacija je 11. juna proglasila pandemiju novog gripa, od koga je širom sveta dosad obolelo 94.500 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: