G8 ulaže u poljoprivredu

Grupa osam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta preuzeće na samitu G8 obavezu da iduće tri godine uloži 12 milijardi dolara u razvoj poljoprivrede.

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2009.

00:44

Default images

Londonski "Fajnenšel tajms" je imao uvid u završni dokument skupa, koji se od srede do petka održava u italijanskom gradiću L' Akvila. Prema pisanju lista britanske poslovne elite, ova ulaganja su deo napora da se poboljša globalna prehrambena bezbednost, prenele su agencije.

Pozivajući se na nacrt završne deklaracije samita, "Fajnenšel" ističe da će se lideri G8 obavezati da naprave zaokret i prekinu tendenciju smanjenja razvojne pomoći za poljoprivredu i sredstava koja se iz nacionalnih finansija izdvajaju za agrar.

U deklaraciji se ukazuje da su se zbog smanjenih ulaganja u poljoprivredu i neodgovarajućeg nivoa prehrambene bezbednosti povećale cene hrane i povećan je broj gladnih ljudi u svetu.

SAD i Japan će obezbediti najviše sredstava za ove namene - između tri i četiri milijarde dolara, navodi "Fajnenšel", pozivajući se na izvore u UN i zvaničnike G8.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: