Sporan sastav posmatračke misije

Dogovor oko sastava komisije posmatrača tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu nije postignut, što ostaje barijera na putu obnavljanja isporuka gasa Evropi.

Izvor: B92, Beta

Petak, 09.01.2009.

00:03

Default images

Gasprom insistira da u tu komisiju uđu i njegovi predstavnici i predstavnici ruskog Ministarstva energetike, a Ukrajina je saopštila da je spremna da prihvati spisak posmatrača koji sastavi Evropska komisija.

Šef Gasproma Aleksej Miler izjavio je da je Ukrajina pod pritiskom EU prihvatila predlog da u sastavu komsije budu predstavnici Gasproma, Naftogasa, ministarstva energetike Rusije i Ukrajine, kao i predstavnici firmi, uvoznika gasa.

Izvor iz Vlade Rusije, rekao je, međutim, nakon toga Itar-Tasu da "ukrajinska strana u pregovorima sa Gaspromom ponovo dovodi u pitanje sastav međunarodne komisije".

"To znači da Naftogas i dalje oteže i ne pokazuje zainteresovanost za brzo rešenje krize", rekao je taj izvor.

Itar-Tas navodi da je Privredni sud Kijeva danas proglasio nevažećim aneks ugovora između Naftogasa i Gasproma, koji utvrđuje da Ukrajina dobija 1,6 dolara za tranzit 1.000 kubnih metara gasa, na 100 kilometara, za period od 2006. do 2010. godine.

"Time je brzo rešenje problema obnavljanja isporuka gasa za Evropu ponovo dovedeno u pitanje", navodi agencija.

Češki ministar industrije i trgovine Martin Riman izjavio je da danas ne bi trebalo očekivati dogovor o međunarodnoj misiji koja bi trabalo da nadgleda tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu.

Riman je zajedno sa češkim premijerom Mirekom Topolanekom doputovao u Kijev kako bi dogovorili obnovu isporuke ruskog gasa preko ukrajinskih gasovoda za potrošače u Evropi.

Uloga misije

Ruski Gasprom najavljivao je tokom dana da bi već danas mogla biti obnovljena isporuka gasa zemljama Evrope, preko teritorije Ukrajine.

Posmatrači iz Evropske unije koji će nadgledati tranzit ruskog gasa kroz gasovod u Ukrajini, stigli su u Kijev i počeli sa radom.

Čelnici Gasproma najavljuju ubrzavanje izgradnje alternativnih gasovoda Severni i Južni tok.

Ruski gas krenuće ponovo ka Evropi čim bude potpisan sporazum o nezavisnoj posmatračkoj misiji koja će kontrolisati njegov tok kroz teritoriju Ukrajine.

Direktor Gasproma Aleksej Miler rekao je da se nada da će gas poteći već danas a optimizam dele i partneri u EU, gde je saopšteno da su dogovor postigli evropski komesar Žoze Manuel Barozo i ruski premijer Vladimir Putin.

Finalizacija dogovora očekuje se popodne kada u Kijev stiže premijer Mirek Topolanek, premijer Češke koja trenutno predsedava Uniji.

“Rusi su rekli da mogu da osiguraju da gas poteče ka Ukrajini za 30 sati, a Ukrajinci da mogu da ga prebace za manje od 36 sati do granica Evrope. To znači da će biti potrebno najmanje tri dana da gas, kada ponovo poteče, stigne do potrošača u Evropi", objasnio je

Ukrajina je pristala da se uz evropske posmatrače na kontrolnim punktovima rasporede i ruski stručnjaci, što je bio zahtev Moskve. Posmatrači treba da se uvere da celokupna količina gasa namenjenog Evropi stiže na odredište čime bi bile demantovane optužbe Gasproma da Ukrajina neovlašćeno zadržava određene količine za sebe.

"Posmatrači to mogu odmah da vide. To nije nikakav problem, jer je ukrajinski gasovod osavremenjen tako da se svaka informacija dobija u sekundi. Ukrajina je potpuno otvorena i mi smo spremni evropskim posmatračima omogućimo pristup gasovodu", rekao je Arsenije Jacenjuk, poslanik ukrajinskog parlamenta.

Obnavljanje isporuka gasa EU ne rešava ceo problem - Rusija i Ukrajina i dalje ne mogu da se dogovore o ceni gas za isporuke u novoj godini.

U razgovoru sa novinarima iz Rumunije, ruski premijer Vladimir Putin rekao je da veruje da je gasnoj krizi doprinela korupcija u Ukrajini, kojoj se gas prodaje uz posredovanje mešovitog rusko-ukrajinskog preduzeća čije je sedište u Švajcarskoj.

Rusija bi, rekao je Putin, radije poslovala direktno sa nacionalnim kompanijama.

"Imam ponudu za vašeg predsednika. Mi smo spremni da celokupnu količinu gasa koji je potreban Ukrajini za godinu dana, prodamo vama. A vi ga onda prodajte Ukrajini. Može? Zapišite to", saopštio je Putin.

Posle najnovijeg gasnog sukoba, ruski Gasprom saopštio je da je spreman da ubrza radove na gasovodima Severni i Južni tok, čime bi bio umanjen značaj Ukrajine kao glavne trase kojom ruski gas stiže u Evropu.

Ruska kompanija mogla bi, u dogovoru sa zapadnim partnerima, da u projektnoj dokumentaciji uveća i kapacitete Severnog i Južnog toka, izajvio je direktor te kompanije Aleksej Miler.

Situacija i dalje zabrinjavajuća

Situacija sa gasom u pojedinim evropskim zemljama i dalje je zabrinjavajuća.

Slovačka ima rezerve gasa za svega 10 dana, i to samo ukoliko preduzeća budu poštovala restrikcije, što za sada ne čine, rekao je ministar privrede Ljubomir Jahnatek.

Krizni štab Slovačke proglasio je osmi stepen kriznog snabdevanja gasom, što znači da svi koji troše više od 60.000 kubnih metara gasa godišnje ne smeju gas da koriste za proizvodnju, već samo da održavaju sistem.

Austrija ni danas, treći dan zaredom, ne dobija gas iz Rusije, saopštila je austrijska naftna kompanija OMV.

Snabdevanje potrošača i dalje je osigurano iz rezervi i domaće proizvodnje, kao i uvozom iz zapadne Evrope.

Hladnoća, ipak, nije ušla u stanove Austrijanaca zahvaljujući velikim rezervama u skladištima uspostavljenim posle prošle krize oko gasa.

Makedonski ministar spoljnih poslova Antonio Milošoski, s druge strane, uručio je protest makedonske vlade amabasadorima Rusije i Ukrajine u Skoplju, zbog obustave isporuka gasa.

Ministar Milošoski je ambasadorima Rusije i Ukrajine, Vladimiru Solocinjskom Vitaliju Moskolenku, izrazio nezadovoljstvo zbog ponašanja dveju vlada i kompanija Gasprom i Naftogas.

Barozo i Putin potvrdili dogovor

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i ruski premijer Vladimir Putin danas u telefonskom razgovoru potvrdili su sporazum između EU, Rusije i Ukrajine o sastavu i upućivanju posmatračke misije na ključne tačke ukrajinskog gasovoda kojim se ruski gas prenosi ka Evropi.

Evropska unija smatra da su time stvoreni svi uslovi za obnovu isporuka ruskog gasa Evropi, saopštila je Evropska komisija u Briselu i navela da sporazum obuhvata i upućivanje stručnjaka ukrajinske kompanije Naftogas u neka postrojenja i merne stanice gasovoda na ukrajinsko-ruskoj granici, odakle gas kreće ka Evropi.

Putin je, kako je preneo jedan portparol Evropske komisije, rekao Barozu da će uslovi za obnovu isporuka gasa biti ispunjeni čim posmatrači pređu rusko-ukrajinsku granicu, odnosno budu razmešteni na mernim stanicama i drugim bitnim postrojenjima gasovoda kojim se gas prenosi u Evropu.

Predstavnik za štampu Evropske komisije Feran Taradeljas potvrdio je da je EU spremna i da pismeno utvrdi i potpiše sporazum o upućivanju međunarodne nadzorne misije na rusko-ukrajinske gasovode, što je zatražila ruska kompanija Gasprom.

Evropski posmatrači su otišli u Kijev i danas treba da se dogovore o tome na koje će merne stanice i druge punktove biti upućeni.

Predstavnik Evropske komisije je potvrdio da su i ruski posmatrači u međunarodnoj misiji koja treba da nadzire protok gasa preko ukrajinskih gasovoda.

To znači da sada nema više nikakvog razloga da ruski gas ne krene ka Evropi, saopštila je Evropska komisija i stavila do znanja da je rusko-ukrajinski spor oko cena i drugih uslova isporuka gasa njihova međusobna stvar koja ne sme biti povezana sa dostavljanjem gasa Evropi.

U Briselu je navedeno da se to odnosi i na pitanje unošenja nužnih količina gasa za stvaranje dovoljnog pritiska u gasovodima za normalan protok gasa ka Evropi. To je stvar ruskih i ukrajinskih partnera, rekao je zvaničnik Komisije.

Ruska strana je predočila da je za obnovu isporuka gasa potrebne 30 sati, dok Ukrajina smatra da je potrebno 36 sati da ruski gas krene ka Evropi, pošto počne isporuka iz Rusije.

Ukrajinski zvaničnici su dopustili mogućnost da se to vreme možda bitno i skrati.

Putin: Zapadni mediji bili neobjektivni

Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je da zapadni mediji nisu objektivno izveštavali o aktuelnoj krizi snabdevanja gasom, koja je uticala na odnose Rusije i Ukrajine. "Gledao sam izveštaje zapadnoevropskih i severnoameričkih medija, ali tamo, izvinite što ću ovo reći, nisam video bilo kakvu objektivnu procenu. Verujem da me svi koji ovde sede savršeno razumeju", rekao je Putin na konferenciji za novinare organizovanoj za strane medije.

Putin je kazao da ne zna šta će izveštači tih medija sada napisati i "kakve instrukcije su dobili od šefova", ali da, po svemu sudeći, novinari dobijaju instrukcije da izveštavaju "po liniji da je Rusija obustavila isporuke".

"Mi to nismo obustavili. Realna činjenica je da je oticanje gasa prekinuto sa ukrajinske teritorije. Ta zemlja nije ispunila svoje obaveze o tranzitu i ne želi da plati gas", naveo je Putin.

Putin je ocenio da je takvim ponašanjem Ukrajina praktično pretvorila Evropu i Rusiju u taoce svoje ekonomske situacije.

Rusija spremna da poveća kapacitete

Kompanija Gasprom spremna je na ubrzanje radova na gasovodima Severni i Južni tok i na uvećanje njihovih kapaciteta, ukoliko se zemlje učesnice koje dobijaju gas obrate sa takvim zahtevom, izjavio je Aleksej Miler.

"Ukoliko se naši zapadni partneri obrate s predlogom da se projektni kapaciteti Južnog, kao i projektni kapaciteti Severnog toka, povećaju i obrate s molbom za ubrzavanje predaje objekata, Gasprom će pozitivno reagovati na te predloge", rekao je Miler.

Projekat Južni tok, planiranog kapaciteta 30 milijardi kubika gasa godišnje, Gasprom izvodi zajedno s italijanskom kompanijom ENI i on podrazumeva polaganje gasovoda po dnu Crnog mora do bugarske obale i potom kopnenim putem jugozapadnim i severozapadnim krakom preko zemalja jugoistočne Evrope do Italije i Austrije.

Severni tok podrazumeva polaganje prvog cevovoda propusne moći od 27,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje i potom drugog paralelnog istog kapaciteta, po dnu Baltičkog mora od severa Rusije do nemačke luke Grajfsvald.

Nova cena za Ukrajinu - tržišna

Ukrajina bi trebalo da plati gas po tržišnim cenama, odnosno oko 470 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, izjavio je portparol Gasproma Sergej Kuprijanov.

On je novinarima izjavio da se pozicija Gasproma uvek podudara sa pozicijama predsednika i Vlade Rusije, a to znači da postoji zajednički stav da sa Ukrajinom treba preći na tržišne odnose.

"Ako cena za gas, koja za druge države istočne Evrope iznosi 470 dolara za prvo tromesečje 2009. godine, onda bi i Ukrajina trebalo da plati tržišnu cenu", naveo je Kuprijanov.

Šef Gasproma Aleksej Miler je ranije rekao da bi Ukrajina trebalo da plati 450 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev danas je kazao da je prošle godine Ukrajina plaćala za 1.000 kubnih metara ruskog gasa 179,5 dolara, a da su ga ukrajinski potrošači plaćali po 320 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: