Skupština ponovo blokirana

Skupština završila večeras u 20 časova rad, ali tokom rasprave poslanici nisu dotakli nijednu tačku dnevnog reda, radikali nastavili reklamiranje Poslovnika.

Izvor: B92, Beta

Petak, 26.09.2008.

03:16

Default images

Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović je posle desetočasovne sednice na kojoj se raspravljalo po Poslovniku o radu Skupštine, zaključila raspravu o prvoj tački dnevnog reda i najavila za ponedeljak u 10 časova nastavak sednice kada će poslanici preći na drugu tačku dnevnog reda.

O prvoj tački dnevnog reda - izboru članova Saveta Narodne banke Srbije, nije ni bilo diskusije jer su se poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) sve vreme javljali po Poslovniku.

Radikali su tokom rasprave tražili da im se vrate mandati poslanika koji su iz SRS prešli u poslanički klub "Napred Srbijo" Tomislava Nikolića.

Poslanici SRS su naveli da će istrajati u tom svom zahtevu i odbacili ocene da opstruiraju rad Skuspstine, optužujući poslanički klub "Napred Srbijo" da to čini.

Predstavnici vladajuće većine apelovali su na radikale da ne zloupotrebljavaju Poslovnik i da omoguće normalan rad Skupštine, ali su oni i dalje govorili mimo dnevnog reda.

Predsednica Đukić Dejanović i potpredsednica Skupštine Gordana Čomić koja je povremeno predsedavala sednicom, danas su izrekle
nekoliko opomena i oduzele reč poslanicima SRS jer nisu govorili o dnevnom redu.

Za izrečenu opomenu poslanik mora da plati kaznu od 3.000 dinara.

Na dnevnom redu sednice je izbor članova Saveta Narodne banke Srbije, izbor zamenika zaštitnika gradjana, imenovanje zamenika sekretara
Skupštine i predlozi odluka o prestanku dužnosti nosilaca pravosudnih funkcija.

Skupština je danas po hitnom postupku donela odluku o odredjivanju pritvora sudiji Trgovinskog suda u Beogradu Željku Munjizi osumnjičenog za kršenje zakona pri stečaju BIM Slavije.
Nada Kolundžija i drugi predstavnici DS-a u Skupštini (Beta)
Slavica Đukić-Dejanović je sednicu prekinula posle skoro dva sata reklamiranja Poslovnika, tokom kojih je izrekla desetak opomena poslanicima SRS-a koji nisu govorili o tačkama sa dnevnog reda, kao ni o odrebama Poslovnika po kojima su se javljali za reč.

Dušan Marić: Kao što sam rekao juče, u utorak smo aktivirali blanko ostavke odbornika u Skupštini opštine Smederevo…

Slavica Đukić-Dejanović: Gospodine Mariću, nije bilo povrede poslovnika.

Dušan Marić: Javio sam se juče...

Slavica Đukić-Dejanović: Mnogo se vas javilo juče, meni je svaki dan novi. Izričem vam opomenu, gospodine Mariću... Posle određivanja pauze, predsednica Skupštine pozvala je šefove poslaničkih grupa na konsultacije.

Poslanici SRS-a naveli su da će istrajati u svom zahtevu da im se vrate mandati i odbacili navode da opstruišu rad parlamenta, optužujući pristalice Tomislava Nikolića da to čine.

Poslanici SRS-a su ocenili da su obespravljeni i da se prema njima "sprovodi svojevrsni mobing jer ih šikaniraju, oduzima im se reč i preti im se".

Slavica Đukić-Dejanović je nakon dužeg javljanja radikala po Poslovniku, koji su postavljali pitanja o mandatima poslanika, kazala da će zakazati sednicu samo za poslanička pitanja u periodu redovnog zasedanja.

Nakon što je izrekla više opomena i oduzela reč nekolicini poslanika SRS-a, oni su je optužili da je dobila instrukcije da se "tako represivno ponaša".

Slavica Đukić-Dejanović je kazala da ne prima naloge ni instrukcije ni od koga, već da se rukovodi Ustavom i Poslovnikom i da se trudi da ima isti stav prema svim poslanicima.

Na dnevnom redu Skupštine Srbije je, između ostalog, i predlog odluka o prestanku dužnosti nosilaca pravosudnih funkcija.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović obavestila je poslanike da se nova vanredna sednica, koja je bila zakazana za danas u 10 sati, a na čijem dnevom redu je set antikorupcijskih i viznih zakona, pomera dok se ne završi sednica koja je u toku.

Podsetimo, Skupština juče nije ni počela raspravu o dnevnom redu jer su poslanici Srpske radikalne stranke ceo dan kritikovali izveštaj MUP-a o dešavanjima na mitingu radikala 29. jula i zahtevali da im se vrate mandati poslanika koji su iz SRS prešli u poslanički klub "Napred, Srbijo" Tomislava Nikolića.

Na dnevnom redu tekuće sednice su i predlozi odluka o prestanku funkcije i izboru članova Saveta Narodne banke Srbije, koje je podneo Odbor za finansije i predlog odluke o izboru zamenika zaštitnika građana, koji je podneo ombudsman.

"Privesti Skupštinu nameni"

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da se parlament mora privesti osnovnoj nameni, a to je zakonodavna aktivnost. Kako je kazala novinarima u Skupštini, polusatnu pauzu u radu odredila je zato što su u parlament stigli "neki dopisi", ali i kako bi obavila konsultacije sa članovima poslaničkih grupa radi dogovora da rade po dnevnom redu.

Slaviča Đukić-Dejanović je izjavila da je danas malo rigoroznija, ali da je samo poštovala Poslovnik i da nije bilo krupnijih sankcija.

"Moramo se vratiti dnevnom redu, jer su građani poslanike izabrali da se bave zakonodavnom aktivnošću, a ne samo politikom. Zato šaljem apel poslanicima da rade svoj posao", kazala je ona.

Kako je navela, veći stepen tolerancije do sada je praktikovan kako bi se omogućilo postizanje saglasnosti, ali "kao što vidite srpska politička scena je takva da dnevno ima novih razloga da ne radimo po dnevnom redu nego da elaboriramo neke nove događaje".

Navodeći da Skupština mora da se privrede nameni zbog koje postoji, ona je ocenila da je ono što poslanici SRS-a rade u parlamentu "njihov politički stil" i način iskazivanja uverenja.

"Ja protiv toga nema ništa, ali ne mogu dozvoliti da Skupština bude mesto gde to čine", navela je ona.

Opomena koju izrekne predsednica poslaniku povlači novčanu kaznu od 3.000 dinara.

"Ne opterećivati građane problemima u SRS-u"

Predstavnici vladajuće koalicije naveli su da parlament nije mesto za rešavanje pitanja poslaničkih mandata, već da su za to nadležni drugi organi i pozvali poslanike SRS-a da se vrate raspravi o dnevnom redu i da ne opterećuju građane problemima u SRS-u.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija rekla je u popodnevnom delu rada da radikali pričom o mandatima pokušavaju da razore čitavu jednu instituciju i istakla da SRS nema pravo da drži celu Srbiju kao taoca zbog problema u SRS-u i da svojim nastupom vređa građane Srbije.

"Da vam je ključna tema mandati pokrenuli biste proceduru za utvrđivanje kome pripadaju mandati. To ova govornica nije. Vi ovde ne rešavate problem već raspravljate međusobne odnose, a to nikoga nije briga", rekla je Kolundžija.

"Šta ste vi i koga stvorili i u šta se neko pretvorio to je vaš problem koji treba vi da rešite. Nemate pravo da uzurpirate čitavu jednu instituciju jer mislite da ste jedini naslednik bračne tekovine. Rešite to u nadležnim insitucijama", poručila je Kolundžija.

Na to je poslanica SRS-a Vjerica Radeta rekla da priča o mandatima i te kako ima veze sa parlamentom i da to pitanje treba da razreši predsednik Srbije Boris Tadić pod čijom se "dirigentskom palicom dogodio neuspeli puč u SRS-u".

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Branko Ružić rekao je da radikali treba da prekinu opstrukciju parlamenta ako im je stalo do države, a ne da se "kao neke žene preko plota prepucavate ko i koliko ima mandata".

"Ne možemo da raspišemo izbore da utvrdimo ko ima više mandata", rekao je Ružić i upitao radikale da li bi tražili od Nikolića da vrati mandat da je kojim slučajem pobedio na predsedničkim izborima.

Ružić je dodao da opozicija treba među sobom da se dogovori o predsedničkim mestima u odborima, a ne da to pitanje rešava vladajuća koalicija.

Radeta: Svim dozvoljenim sredstvima za mandate

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta izjavila je da će SRS svim dozvoljenim zakonskim sredstvima insistirati na tome da se poštuje izborna volja građana i da se toj poslaničkoj grupi vrate mandati poslanika koji su se priklonili Tomislavu Nikoliću.

"Radimo isljučivo po Poslovniku. Insistiramo na onome što jeste pravo SRS. Mi smo poslanička grupa sa 78 mandata izabrani na listi 'SRS - Vojislav Šešelj'", rekla je Radeta novinarima u Skupštini Srbije.

Na pitanje zašto SRS zvanično ne zatraži vraćanje mandata, Radeta je rekla da će SRS to tražiti po svim zakonom dozvoljenim sredstvima.

Nikolić: Dva predsednička mesta u odborima

Šef poslaničke grupe "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić izjavio je da tom klubu, prema broju poslanika, pripadaju dva predsednička mesta u skupštinskim odborima. Nikolić je novinarima u Skupštini rekao da trenutno poslanici koji su iz SRS prešli u grupu "Napred Srbijo" imaju četiri predsednička mesta u skupštinskim odborima i da će na dva mesta podneti ostavke.

Nikolić je rekao da, izuzev Administrativnog odbora, "radikali mogu da biraju šta hoće". On je istakao da neće podneti ostavku na mesto predsednika Administrativnog odbora i da mogu da ga razreše ako za to imaju većinu glasova članova odbora.

On je dodao i da nigde u proceduri ne postoje zahtevi SRS da joj se vrate poslanički mandati, što, prema njegovoj oceni, znači da radikali ne žele da razreše tu situaciju kako bi imali temu za skupštinske debate.

"Ne postoji način da SRS ima onoliko mandata koliko je imala kada je bila jedinstvena", poručio je Nikolić.

Komentarišući dvodnevnu blokadu rada parlamenta od strane poslanika SRS, Nikolić je rekao da ne očekuje da će to još dugo trajati jer su radikali, prema njegovoj oceni, uvideli da su preterali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: