Eksplozija u sedištu Vlade Tajlanda

Najmanje 34 osobe su povređene u eksploziji granate koja se dogodila oko ponoći po lokalnom vremenu u sedištu tajlandske Vlade u Bangkoku.

Izvor: Tanjug

Subota, 29.11.2008.

11:43

Default images

Tu je više hiljada pripadnika i simpatizera opozicione Narodne alijanse za demokratiju (PAD), koji su još u avgustu zauzeli kancelariju premijera, nameravalo da održi demonstracije, javila je tajlandska televizija.

"Sišao sam s bine oko pola sata pre nego što je granata pala među okupljene", rekao je lider PAD-a Surijasai Katasila, za televizijski kanal 3.

On je okrivio simpatizere Vlade za ovaj napad, koji se dogodio nekoliko sati pošto je PAD pojačao kontrolu nad međunarodnim aerodromom "Suvarnabumi" u Bangkoku i napao policijske punktove, postavljene kako bi se sprečilo da se još demonstranata priključi blokadi.

Politička kriza, koja potresa Tajland već tri godine, pogoršana je otkako je PAD u ponedeljak započeo "finalnu bitku" za rušenje Vlade koju optužuje da je pion bivšeg lidera Taksina Šinavatre, svrgnutog u puču 2006. godine.

U Tajlandu je u poslednjih 76 godina bilo 18 državnih udara i pokušaja državnih udara.

Demonstranti i dalje na aerodromima

Oko dve hiljade demostranata primorala je, bez nasilja, 150 tajlandskih policajaca da se udalje oko kilometar od međunarodnog aerodroma Suvarnabumi u Bangkoku.

Jedan dan pošto je šef policije zatražio da se oštro razračuna sa demostrantima, policijski komandanti na terenu naveli su da još neće rasteravati silom demostrante sa dva aerodroma u Bangkoku - "Suvarnabumi" i "Don Maung".

Pristalice PAD-a neće da rizikuju, pa su danas ispumpali gume na ambulantnim i policijskim vozilima kod policijskog kontrolnog punkta, dok su nekoliko vozila ostala preprečena nasred puta, navodi agencija Rojters u najnovijem izveštaju iz tajlandske prestonice.

Tajlandski premijer Somčaj Vongsavat juče je najavio da će vlada preduzeti "blage mere" protiv demonstranata koji su zauzeli dva aerodroma u Bangkoku.

Nešto ranije, on je smenio šefa nacionalne policije, generala Patčaravatu Vongsuvana, dan posle proglašenja vanrednog stanja (u četvrtak) na dva aerodroma u Bangkoku, koje su zauzeli antivladini demonstranti.

Komandant tajlandske armije Anupong Paočinda je, u sredu pozvao vladu da podnese ostavku i odmah raspiše izbore radi izlaska iz duboke političke krize, a pošto je tajlandski sindikati zaposlenih u javnom sektoru započeo opštenacionalni štrajk.

Više od 10.000 demonstranata blokiralo je u ponedeljak tajlandski parlament, u najnovijem nastojanju da obore vladu, primoravši poslanike da odlože važnu sednicu.

Sutradan, u utorak, demostranti su blokirali autoput koji vodi do starog aerodroma "Don Muang", severno od Bangkoka, gde su otvorene privremene vladine kancelarije.

Demonstranti od 26. avgusta blokiraju kompleks u kome se nalazi kancelarija premijera, a zatim i glavni tajlandski međunarodni aerodrom "Suvarnabumi" traževći ostavku premijera.

Preko aerodroma "Suvarnabumi", na jugoistoku Bangkoka, godišnje u Tajland dođe oko 14,5 miliona putnika, odnosno 125.000 dnevno, i njegovo duže zatvaranje bi ugrozilo turizam koji je jedna od najprofitabilnijih privrednih grana Tajlanda.

Pripadnici PAD-a, koji su pre šest meseci započeli proteste tražeći ostavku premijera, navode da neće odblokirati aerodrome dok premijer Vongsavat ne preda vlast.

Premijer je uzvratio da nikada neće podneti ostavku, da neće da raspusti parlament niti brzo raspisati izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: