Budžet probio sve rokove

Iako su probijeni svi zakonski rokovi, prema najavama ministara, Vlada Srbije na sutrašnjoj sednici neće postići dogovor o budžetu za narednu godinu.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 26.11.2008.

17:54

Default images

Dok predstavnici vlasti u Skupštini očekuju budžet do kraja nedelje, u Vladi se nezvanično može čuti da pojedina ministarstva nisu zadovoljna preraspodelom sredstava. Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je večeras da predlog budžeta verovatno neće biti na dnevnom redu sutrašnje sednice Vlade Srbije.

Da bi do dogovora došlo, 24 ministarstva treba da se uklope u planirani budžetski deficit od 40 milijardi dinara. Prema nezvaničnim informacijama, taj posao za sada ide teško, jer pojedina ministarstva nisu zadovoljna planiranom preraspodelom novca.

Ipak, u parlamentu ne vide razloge za pesimizam. Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović kaže da se predlog budžeta privodi kraju:

“Znate koliko je pomoći bilo i od MMF-a, koliko je delikatno u ovim novim ekonomskim okolnostima napraviti plan distribucije finansijskih sredstava, ali budžet će do kraja nedelje svakako stići, ja se nadam. Očekujem budžet u najgorem slučaju sledeće sedmice da bude u Skupštini“, kaže ona.

Opozicija ne vidi toliki prostor za optimizam. Zamenik šefa poslanika Demokratske stranke Srbije Rade Obradović kaže da nema opravdanja za kašnjenje budžeta. “Ako pričamo o evropskim integracijama, o tome da zovemo strane investitore, o priči da treba da podignemo kreditni rejting, ako budžet kasni mesec i po dana - danas vidimo najavu u novinama da budžeta izgleda uopšte neće ni biti već će se ići na privremeno finansiranje", navodi Obradović i dodaje:

"Onda otvoreno pitamo kako privremeno finansiranje i kako vlada koja ne može da usaglasi stavove vezano za ekonomsku politiku i ne može da predvidi mere štednje, može da bude kredibilna u svetu i u državi?“

Paralelno sa problemima koje premijera prate u kreiranju budžeta, aktuelne su i kritike na račun mera koje se od Vlade očekuju usled recesije.

Premijer poziva opozicione partije da o tome razgovaraju. Predstavnici stranaka smatraju da poziv jeste zakasneo, ali da bi ga trebalo prihvatiti.

“Imamo nameru da premijeru izložimo svoj program Srpske napredne stranke koji bi trebalo da doprinese boljem životu građana Srbije u situaciji kada očekujemo najjači uticaj svetske finansijske krize, ali početkom, odnosno polovinom iduće godine“, rekla je Jorgovanka Tabaković iz SNS-a.

“Mislim da je prvi korak razgovor nas i gospodina Cvetkovića, potom bi moralo doći do susreta predstavnika Vlade i šefova svih parlamentarnih stranaka“, poručuje lider LDP-a Čedomir Jovanović.

“To je put kojim se može umanjiti šteta, a ona je već proizvedene, između ostalog i zbog toga što je vlada isuviše dugo ignorisala parlament - raspravu u parlamentu, i izbegavala inicijative koje bi je dodatno obavezivale jer mi smatramo da će nakon tog susreta i premijer i čitava vlada biti u obavezi da nešto urade“, kaže on.

Svetska finansijska kriza traje već dva meseca. Premijer sa opozicijom razgovore o merama protiv te krize trebalo bi da počne sledeće nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: