Zabrana "Marša za jedinstvo Srbije"

MUP Srbije zabranio je skup pod nazivom "Marš za jedinstvo Srbije" 11. oktobra u Beogradu iz bezbednosnih razloga, navodi se u saopštenju policije.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 09.10.2008.

00:14

Default images

Ministar policije Ivica Dačić potvrdio je u Skupštini da je skup neonacista zabranjen i apelovao na Antifašističku kampanju da odustane od svoje šetnje kako bi se sprečili neredi. Organizatori oba skupa najavljuju da neće odustati od okupljanja, a u policiji kažu da će, ukoliko bude potrebe, intervenisati.

Organizacije "Krv i čast" i "Nacionalni stroj" najavile su da će se u subotu okupiti na platou ispred Filozofskog fakulteta. Skup po imenu "Srpski marš 2008" okarakterisan je kao neonacistički, te su aktivisti "Antifašističke kampanje" pozvali na kontra miting koji bi trebalo da se održi sat ranije na istom mestu.

Ministar policije objasnio je da "Srpski marš 2008" nije prijavila organizacija, već Zlatan Jovanović kao pojedinac.

"Proverom smo ustanovili da je čovek povezan sa organizacijama koje su profašističke i policija je zabranila. Istovremeno, došao je dopis da će u isto vreme i na istom mestu biti održan i drugi skup", rekao je Dačić.

"Nemoguće je da policija radi svoj posao, a da bude između dve vatre. Mi molimo organizatore antifašističkog okupljanja da to urade na drugom mestu i u drugo vreme", kazao je on.

Dačić dodaje da je skup neonacista zabranjen na inicijativu tužilaštva.

"Mi ćemo taj skup zabraniti i intervenisati", rekao je on.

Međutim, aktivisti "Antifašističke kampanje" ne odustaju od svog protesta.

Oni navode da ne mogu udovoljiti njegovoj molbi jer se, kako kažu, iz njegove izjave zaključuje da je strah jedini razlog zbog koga oni ne bi trebalo da budu tamo.

Dodaje se da je besmisleno da u 2008. građani i građanke Beograda ne mogu da se skupe zbog straha od fizičkog napada na njih, te da će skup antifašističke kampanje biti održan kako je i planirano.

Iako smatraju da fašizmu nije mesto u Srbiji, srpski poslanici podeljenih su mišljenja o opravdanosti zabrane tih skupova.

"Mogućnost sukoba i nereda i rizika po učesnike je velika i mislim da je dobra procena policije. Oni nisu zabranili antifašistički skup, ali su upozorili na stepen rizika", kaže šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija.

"Mi ćemo tražiti od MUP-a da izmeni odluku i da jasno kaže da zabranjuje, primenjujući Ustav i zakone ove zemlje, skupove nacista i svih onih koji veličaju fašizam", kaže predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

"Sa druge strane, uvereni smo da bi jednom takvom zabranom bila otklonjena opasnost po ugrožavanje javnog reda i mira i da nikakav skup antifašista ne bi mogao da ugozi tu bezbednost, niti se na takav način ljudi koji štite evropske vrednosti ove zemlje smeju tretirati", kazao je Jovanović.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović nije želeo da komentariše odluku MUP-a.

"Ne bih davao političku konotaciju. MUP treba da radi u skladu sa zakonom", rekao je Todorović.

Policija je i prošlog oktobra zabranila neonacistički skup u Novom Sadu, ali je u znak protesta u isto vreme održan i protest više antifašističkih grupa i političkih stranaka. U incidentima koji su usledili povređeno je 56 osoba, a privedene su četiri.

Antifašistička kampanja ne odustaje od protesta

Podsetimo, pokret "Antifašistička kampanja" saopštio je ranije da neće odustati od protesta protiv fašizma koji je zakazan za 11. oktobar.

U saopštenju tog pokreta navodi se da izjava ministra policije Ivice Dačića da će biti zabranjeni ne samo fašistički skup, već i protest Antifašističke kampanje, "neće sprečiti spontano mirno okupljanje građana koji žele da pokažu da su spremni da spreče pojavu nacizma u Srbiji".
Antifašisti tokom prošlogodišnjeg nacistièkog skupa u Novom Sadu (FoNet, arhiva)
Antifašistička kampanja je saopštila da policija nije dostavila zvanično obaveštenje o eventualnoj zabrani skupa, a da je u medijima obrazložena jedino zabrana nacističkog marša, i to činjenicom da je odgovorno lice skupa povezano s neonacističkim organizacijama.

Da podsetimo, posle najave ultradesničarskih organizacija kao što su "Krv i čast" i "Nacionalni stroj" da će organizovati "Srpski marš 2008", reagovala je i organizacija "Antifašistička kampanja", koja je najavila svoj skup na istom mestu, i to samo sat pre ultradesničara.

"MUP neće dozvoliti održavanje nijednog skupa tog dana i nećemo dozvoliti da se u Beogradu ili bilo gde u Srbiji propagiraju nacističke i profašističke ideje", rekao je ministar policije Ivica Dačić obrazlažući odluku o zabrani skupova. Ostaje, međutim, nejasno zašto je zabranjen i antifašistički skup. Portparolka "Antifašističke kampanje" Milica Đorđević za B92 kaže da oni još uvek nisu dobili zvanično obrazloženje policije i da su zapanjeni takvom odlukom MUP-a.

"Zapanjeni smo iz razloga što se, na neki način, izjednačava antifašizam sa fašizmom, odnosno one vrednosti koje mi zagovaramo, a to je tolerancija, nenasilje, pravo na različitost stavljaju se kao pretnja koja je ista kao fašistički skup", kaže ona.

Ombudsman Saša Janković sinoć nije želeo da komentariše konkretne poteze MUP-a. On je rekao da zakonski propisi omogućavaju da konačnu ocenu zakonitosti zabrane okupljanja može dati sud.

Janković je, ipak, rekao da država mora poraditi na dugoročnijoj strategiji borbe protiv fašističkih i sličnih organizacija.

"Ako se deluje samo policijskim zabranama, to može izazvati negativan efekat", kaže Janković.

"Za postizanje krajnjeg cilja od ključnog je značaja uspeh mera usmerenih ka osnaživanju pravih, trajnih društvenih vrednosti kakve su, recimo, vraćanje značenja vaspitanja, obrazovanja, ali i poboljšanje njegovog kvaliteta i dostupnosti, borba protiv diskriminacija ili borba za dostojanstvo građana svuda i u svakoj prilici, strategija za mlade... ", rekao je Janković.

"Bez uspeha ovih dugoročnih mera, zabrane će možda proizvesti i negativne posledice", rekao je on.

Odluku da se zabrani održavanje mitinga najavljenih za subotu 11. oktobar podržao je i ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić. On je ocenio da je zabrana bila očekivana jer su nadležni došli do zaključka da na tim mitinzima može doći do ugrožavanja tuđih prava.

Da se ni postojeći zakoni ne primenjuju efikasno, svedoči nedavno iskustvo. Sankcije još nisu stigle izgrednike koji su kamenicama zasuli učesnike antifašističkog skupa prošlog oktobra održanog u Novom Sadu, a taj postupak je i dalje u predistražnoj fazi.

Posle incidenata od pre tri godine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, kada je prekinuta tribina posvećena antifašizmu, petnaestorici članova "Nacionalnog stroja" su, po oceni mnogih, izrečene simbolične kazne.

Liga socijaldemokrata Vojvodine uputila je parlamentu predlog zakona o zabrani neonacističkih okupljanja, uz obrazloženje da je to put da se spreči zloupotreba Ustavom zagarantovane slobode govora.

Da bi se sprečili protesti ultradesničara sa kojih se često čuje govor mržnje i koji se često završavaju nasiljem, potrebno je da se zakon o sprečavanju okupljanja uskladi sa Ustavom, kaže za B92 bivši predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić.

"O tome postoji jedan širok osnov u Ustavu koji zahteva, omogućava i, po svoj prilici, nameće prosto da se što pre stari zakon dopuni. Pogotovo u sferi ograničavanja javnog okupljanja, gde se kaže da se to okupljanje može zabraniti u slučaju kada se njime ugrožavaju prava drugih", rekao je Vučetić.

"A nesumnjivo da delovanje jedne profašističke organizacije na javnom mestu ugrožava prava drugih jer ovo je zemlja demokratije koja zabranjuje proklamovanje rasne, verske i druge mržnje", dodaje Vučetić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: