I vanredna sednica - po starom

Poslanici SRS-a su i posle druge pauze na vanrednoj sednici Skupštine nastavili da govore o mandatima poslaničke grupe "Napred, Srbijo".

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 25.09.2008.

01:41

Default images

Skupština u "staroj slavi" nastavlja rad - vladajuća većina i dalje ne uspeva da obezbedi funkcionisanje parlamenta. Poslanici SRS-a optužili su Borisa Tadića za pokušaj rasturanja SRS-a, a poslanici DS-a odgovorili su da niko ne može da tera Skupštinu da krši Ustav i oduzima mandate. U parlament je stigao izveštaj o hapšenju Radovana Karadžića, ali je proglašen službenom tajnom.

Izveštaj su napravile tri tajne službe - BIA,VBA i VOA - i proglašen je državnom tajnom, tako da članovi Odbora za bezbednost koji su imali prilike da ga pročitaju nisu mogli da saopšte detalje. Međutim, opšta je ocena da je izveštaj štur i da ne sadrži dovoljno informacija.

"Apsolutno sam nezadovoljan izveštajem, koji je očigledan pokušaj da se izbegnu odgovori na konkretna pitanja", rekao je predsednik Odbora Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost Dragan Todorović (SRS) novinarima u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, prosto je nezamislivo da su dopis potpisali direktori BIA i vojnih službi bezbednosti.

"Na pojedinačno pitanje svim službama, oni su seli, dogovorili se i napisali na jednom parčetu papira i to potpisali, a tražili smo da se svako izjasni po tom pitanju", kazao je Todorović.

Kako je naveo, izveštaj je dostavljen članovima Odbora i, kada se oni upoznaju, biće zakazana sednica Odbora.

Bez govora o dnevnom redu

Prethodno je Skupština Srbije drugi put prekinula rad jer je dnevni red potisnut u drugi plan polemikom poslanika SRS-a i Tomislava Nikolića, kao i raspravom o izveštaju MUP-a o mitingu radikala.

I radikali i Nikolić su ocenili da je izveštaj policije o mitingu Srpske radikalne stranke 2. jula u Beogradu loš, ali su sa kritika izveštaja vrlo brzo prešli na međusobne optužbe o rascepu u toj stranci.

Predsednica parlamenta neuspešno je u dva kruga konsultacija ubeđivala poslanike Srpske radikalne stranke da odustanu od blokade rada parlamenta i omoguće da počne rasprava po dnevnom redu.

Sve ono što je već viđeno pred odlazak na letnju pauzu, demonstrirano je i danas. Za skupštinskom govornicom bilo je tema sve osim planiranog na dnevnom redu.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović prekinula je peto vanredno zasedanje da bi održala konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa.

Prethodno je predsednica parlamenta već jednom prekinula sednicu kako bi održala konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa, jer su poslanici od jutros govorili mimo dnevnog reda.

Uprkos tome, radikali su nastavili da izlaze za govornicu i kritikuju izveštaj MUP-a povodom dešavanja na mitingu posle hapšenja Radovana Karadžića.

Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da je izveštaj MUP-a o dešavanjima na mitingu profesionalan, ali da ga procenjuje 250 poslanika i da se uglavnom isti ljudi određenih političkih opcija javljaju za reč i iznose primedbe za skupštinskom govornicom.

"Ova anarhija vređa dostojanstvo Skupštine Srbije", rekla je predsednica i dodala da je ranije, na sastanku sa šefovima poslaničkih grupa, dogovoreno da se raspravlja o tačkama dnevnog reda, što se nije dogodilo.

Na dnevnom redu sednice se, između ostalog, nalazi i izbor novih članova Saveta Narodne banke. Sednicu je, na zahtev 116 poslanika, zakazala predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović.

Prema najavama, parlament bi trebalo i da razreši dužnosti više nosilaca pravosudnih funkcija.

Dužnosti bi trebalo da bude razrešen i sudija Vrhovnog suda Srbije Ljubomir Vučković, koji je pravosnažno osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog primanja mita.

Odbor za finansije predložio je parlamentu da za članove Saveta Narodne banke izabere Zoricu Mladenović i Milojka Arsića, i to na period od pet godina. Mladenovićevu je predložila poslanička grupa G17 plus, a Arsića poslanička grupa Za evropsku Srbiju.

Parlament, na predlog zaštitnika građana Saše Jankovića, treba da izabere četiri zamenika koji su specijalizovani za određene oblasti - zaštitu prava deteta, rodnu ravnopravnost, prava lica lišenih slobode, osoba sa invaliditetom, kao i prava nacionalnih manjina.

Optimistična očekivanja vladajuće koalicije su da bi već sutra mogla da počne sednica na čijem dnevnom redu su tzv. šengenski zakoni, zakoni koji su neophodni da bi Srbija došla na "belu šengensku listu".

Sednica je prekinuta večeras oko 18.30 bez rasprave o tačkama dnevnog reda, a biće nastavljena sutra.

Poslanici SRS-a o izveštaju MUP-a

Poslanici Srpske radikalne stranke, umesto rasprave o dnevnom redu, za skupštinskom govornicom izražavali su nezadovoljstvo izveštajem MUP-a o dešavanju na mitingu radikala i verbalno se sukobljavali sa bivšim šefom poslaničke grupe Tomislavom Nikolićem.

Radikali smatraju da izveštaj o mitingu, iako loš, pokazuje da je neko namerno organizovao nerede, kako bi skup bio pretvoren u haos i za to optužena Srpska radikalna stranka.

"Izveštaj je frapantan, uvredljivi su pojedini delovi... Pojedini delovi ovog izveštaja govore u prilog tvrdnji da je sve inscenirano u režiji vrha Demokratske stranke", rekla je poslanica radikala Nataša Jovanović.

I dojučerašnji zamenik predsednika radikala Tomislav Nikolić kritikovao je izveštaj policije, uz ocenu da on vređa dostojanstvo Skupštine. Međutim, radikali su mu odmah poručili da nema pravo da govori o toj temi, jer je neovlašćeno u Skupštini.

Nikolić je bivšim stranačkim kolegama poručio da se neće baviti njima, a oni - ako baš moraju da se bave njegovim imenom - neka daju nekog radikala koga Srbija poznaje. Šef poslaničke grupe SRS-a Dragan Todorović kazao je da izveštaj MUP-a potvrđuje sumnje radikala da je "neko namerno organizovao nerede" na mitingu te stranke 29. jula u Beogradu.

Todorović je na početku sednice Skupštine Srbije, reklamirajući povredu Poslovnika, kazao da su neredi na mitingu pripremani i organizovani kako bi skup bio pretvoren u haos, a potom za to bio optužen SRS.

"Te činjenice su nesporne, i iz materijala televizija koje su snimale događaje na mitingu to se vidi", kazao je Todorović.

On je rekao da se iz izveštaja vidi da je na miting iz Srbije pozvano 1.725 pripadnika MUP-a, pored onih iz Beograda, a da je MUP identifikovao samo 310 pripadnika navijačkih klubova.

Todorović je kazao da MUP nije pokrenuo odgovornost onih koji su naredili upotrebu prekomerne sile, navodeći da za nerede ne treba da odgovaraju samo oni koji su najniži u lancu komande.

On je istakao da je upotrebu gumenih metaka mogao da naredi samo ministar ili direktor policije.

Šef poslaničke grupe "Napred, Srbijo" Tomislav Nikolić takođe je za govornicom kritikovao izveštaj MUP-a Srbije, navodeći da se njime "potcenjuje" Skupština. Nikolić je pozvao policiju da dostavi novi izveštaj.

"Oni koji sada baštine SRS, treba da otvore pravu raspravu o tome (izveštaju MUP-a). Mi ćemo sačekati da ta tačka bude na dnevnom redu. Policija je brutalno napala građane Srbije i odgovornost ne može da padne na nekoliko policajaca. To je sramota", kazao je Nikolić.

"Mislim da izveštaj MUP-a mora da se nađe što pre na dnevnom redu i prva jesenja sednica mora da bude posvećena tome, jer je otvoren novi način ponašanja prema opoziciji", kazao je Nikolić i ocenio da je "policija brutalno napala građane i da odgovornost ne može da padne samo na nekoliko policajaca".

Polemika radikala i Nikolića

Nakon Nikolićevog obraćanja, reagovao je Dragan Todorović, koji je podsetio na slučaj u Socijalističkoj partiji Srbije kada je došlo do podela u toj stranci i kada je iz nje izašao Branislav Ivković.

Todorović je kazao da je DOS tada pocepao SPS koristeći Ivkovića.

On je kazao da se sada dešava slična situacija, ali da se stvara lažna dilema između Vojislava Šešelja i bivšeg zamenika predsednika SRS-a Nikolića.

"Ovde je dilema između Borisa Tadića i Vojislava Šešelja, i tu su stvari potpuno jasne", kazao je Todorović. Todorović je za govornicom postavio pitanja kako je moguće da se na lokalnom nivou vraćaju mandati SRS-a, a da se to ne dešava u republičkom parlamentu, i ponovio je da mandati pripadaju SRS-u, i da tu nema nikakve dileme.

Neki poslanici SRS-a su Nikolića nazivali izdajnikom. Nikolić je nakon toga istakao da ne želi nikakve sukobe i pozvao ih je da probaju da ga ne vređaju.

On je kazao da se mandati ne vraćaju za govornicom nego da to rade nadležni organi i istakao je da je on svoj mandat zaslužio i da je barem petoro njih uveo u Skupštinu.

"Neko od vas ne bi ni bio poslanik da Todorović i ja nismo obišli celu Srbiju", kazao je Nikolić i dodao da nije on razbio SRS.

"Jednu stvar morate da znate, SRS nisam razbio ja nego vi, i vi to jako dobro znate. Probajte sad da podignete ugled SRS-a, ali ne preko naprednjaka. Mi ćemo ovde da se bavimo budućnošću, a ne prošlošću. Ako se bavite već prošlošću, dajte onda nekog radikala koga zna Srbija", kazao je Nikolić.

Poslanici Demokratske stranke Srbije više puta su izašli za govornicu protestujući što je predsednica parlamenta na početku sednice stavila na glasanje da se o tačkama koje su na dnevnom redu objedinjeno raspravlja, iako nije bilo kvoruma za glasanje.

Poruka većine

U popodnevnoj raspravi u Skupštini Srbije, predstavnici vladajuće većine poručili su radikalima da se neće mešati u njihove unutrašnje probleme niti će arbitrirati u toj "brakorazvodnoj parnici", ali da to ne sme biti razlog za celodnevnu blokadu rada parlamenta.

"Za nas je to unutrašnja stvar te stranke i mi samo poštujemo činjenicu da je formirana nova poslanička grupa i da SRS ima za toliko manje poslanika", rekla je šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija.

Ona je optužila radikale da ceo dan blokiraju rad kako bi dokazali da su pobedili u unutrašnjem sukobu, ali im je poručila da vladajuća većina neće arbitrirati kada su u pitanju njihovi mandati i rukovodeća mesta u skupštinskiom odborima koja pripadaju opoziciji.

Šef poslaničke rupe SPS-JS Branko Ružić rekao je da sigurno neće biti raspisani izbori da bi se videlo koja će struja radikala da pobedi.

Parlamentarna većina se neće mešati u princip podele kvota koje pripadaju opoziciji, rekao je Ružić poručujući da sami reše sukob i dogovore se o tome.

Nikolić: Nećemo podržati Vladine zakone

Šef poslaničkog kluba "Napred, Srbijo" Tomislav Nikolić izjavio je da ta poslanička grupa neće glasati za zakone neophodne za stavljanje Srbije na "belu šengensku listu".

"Mi smo opoziciona poslanička grupa, ulagaćemo amandmane, nema potrebe da vlast od nas očekuje glasanje 'za'", rekao je Nikolić novinarima u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, onaj ko želi da vlada Srbijom, mora da obezbedi dovoljno glasova. "Jedva čekam da idemo na nove izbore. Svojim glasovima nikad nećemo pomoći da Vlada usvoji neki zakon", kazao je Nikolić.

Na pitanje o tome zašto još nije postignut dogovor o kosovskoj rezoluciji, Nikolić je kazao da ne zna šta je problem u postizanju konsenzusa o tom dokumentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: