Ni gorivo neće još poskupeti

Naftni derivati u Srbiji neće poskupeti sutra, već se nova cena benzina može očekivati u utorak ili sredu, rečeno je B92 u Ministarstvu energetike.

Izvor: B92

Petak, 23.01.2009.

00:08

Default images

Poskupljenje je odloženo, jer resorno ministarstvo još nije dobilo saglasnost ministarstava finansija i trgovine. U ministarstvu energetike kažu da će odobrenje dobiti u ponedeljak, te da će nove cene stupiti na snagu dan po objavljivanju u "Službenom glasniku".

Ministarstvo energetike je predložilo da naftni derivati u Srbiji poskupe u proseku za 8,25 dinara.

Odlaganjem poskupljenja nezadovoljni su prvenstveno uvoznici naftnih derivata. Skoro nedelju dana uvoznici ne isporučuju evro dizel, zbog niskih cena na pumpama, izjavio je za B92 predsednik udruženja privatnih benzisnkih pumpi Nebojša Atanacković.

On ocenjuje da je odlaganje loše i za građane, jer ih u kratkom roku očekuju dva poskupljenja goriva.

Kao razlog za poskupljenje, u ministarstvu navode rast cene nafte na svetskom tržistu za 30 odsto i odluku vlade Srbije da poveća akcize na naftne derivate, cigarete i pivo.

U četvrtak je na sastanku kod premijera Srbije odlučeno da struja i gas neće poskupeti, što je za B92 potvrdio potpredsednik Vlade Ivica Dačić, koji je prisustvovao sastanku.

Dogovoreno je i da bi cena struja mogla da poraste u aprilu za osam odsto, koliko iznosi projektovana inflacija za 2009. godinu, bez obzira što je zamenik generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dragan Tomić ranije najavio poskupljenje od oko 20 odsto.

Vlada je odbila i zahtev “Srbijagasa” da taj energent poskupi za 18 odsto, ali kako je rekao ministar Dačić, Vlada će pomoći tom preduzeću da nadoknadi gubitke.

"U momentu kada, ne samo svetu, nego i Srbiji preti i već smo ušli u ekonomsku krizu, dogovoreno je da se nekim drugim merama Vlade nadomeste gubici koje neka javna preduzeća mogu imati zbog nerentabilne cene onoga što uvoze, tako da je sigurno da u ovom trenutku neće biti poskupljenja gasa i poskupljenja struje do redovnih korekcija cena u aprilu", rekao je Dačić.

Sastanku su prisustvovali i predsednik Srbije Boris Tadić, zatim ministri energetike, finansija i ekonomije - Petar Škundrić, Diana Dragutinović i Mlađan Dinkić, kao i direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Prema rečima Bajatovića, dogovoreno je da Vlada Srbije obezbedi adekvatne garancije za kreditna zaduženja tog preduzeća u toku ove godine, a naredne nedelje Vlada će razmotriti i mogućnost da pomogne “Srbijagasu” sredstvima iz budžeta.

Bajatović je takođe rekao da je na sastanku potvrđen stav da je neophodno da "Srbijagas" preuzme 24 odsto akcija "Jugorosgasa" i time poveća svoj vlasnički udeo u tom preduzeću na 49 odsto.

Premijer Mirko Cvetković, ministri ekonomije i finansija, Mlađan Dinkić i Diana Dragutinović, kao i guverner Radovan Jelašić, danas su definisali detalje podsticajnog dela paketa mera za ublažavanje svetske finansijske krize. Više o tome možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: