Obami raste prednost

Demokratski kandidat za predsednika SAD Barak Obama, prema poslednjim anketama, u prednosti je od devet odsto u odnosu na republikanca Džona Mekejna.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 24.09.2008.

08:41

Default images

Prema danas objavljenim rezultatima istraživanja koje su sproveli Vašington post i Ej-Bi-Si njuz, Obama je osvojio 52 odsto glasova, dok je za njegovog protivnika Mekejna bilo 43 odsto ispitanika. Kako se navodi, 80 odsto ispitanika je izrazilo zabrinutost zbog ekonomske situacije.

Anketa je pokazala da više glasača veruje Obami da će se efikasnije suočiti sa ekonomskom krizom.

On ima veliku prednost kao kandidat koji je više upoznat sa problemima sa kojima su danas suočeni Amerikanci, navodi list, dodajući da je upravo zbog toga sada veća podrška senatoru iz Ilinoisa.

Istraživanje je obuhvatilo 1.082 ljudi, među kojima 916 registrovanih birača.

Vašington post podseća da su u istraživanju koje je sprovedeno pre dve nedelje, Obama i Mekejn su osvojili skoro isti broj glasova - 47 i 49 odsto.

Gejts: Oprez s povlačenjem iz Iraka

Državni sekretar za odbranu Robert Gejts poručio je budućem predsedniku SAD, koji će funkciju preuzeti u januaru, da pažljivo razmotri pitanje povlačenje snaga iz Iraka, iako je obim nasilja tamo smanjen za 80 procenata.

"Brine me da napredak koje su ostvarile naše i iračke snage ne dovede do zanemarivanja mera opreza", istakao je on, tokom sinoćnejg referisanja u Kongresu.

Rat u Iraku bio je jedna od glavnih tema kampanje uoči predsedničkih izbora u SAD, predviđenih za novembar, podseća Rojters, navodeći da su kandidati za Belu kuću imali različita mišljenja o tom krupnom pitanju državne spoljne politike.

Kandidat Demokratske stranke Barak Obama se založio da se borbene formacije povuku u roku od 16 meseci, dok je njegov rival iz redova republikanaca Džon Mekejn ocenio da bi tako brzo povlačenje moglo da ugrozi bezbednost u Iraku.

Gejts nije želeo da se izjašnjava o tempu povlačenja, ali je pohvalio zalaganje predsednika Džordža Buša za umereno smanjivanja broja američkih vojnika u Iraku.

Buš je, početkom ovog meseca, izjavio da bi, do početka februara, trebalo vratiti oko 8.000 vojnika, tako da bi u Iraku ostalo još oko 138.000.

Sadašnji stanar Bele kuće je, tom prilikom, kazao i da će SAD povećati svoje vojno prisustvo u Avganistanu, gde je otpor talibana koalicionim i avganistanskim snagama sve jači.

Gejts je saopštio da je povlačenje iz Iraka već počelo, jer se pripadnici pojedinih neborbenih formacija (građevinski inženjeri, avijatičari, vojni policajci...) vraćaju kući, i taj proces će biti okončan do februara.

Vlada u Bagdadu, koja nastoji da napravi novi bezbednosni sporazum sa SAD, saopštila je da želi da američke snage ostanu u Bagdadu do 2011. godine.

Gejts je mogućnost novog porasta nasilja u Iraku zasnovao na saznanjima da Iran i dalje daje snažnu podršku iračkim šiitima i da je opasnost od Al kaide ne treba potcenjivati.

General Džejms Kartrajt, zamenik načelnika združenog generalštaba američkih snaga, rekao je u Kongresu da Iran nastavlja da obučava šiitske ekstremističke ćelije, nazvane "specijalnim grupama", iako je dopremanje oružja iz Irana znatno smanjeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

13 h

Podeli: