Tadić: Susedi da ne priznaju Kosovo

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija ne bi imala razumevanja ukoliko bi neka od susednih zemalja sada priznala Kosovo.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 24.09.2008.

00:31

Default images

On je za Glas Amerike, posle govora na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, rekao da Srbija ima podršku velikog broja zemalja za svoj zahtev da se od Međunarodnog suda pravde traži mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Srbija dobija sve veću podršku i razumevanje u svetu za način na koji pokušava da reši problem nastao proglašenjem nezavisnosti Kosova, ocenjuje predsednik Tadić.

On je naglasio da Srbija ne bi imala razumevanja ukoliko bi susedne države priznale Kosovo. "Ako bi sada neke od tih država priznale nezavisnost Kosova, one bi doprinosile destabilizaciji Srbije", kaže on.

"To Srbija ne bi mogla da primi bez ikakvog odgovora. Naravno, mi nećemo nikada više voditi ratove. Mi nikada nećemo destabilizovati druge države, ali ćemo se ponašati kao dostojanstvena zemlja koja brani svoj dignitet i svoj integritet", naveo je on.

"I zbog toga je moja molba crnogorskom, makedonskom rukovodstvu - da uzmu u obzir ovu činjenicu. Ja sam danas, razgovarajući sa predsednikom Crvenkovskim, i predsednikom Vujanovićem juče, to vrlo otvoreno i vrlo korektno rekao", kazao je Tadić.

Pitanje Kosova jeste internacionalizovano i Srbija će nastaviti da na svetskoj sceni vodi bitku protiv njegove nezavisnosti, najavljuje predsednik Tadić. Komentarišući odnose Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, predsednik Srbije navodi da ne očekuje da Vašington povuče svoje priznanje Kosova, ali prihvatanje rasprave o rezoluciji već je dovoljan korak u smeru otvaranja novih bilateralnih odnosa, posebno posle predsedničkih izbora u novembru.

Tadić je juče zatražio da Generalna skupština UN podrži rezoluciju kojom se od Međunarodnog suda pravde traži mišljenje o proglašenju nezavisnosti Kosova.

"Odlučno tražimo da pravda i međunarodno pravo budu zadovoljeni", rekao je predsednik Srbije i podsetio članice UN da je Srbija izabrala miran način, kojim odgovara na pretnju svom teritorijalnom integritetu.

Srbija od Međunarodnog suda pravde traži odgovor da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u saglasnosti sa međunarodnim pravom, rekao je Tadić.

On je kazao da je Srbija uverena da će odgovor Međunarodnog suda pravde sprečiti da ova kriza posluži kao krajnje problematičan presedan u bilo kom delu sveta gde postoje secesionističke težnje.

“Vaš glas za ovu rezoluciju pomoći će da se ponovo potvrdi još jedan ključni međunarodni princip koji je doveden u pitanje: pravo svake države članice Ujedinjenih nacija da nadležnom sudu postavi elementarno pitanje o nečemu što smatra suštinski važnim", naveo je on.

"Glas protiv zapravo je glas kojim bi se onemogućilo pravo bilo koje zemlje da sada ili u budućnosti zatraži pravnu zaštitu kroz sistem Ujedinjenih nacija", kaže on.

"Glas protiv značio bi prihvatanje da se ništa ne može učiniti kada secesionisti u nekom delu sveta proglase svoj slučaj jedinstvenim i zatraže da budu tretirani mimo univerzalnog okvira međunarodnog prava. Takav pristup bi mogao da dovede do urušavanja sistema Ujedinjenih nacija kakav danas poznajemo", naveo je Tadić u govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

Tadić je poručio da Srbija odbija sve tvrdnje da je Kosovo izuzetak od međunarodnog prava.

On je rekao da zvanični Beograd podržava veće angažovanje Evrope u bilo kom delu Srbije, uključujući i Kosovo, ali je i naveo da je “neophodno da mandat misije bude odobren od strane Saveta bezbednosti".

Tadić je rekao da je prioritet Srbije priključenje Evropskoj uniji jer je Evropa, kako je naveo, snaga koja ujedinjuje.

"Nova metodologija Srbije"

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Njujorku da se još ne može reći da će inicijativa Srbije da se Međunarodni sud pravde izjasni o nezavisnosti Kosova sigurno proći u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ali je naveo i da on i šef diplomatije Vuk Jeremić, u mnogobrojnim bilateralnim razgovorima, ubeđuju sagovornike da je prihvate.

Tadić je u izjavi novinarima najavio da će u Njujorku imati pedesetak bilateralnih razgovora i precizirao da se danas sastao sa predsednicima Poljske i Jermenije, premijerima Norveške i Bugarske, kao i generalnim sekretarom Saveta Evrope, nastavljajući intenzivnu diplomatsku akciju koja bi mogla da obezbedi usvajanje rezolucije koju predlaže Srbija.

Prema rečima Tadića, o tome je i u utorak uveče, na večeri povodom održavanja Generalne skupštine UN, razgovarao i sa generalnim sekretarom svetske organizacije Ban Ki Munom, predsednikom SAD Džordžom Bušom, kao i predstavnikom Kuvajta.

Ocenjujući da delegacija Srbije u Njujorku radi veoma značajan posao, Tadić je rekao da treba biti uzdržani optimista, mada je, povodom razgovora sa Bušom i drugim američkim zvaničnicima, ne ulazeći u detalje, ukazao da su ponovljene razlike u odnosu na Kosovo.

On je preneo da Srbija neće odustati od odbrane svog teritorijalnog suvereniteta i integriteta i evropskih integracija.

Upitan koje su glavne prepreke na putu usvajanja rezolucije Srbije, Tadić je pomenuo bojazan zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova da bi njeno prihvatanje u UN, kao i eventualna kasnija pozitivna odluka Međunarodnog suda pravde, mogle ponovo da destabilizuju ceo region.

Naša namera nije destabilizacija regiona, već prevođenje ovog problema sa političkog na pravni teren, kako bi se potom u dijalogu došlo do kompromisnog rešenja za status Kosova, naveo je Tadić i poručio da Srbija neće konfrontaciju za svetom.

Za razliku od devedesetih, ovo je nova metodologija, objasnio je Tadić i rekao da inicijativa Beograda zaslužuje podršku, navodeći da je uveren da su građani Srbije svesni značaja rešavanja ovog pitanja i otvaranja evropskih perspektiva zemlje.

Jeremić se nada pozitivnoj odluci

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izrazio je nadu da će Međunarodni sud pravde doneti rešenje da je prekršeno međunarodno pravo kada je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova.

"Kada Međunarodni sud pravde to odluči, a mi se nadamo da će tako biti ako budemo postigli uspeh u Generalnoj skupštini UN, otvoriće se prostor za nove pregovore o budućem statusu Kosova", izjavio je Jeremić televiziji "Raša tudej".

On je istakao da put jednostranosti ne može da se isplati i da će se pokazati kao nezakonit sa stanovišta međunarodnog prava.

"Nadamo se da će odluka Međunarodnog suda pravde pokazati da je jednostrani put nezakonit i da ćemo jedino putem obnavljanja pregovora o budućem statusu Kosova uvesti ovo pitanje u oblast zakonitosti. To je naš cilj", objasnio je šef diplomatije.

On je rekao da su mnogi predsednici zapadnih zemalja u Generalnoj skupštini UN održali govore podrške suverenitetu i integritetu međunarodno priznatih država.

Podrška Slovačke

Slovačka podržava zahtev Srbije da UN od Međunarodnog suda pravde zatraže ocenu legalnosti nezavisnosti Kosova.

Ako bi Beograd pristao, zvanična Bratislava je spremna da lobira u Briselu da se Evropska unija kao celina uzdrži i ne glasa protiv te rezolucije.

Šef slovačke diplomatije Jan Kubiš potvrdio je danas u Njujorku agenciji TASR da bi Slovačka, kada bi glasanje bilo sada, glasala za predlog Srbije da Generalna skupština usvoji rezoluciju u kojoj bi od Međunarodnog suda zatražila ocenu legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Stvar se, međutim, razvija i glasaće se tek u oktobru. Ta rezolucija biće još tema razgovora u Evropskoj uniji u kojoj je većina zemalja nezavisnost Kosova priznala", kazao je Kubiš i naveo da bi EU možda kao celina mogla da se u glasanju uzdrži.

"Mi smo spremni da saslušamo takvu poruku od naših srpskih partnera i tražili bi zajednički stav - to jest da se uzdržimo u glasanju", kazao je Kubiš i naveo da to zavisi i od pristanka Beograda.

Prema rečima šefa slovačke diplomatije, svaka država ima pravo da se obrati Međunarodnom sudu u Hagu.

"Već i zbog našeg stava prema Kosovu mi bismo takav zahtev (Srbije) podržali", rekao je Kubiš a o zahtevu Srbije tokom zasedanja Generalne skupštine UN ovih dana razgovarao je i sa svojim kolegama iz drugih zemalja.

Janjić: Rasprava bi potrajala

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je da bi, ukoliko u Ujedinjenim nacijama prođe inicijativa Srbije da se zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde o zakonitosti proglašenja nezavisnosti Kosova, ta sudska rasprava mogla da traje oko dve godine.

“Nemoguća je misija predsednika Tadića da od političkog problema napravi pravni, ali kupiće se neko vreme, u najboljem slučaju ako prođe rezolucija. Pitanje je za što će to iskoristiti, za sijanje ovakvih iluzija o nekim pobedama i slično. Ako iskoriste za talas dobijanja neke podrške da se formira neko novo političko savezništvo, imaju veće šanse za ozbiljne poststatusne razgovore“, smatra Janjić.

On je prokomentarisao i izjavu Tadića da Srbija neće imati razumevanja za susedne zemlje koje se odluče da priznaju Kosovo.

“Nisam bio siguran da li to govori Koštunica ili Tadić, i to je loša vest, to je izjava koja više govori o strahu i nemoći nego o stvarnoj mudroj i državničkoj proceni“, ocenjuje Janjić.

Predsednici Slovenije i Albanije o Kosovu

Predsednici Slovenije i Albanije, Danilo Tirk i Bamir Topi, razgovarali su u Njujorku o situaciji u jugoistočnoj Eropi, a posebnu pažnju posvetili su razvoju situacije na Kosovu.

Tirk i Topi, koji učestvuju na zasedanju Generalne skupštine UN, ocenili su da se prilike postepeno smiruju ali da su potrebni dalji napori za regulisanje međunarodnih odnosa i položaja Kosova, saopšteno je iz kabineta slovenačkog predsednika.

Bamir Topi je Danilu Tirku predstavio i nastojanja Albanije za ulazak u NATO, pri čemu je pozitivno ocenio napredak svoje zemlje na tom putu.

Vujanović se sreo sa Sejdijuom

Crnogorski predsednik Filip Vujanović je na marginama Generalne skupštine UN u Nujorku imao odvojene susrete sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdijuom, predsednikom Kipra Demetriosom Kristofijasom i hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Vujanović je, tokom razgovora sa Sejdijuom, "saopštio već poznate crnogorske stavove prema kosovskom pitanju, afirmišuću potrebu očuvanja i unapređenja regionalne stabilnosti, koja je u interesu svih država zapadno Balkan", preneli su podgorički elektronski mediji.

U tom razgovoru je, ističe se, "naglašena potreba obezbeđenja dobre komunikacije građana i stvaranje ekonomskog ambijenta koji će osigurati unapređenje saradnje preduzeća i preduzetnika u funkciji valorizacije iskorišćavanja ekonomskih resursa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: