Španija razmatra tibetansku tužbu

Špansko pravosuđe proglasilo se nadležnim za tužbu protiv 7 zvaničnika Kine zbog represije tokom martovskih protesta na Tibetu.

Izvor: B92

Sreda, 06.08.2008.

04:57

Default images

Tužba koju su u Madridu podneli Komitet za podršku Tibetu i još dva tibetanska udruženja, tereti kineske zvaničnike, među kojima je i ministar odbrane Lijang Guangli. Špansko pravosuđe je 2005. prihvatilo univerzalnu nadležnost za tužbe za genocid i zločine protiv čovečnosti, obrazlažući da je "princip univerzalne jurisdikcije iznad postojanja eventualnih nacionalnih interesa".

Nacionalni krivični sud, španski sud koji se bavi dosijeima vezanim za zločine protiv čovečnosti i genocid, navodi u saopštenju da je spreman da istraži iznete optužbe.

Šef Komiteta za podršku Tibetu Alan Kantos izrazio je veliko zadovoljstvo zbog te odluke španskog suda.

"Neizmerno smo srećni zbog tibetanskog naroda, zbog pravde uopšte kao i zbog odjeka koji bi takva odluka mogla da ima na taj prevrtljivi politički svet, žedan ekonomskog profita, kao i na pasivnost prema velikim silama", rekao je Kantos u izjavi Frans presu.

Podnosioci tužbe ocenjuju da represija kineskih vlasti tokom protesta na Tibetu koji su počeli 10. marta, može da se smatra "zločinom protiv čovečnosti sistematskom eliminacijom Tibetanaca, nanošenjem teških povreda, torturom i prinudnim nestancima".

Ta represija bila je "sistematski i opšti napad na civilno tibetansko stanovništvo kada su poginule najmanje 203 osobe, više od 1.000 je ranjeno, dok je 5.972 nestalo i nelegalno uhapšeno", piše u tužbi.

Vlasti u Pekingu tvrde da je tokom protesta i sukoba sa snagama reda poginuo samo jedan Tibetanac, a da su demonstranti ubili najmanje 21 osobu.

Kineska vlada optužuje tibetanskog duhovnog vođu Dalaj Lamu koji živi u egzilu, da je namerno izazvao nered kako bi sabotirao Olimpijske igre u Pekingu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: