Stranke o poseti Bajdena

U vladajućoj koaliciji smatraju da je poseta Džozefa Bajdena Beogradu veoma značajna, dok deo opozicije poručuje da je potpredsednik SAD nepoželjan u Srbiji.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 20.05.2009.

15:56

Default images

Tako su poslanici Srpske radikalne stranke na sednicu parlamenta došli u majicama sa likom lidera stranke Vojislava Šešelja i sa lecima kojima izražavaju protest zbog dolaska potpredsednika SAD Džozefa Bajdena u Beograd.

Na letku, koji su pokazali na početku sednice, a koji su zalepili na nekoliko mesta u zgradi Doma Narodne skupšine, piše: "Bajdenu, nacističko đubre, idi kući" ( Biden, you nazi scum, go home).

Šef poslaničke grupe SRS-a Dragan Todorvić izjavio je Tanjugu da radikali na ovaj način izražavaju protest zbog dolaska Bajdena u Srbiju.

On personifikuje sve zločine koji su učinjeni Srbiji od bombardovanja 1999. godine do otimanja Kosova i Metohije i novih zločina koji će se učiniti Srbiji, kao što je otimanje Vojvodine i deljenje Srbije na sedam regiona", rekao je Todorović.

DSS: SAD traže prećutno priznavanje Kosova

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić izjavio je da su prve izjave američkog potpredsednika Džozefa Bajdena umerene ali i dodao da je u njima prepoznao uslov da Srbija makar prećutno prizna nezavisno Kosovo.

Samardžić je novinarima u Domu Narodne skupštine rekao da su prve izjave Borisa Tadića i Džozefa Bajdena "umirujuće, kurtoazne i umerene", ali da sigurno ne odražavaju ono o čemu su razgovarali u četiri oka i ocenio da je cilj SAD uvlačenje Srbije u NATO.

"Bajden je pomenuo i da će SAD raditi na bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji, ali on zauzvrat traži da Srbija pomogne misiju EU, što je opasna teza jer je cilj Euleksa nezavisno Kosovo", rekao je Samardžić.

Poseta Bajdena Srbiji, prema Samrdžićevim rečima, vrlo je važna jer je reč o potpredsedniku države koja je mnogo lošeg i rđavog učinila Srbiji a Bajden je sinonim politike koja je vođena protiv Srba i Srbije.

Poslanica Nove Srbije, koalicionog partnera DSS-a, Aleksandra Janković izjavila je danas da ju je sramota što je Bajden došao u Srbiju zbog, kako je navela, njegovih izjava o bombardovanju nekadašnje SRJ 1999. godine.

SNS: Bajdena ne treba ozbiljno shvatati

Šef poslaničkog kluba "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić ocenio je da ne treba previše ozbiljno shvatati želju američkog potpredsednika Džozefa Bajdena da Srbija treba da bude članica EU, jer Amerika, rekao je, ništa nije uradila po tom pitanju.

Nikolić je novinarima u parlamentu rekao da je Bajdena trebalo prošetati Beogradom da vidi mesta koja su srušena tokom NATO bombardovanja i zatražiti od njega odgovor zbog čega je to urađeno.

Lider naprednjaka smatra da je trebalo da državni zvaničnici u razgovoru sa Bajdenom čvrsto zastupaju stav o evropskom putu Srbije sa Kosovom u svom sastavu.

"Ako je tako urađeno, bilo bi dobro, a po izjavama ne vidim da jeste", zaključio je Nikolić.

LDP nezadovoljan načinom razgovora

Šef poslaničke grupe Liberalnodemokratske partije Čedomir Jovanović nezadovaljan je načinom na koji su srpske vlasti ušle u razgovor sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, ističući da je njegov dolazak bio za Srbiju velika šansa, koja je propuštena.

Jovanović je novinarima u Domu Narodne skupštine rekao da je nastavljen kontinuitet politike devedesetih.

"Predsednik Republike je, insistirajući na kontinuitetu sa politikom iz devedesetih, pokazao nespremnost i nesposobnost koja će skupo koštati srpsko društvo", rekao je Jovanović.

On je dodao da je Srbija bila dužna da izađe sa novom politikom koja bi bila prihvatljiva za region, pre svega za Sarajevo i Prištinu, a koja bi, kako je naveo, samim tim bila razumljiva i za svet.

Prema njegovim rečima, stavovi po pitanju Kosova su bili prepuni fraza i "izraz politike koja ne nailazi na razumevanje u svetu".

On je rekao da su stavovi o Bosni "deklarativni i da se ne razlikuju od Miloševićevih i da je vlast pokazala nespremnost za stvaranje Srbije 21. veka".

DS: Značajna poruka Bajdena

U vladajućoj koaliciji međutim imaju drugačije stavove. Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je da je veoma značajna poruka americkog potpredsednika Džozefa Bajdena da je Amerika spremna da podrži evropski put naše države i da je svesna da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

"Očekujem da će Bajdenova poseta otvoriti novu stranicu u odnosima Srbije i SAD koja će omogućiti Srbiji da u ostvarenju strateško važnih ciljeva ima podršku Amerike", rekla je ona novinarima u parlamentu.

Kolundžija je istakla da pitanja o kojim Srbija i SAD imaju suprotstavljene stavove ne treba da budu prepreka razvijanju i unapređenju saradnje između dve države.

Prema njenim rečima, Bajdenova poseta potvrđuje da je za Ameriku stabilnost regiona važna i da je Srbija zemlja koja ima značajnu ulogu u tom procesu.

SPS: Bajden razume stav Srbije

Sličan stav ima i šef poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija Branko Ružić.

On je ocenio da je značajno što je potpredsednik SAD Džozef Bajden rekao da razume zašto Srbija neće da prizna nezavisnost Kosova.

Ružić je novinarima u Domu Narodne skupštine rekao da je značajna i izjava Bajdena da podržava evropske integracije Srbije.

On je kazao da očekuje da će nova etapa u odnosima SAD i Srbije doprineti tome da se stvari po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i po pitanju Kosova pomere sa mrtve tačke.

"Veoma je važno da je posle tri decenije otvorena nova moguća saradnja koja je od zajedničkog interesa, a tu, pre svega, mislim na ekonomsku saradnju i investicije", kazao je Ružić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: