Ko je večerao sa Bajdenom?

Američki potpredsednik Džozef Bajden tokom večere koju je za njega priredio predsednik Srbije mogao je da razgovora sa predstavnicima NVO i privrednicima.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.05.2009.

19:58

Default images

Među njima i pojedini ljudi za koje se spekulisalo da su bili na američkoj crnoj listi nepoželjnih gostiju u Sjedinjenim Državama. Večera za visokog gosta bila je zatvorena za medije.

Između jagnjetine sa ražnja i ispod sača, i kratkotrajnog, potpuno praznog mosta Gazela, juče i danas, postoji direktna veza. U zvaničnoj poseti Beogradu bio je potpredsednik Amerike Džozef Bajden, koga su pratile do sada neviđene mere bezbednosti. Zvanična poseta završena je i zvaničnom večerom.

Prisustvovalo je 80 zvanica iz političkog, privrednog i nevladinog sektora. Pozivnice su dobili direktno iz kabineta predsednika države. Po kom kriterijumu ili zaslugama javnosti nije poznato.

„Svi smo sedeli za jednim dugačkim stolom. Uglavnom su političari bili locirani bliže Bajdenu. U mojoj blizini su bili Vlade Divac, Danko Đunić, Dejan Cvetković i Miroslav Mišković. Komtrejd ima veliki biznis u Americi, mi imamo firmu u Bostonu i moj poslovni partner je izuzetno dobar prijatelj gospodina Bajdena“ objašnjava vlasnik Komtrejda Veselin Jevrosimović.

Jedno od najzanimljivijih pitanja za javnost je bilo i kako se za stolom sa Džozefom Bajdenom našao prvi čovek Delte, koji je kako se spekulisalo svojevremeno bio na spisku nepoželjnih osoba za ulazak u Sjedinjene Američke države.

Spisak zvanica je sastavljan u Predsedništvu države, ali zbog današnjih dramatičnih događaja o kriterijumu po kojem su birani prisutni, odgovor nismo uspeli da dobijemo.

Večera je uglavnom bila protokolarna, na stolu su bili srpski kulinarski specijaliteti i vina, kažu naši sagovornici.

Gest koji je oduševio većinu gostiju učinio je potpredsednik Bajden.

On se svakom prisutnom obratio ponaosob, rukovao i raspitivao o njihovom poslu.

Ipak, o čemu se najviše pričalo poznato je samo onima koji su sedeli blizu američkog potpredsednika. To su bili Božidar Đelić i Ivica Dačić.

„Na žalost, nisam sedeo u blizini gospodina Bajdena tako da ne znam, ali pretpostavljam da su neko vreme, od ta dva sata koliko je večera trajala proveli pričajući o ekonomskim temama. Ono što je za nas interesantno su ulaganja“ navodi partner menadžer Majkrosofta za centralnu i istočnu Evropu Dejan Cvetković.

Posle posete drugog čoveka Amerike sada je najvažnije pretočiti formalne govore i obećanja u konkretne poslove, kažu privrednici.

Prema rečima Bajdena Srbija je dobro mesto za ulaganje, a posebno interesovanje pokazale su kompanije u oblasti biotehnologije, farmacije i obnovljivih izvora energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: